Home Food & Wine „Gateau Nantais” – prajitura din orasul Nantes

„Gateau Nantais” – prajitura din orasul Nantes

3 min read

Ne mai despart doar cateva zile de luna decembrie, poate cea mai frumoasa din an. Mirosul de portocala, de brad, colindele, Craciunul, toate acestea ne aduc in suflet bucuria. Dana Pecou, co-owner al primei „clatitarii-bacanii” bretone din Bucuresti: Nominoe,care si-a deschis portile recent,  pe str. Intrarea Veronica Micle 4 (sector 1), ne-a impartasit o reteta a unei prajituri speciale care, cu siguranta, ii va impresiona pe cei care-ti vor trece pragul de Sarbatori.

Aceasta prajitura ar fi aparut la Nantes, ultima capitala a ducilor de Bretania (Naoned in limba bretona), in anul 1820, si ar fi fost inventata de un anume domn Rouleau, Maestru Patiser, pe care cantitatile mari de rom si zahar aduse la acea vreme din Antilele franceze in portul orasului Nantes l-ar fi inspirat.

Ingrediente pentru 8 persoane:

  • 3 oua,
  • 100 g unt,
  • 100 g zahar,
  • 110 g migdale macinate,
  • 100 g faina,
  • ½ pliculet de drojdie,
  • 1 dop de rom,
  • 1 coaja de portocala bio rasa,

Pentru sirop:

  • 100 g apa,
  • 100 g zahar,
  • Sucul unei portocale stoarse.

Timp de pregatire: 30 min.

Timp de coacere: 40 min.

  1. Pregatirea prajiturii: cuptorul trebuie incalzit la 180 grade (termostat 6). Intr-un castron, varsati untul moale, impreuna cu zaharul si cu coaja de portocala rasa. Amestecati energic cu un tel si adaugati ouale. Adaugati incetul cu incetul faina, romul si migdalele macinate. Varsasti coca intr-o forma rotunda, unsa in prealabil cu unt si presarata cu putina faina. Bagati forma in cuptor si lasati prajitura la copt timp de 30-40 min. Prajitura trebuie sa fie aurie, iar varful unui cutit trebuie sa iasa din prajitura fara urme de aluat. Scoateti prajitura din forma si puneti-o pe o tava/farfurie potrivita.
  2. Pregatirea siropului: varsati intr-o mica oala apa, zaharul si sucul de portocale. Lasati amestecul sa fiarba si amestecati cu un tel pana cand zaharul si topeste complet.
  3. Finisarea prajiturii: varsati incet siropul pe prajitura, lasand-o pe aceasta sa-l absoarba. Degustati prajitura la temperatura camerei, acoperit cu un strat fin de zahar cristal.

Sugestie: decorati prajitura cu jumatati de capsuni sau cu un sos de capsuni.

Load More Related Articles
Load More By Raluca Zdrobis
Load More In Food & Wine

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also

HARD ROCK CAFE LANSEAZĂ CEA MAI AMPLĂ INOVARE A MENIULUI

Hard Rock International anunță cea mai amplă inovare a meniului din istoria companiei, cu …