Câte dintre voi nu visați la o față mai luminoasă, întinerită și tonică, fără riduri și piele lăsată. Ei bine, se pare că soluția la toate aceste probleme o reprezintă intervenția de lifting facial. Ce presupune această operație, care sunt riscurile și cum ne recuperăm după o astfel de intervenție, aflăm de la spicialistul nostru în chirurugie maxilo-facială Emanuel Anti.
Trecerea anilor își pune amprenta asupra fiecărei părți a corpului nostru, chipul fiind însă primul care are de suferit de pe urma înaintării în vârstă. Cu timpul, structura facială își pierde din țesutul adipos acumulat și începe să capete un aspect slăbit. La aceasta se adaugă și acțiunea nocivă a factorilor din viața de zi cu zi precum: razele soarelui, gravitația, vântul, diferite substanțe care intră în contact cu pielea, fumatul sau afecțiunile dermatologice. Efectul imediat este cunoscut de majoritatea dintre noi: obraji fără fermitate care lasă să se vadă contururile osoase, sprâncene care coboară inestetic asupra ochilor, cearcănele proeminente, modificarea aspectului buzelor, diminuarea volumelor faciale și apariția pliurilor la nivelul gâtului. Rezultatul este o față cu aspect îmbătrânit.
Din fericire, medicina a evoluat, iar toate aceste neplăceri pot fi rezolvate foarte ușor prin intermediul unor intervenții care ne pot ajuta să arătăm cu zece ani mai tineri. Deși există numeroase metode de întinerire precum fillerele, cremele cu efect antiaging, pilling facial, suspensii cu fire și multe altele, mă voi opri de această dată asupra intervenției chirurgicale denumită lifting facial. Această intervenție este o operație invazivă prin care se reface volumul, se înlătură surplusul de piele de la nivel facial și cervical, fiind vizate zona medie și cea inferioară a feței sau gâtului, atenuându-se astfel și ridurile din această arie. În unele cazuri, este însă necesară întinderea şi retensionarea muşchilor faciali care ajută la susţinerea pielii. Prin ștergerea sau diminuarea ridurilor mai profunde periorale și crearea unei linii bine definite la nivelul mandibulei, această procedură produce un efect de întinerire extrem de evident.
Intervenția de lifting facial are cele mai bune efecte la pacienții cu piele tonică și structură osoasă bună. La aceștia, eliminarea surplusului de piele, ridicarea mușchilor faciali, îndepărtarea ridurilor de la nivelul gâtului și obrajilor face ca aspectul feței să fie mult îmbunătățit, redându-le armonia și luminozitatea feței. O astfel de intervenție se poate efectua la persoane cu vârste cuprinse între 40-70 de ani, atât femei cât și bărbați, care au o stare bună de sănătate. Operația durează în general câteva ore, în funcție de complexitate și de variațiile anatomice ale fiecărui pacient și este indicat să se realizează sub anestezie generală.
Beneficii
Prin această intervenție se obține o față mai luminoasă, întinerită și tonică, fără riduri și piele lăsată, care vă poate oferi un plus de frumusețe și încredere, pe o durată îndelungată. În cadrul acestei operații se pot ridica sprâncenele, se pot modifica ușor orientarea și forma ochilor, se pot accentua pomeții, se elimină aspectul de piele căzută de la nivelul mandibulei și suplimentar se poate întinde pielea gâtului
Indicații preoperatorii:