Home Arts Gala de deschidere SFR 14: Concert extraordinar Corina Chiriac și proiecția filmului „Cursa”

Gala de deschidere SFR 14: Concert extraordinar Corina Chiriac și proiecția filmului „Cursa”

14 min read

Iașul devine, pentru al 14-lea an consecutiv, Capitala Filmului Românesc, iar organizatorii festivalului Serile Filmului Românesc anunță o agendă completă de evenimente culturale în perioada 9-13 august 2023.

Gala de deschidere a festivalului va avea loc pe 9 august 2023, de la ora 19.30, în punctul 0 al Iașului – Piața Unirii. Artista Corina Chiriac va urca pe scena amplasată în aer liber pentru un concert extraordinar, moment în care va fi recompensată cu Premiul de excelență SFR 14.

În continuare, pe marele ecran va rula filmul Cursa (regia Mircea Daneliuc), în onoarea actriței Tora Vasilescu.

Tora Vasilescu, căreia îi va fi dedicată ediția de anul acesta, este cunoscută pentru cariera impresionantă din teatru și film și este considerată o actriță de referință în industria artistică românească. Spectatorii o vor putea vedea pe marele ecran în numeroase roluri remarcabile: Cursa (regia Mircea Daneliuc), 1975, Sosesc păsările călătoare (regia Geo Saizescu), 1984, Cuibul de viespi (regia Horea Popescu), 1987, Șobolanii roșii (regia Florin Codre), 1991, Occident (regia Cristian Mungiu), 2002.

În semn de recunoștință pentru întreaga carieră și viața dedicată filmului și teatrului, actrița Tora Vasilescu va primi Premiul Serile Filmului Românesc.

Gala de deschidere SFR 14 – Cursa (regia Mircea Daneliuc), 1975 | 9 august 2023, ora 19.30, Piața Unirii din Iași

Invitați: Tora Vasilescu, Irina-Margareta Nistor

Bilete:

„Cursa” reprezintă filmul de debut pentru actrița Tora Vasilescu. Alături de ea, îi vom vedea în rolurile principale pe actorii Mircea Albulescu și Constantin Diplan. Scenariul filmului este inspirat din nuvela „Doi băieți și o fată”, scrisă de Petru Vintilă.

În film, Anghel și Panait, șoferi la o întreprindere, trebuie să transporte o piesă-gigant, către o exploatare minieră. Pe drum, cei doi o întâlnesc pe Maria care are aceeași destinație, unde vrea să-l reîntâlnească pe soțul ei, miner. Fără bani și acte, Măria își continuă drumul alături de Anghel și de Panait. Amândoi se vor îndrăgosti de ea.

Premii:

1975 – ACIN – Premiul „Opera Prima” şi Premiile pentru imagine – Florin Mihăilescu – şi interpretare feminină – Tora Vasilescu;

1977 – Costineşti – Premiul pentru cel mai bun film de ficţiune şi Premiul de interpretare feminină – Tora Vasilescu.

Despre filmul „Cursa”, în presa vremii:

„«Cursa» noastră își aduce nota ei de prospețime și de originalitate, prin felul cum alternează umorul cu situațiile rgave, comedia cu drama din fiecare existență, căldura cu asprimea – tot ca o formă a căldurii și iubirii” – Alice Mănoiu, Scânteia, 26 decembrie 1975.

„Talentul regizorului s-a manifestat din plin pe acest scenariu, iar echipa, condusă cu o mână fermă, și-a dat întreaga ei măsură profesională spre realizarea unui punct de vârf al cinematografului nostru, o «trimitere» de bun augur către noul cincinal. Care este și al cinematografiei” – Alice Mănoiu, Scânteia, 26 decembrie 1975.

„Am încheiat anul cinematografic 75 cu un film românesc – Cursa – care ne prilejuiește o mare satisfacție prin calitățile deosebite ale unui triplu debut. Un tânăr regizor: Mircea Daneliuc, talentat, o actriță, încă studentă: Tora Vasilescu, cu o personalitate artistică matură, și un scenograf: Dumitru Georgescu, stăpânind meșteșugul de a integra organic decorul de film în ambianța firească a vieții noastre cotidiene” – Lucia Bogdan, Munca, 4 ianuarie 1976.

Occident (regia Cristian Mungiu), 2002 | Joi, 10 august 2023, ora 20.30, Cinema Ateneu Iași

Invitați: Tora Vasilescu, Alexandru Papadopol, Tania Popa, Irina-Margareta Nistor

Bilete:

Occident, comedia lui Cristian Mungiu, ne prezintă un film despre „micile necazuri de zi cu zi, care par uneori hazlii atunci când se întâmplă altora”. Aceasta este fraza publicitară a filmului, care a strâns într-o săptămână un număr de 20.000 de spectatori în sălile de cinema.

Filmul de debut a lui Cristina Mungiu este o tragicomedie despre oameni care se mută în Occident. A fost recompensat cu premiul ONC pentru debut și prezentat la Festivalul internaţional de la Cannes din 2002, în secţiunea ”Quinzaine des realisateurs”.

Premii:

2002 – TIFF – Premiul pentru cel mai bun film;

2002 – UCIN – Premiile pentru regie, scenariu, imagine și interpretare masculină (Alexandru Papadopol), interpretare feminină rol secundar (Coca Bloos);

2002 – Montpellier – Premiul „Nova”;

2002 – Leeds – Premiul pentru debut;

2003 – Rennes – Premiul special al juriului;

2003 – Annonay – Marele Premiu;

2003 – Mons – Marele Premiu și Premiul „Titra”;

2004 – Sofia – Premiul FIPRESCI şi Premiul pentru scenariu.

Cuibul de viespi (regia Horea Popescu), 1987 | Vineri, 11 august 2023, ora 17.00, Casa de Cultură „Mihai Ursachi” Iași

Invitați: Tora Vasilescu, Irina-Margareta Nistor

Bilete:

Film adaptat după piesa Gaițele de Alexandru Kirițescu și care reprezintă un document și o adaptare stilizată a istoriei României. Este un film plin de satiră verbală și vizuală, care surprinde într-o manieră comică noile clase și burghezia.

Regizat de Horea Popescu, filmul prezintă în distribuție actori remarcabili precum Ovidiu Iuliu Moldovan, Coca Andronescu, Tamara Buciuceanu, Tora Vasilescu, Alexandru Repan, Maria Ploae, George Constantin, Mircea Albulescu, Marin Moraru, Aimee Iacobescu, Ileana Stana Ionescu, Camelia Zorlescu și Vasile Muraru.

„Cuibul de viespi e o ecranizare inteligentă, cu un bun echilibru între idee și mijloacele de realizare a ei, altfel spus, este filmul unui profesionist remarcabil” – Cătălin Căliman, pentru Contemporanul, nr. 25 din 19 iunie 1987.

Premii:

1987 – ACIN – Premiul special al juriului (Gheorghe Dinică).

Șobolanii roșii (regia Florin Codre), 1991 | Sâmbătă, 12 august 2023, ora 20.00, Cinema Ateneu Iași

Invitați: Tora Vasilescu, Florin Codre, Valentin Teodosiu, Laurențiu Damian

Bilete:

Este primul film românesc realizat din fonduri private, după 1989. Rolurile principale au fost interpretate de Lucian Nuță, Bogdan Vodă, Cezara Dafinescu și Șerban Ionescu, iar actrița Tora Vasilescu o interpretează pe Mirandolina.

„Oarecum neobservat la data premierei, filmul rămâne unul dintre puţinele de după 1989 care au abordat perioada dictaturii lui Ceauşescu. Spre deosebire de regizori de profesie ca Lucian Pintilie, Stere Gulea, Şerban Marinescu, Radu Mihăileanu, Mircea Veroiu, Dan Piţa (ultimii doi cu parabole, fără plasare temporală strictă), realizatorul (scenarist şi regizor) Şobolanilor roşii, Florin Codre, este un artist plastic, un sculptor apreciat al anilor ’80, care şi-a propus să facă primul film din România finanţat în întregime din bani particulari. Sub figura unui cascador, care trece prin diverse întâmplări, mai comice sau mai amare, asistând la un moment dat şi la orgiile din lumea „potentaţilor roşii” nu sunt greu de ghicit amintirile lui Florin Codre din acea perioadă, a anilor ’80, atât de rar tratată astăzi ca şi când n-ar fi existat” – Doinel Tronaru, România liberă, 30 august 1999.

Premii:

1991 – ACIN – Premiile pentru muzică și rol secundar feminin (Tora Vasilescu). Premiul special de interpretare (Valentin Uritescu).

Sosesc păsările călătoare (regia Geo Saizescu), 1984 | 13 august 2023, ora 16.00, Casa de Cultură „Mihai Ursachi” Iași

Invitat: Tora Vasilescu

Bilete:

Cu un scenariu semnat de Fănuș Neagu, comedia romantică a fost regizată de Geo Saizescu și a reunit actori precum Emil Hossu, Rodica Mureșan, Tora Vasilescu, Octavian Cotescu, Ștefan Mihăilescu-Brăila, Sebastian Papaiani și Jean Constantin. Filmul beneficiază de o coloană sonoră semnată de compozitorul Temistocle Popa, iar interpretarea cântecelor aparţine actriţei Tora Vasilescu.

Conform datelor oferite de Centrul Național al Cinematografiei, într-o situație care prezintă numărul de spectatori înregistrat de filmele românești de la premiera sa, în martie 1985, până la sfârșitul anului 2014, filmul a fost vizionat de peste 2,5 milioane de spectatori în cinematografele din România.

Este genul de comedie care „năvăleşte năbădăioasă, sfâşie amorţeli şi blazări, dărâmă judecăţi şi prejudecăţi (…) şi se duce glonţ la ţintă, adică la ceea ce se cheamă ‘marele public’”, afirma Eva Sîrbu pentru revista Cinema nr. 4, din aprilie 1985, conform site-ului aarc.ro.

Mai multe detalii despre program și bilete vor fi anunțate pe Facebook SFR și pe www.festivalsfr.ro.

Festival organizat de Asociația ARTIS Iași.

Citește în continuare Art Safari Love Edition.

Load More Related Articles
Load More By Echipa FPM
Load More In Arts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also

FEERIC HUB susține dezvoltarea tinerelor talente prin proiectul CROPS

FEERIC HUB a fost lansat public în 2022 ca răspuns la provocările economice și sociale gen…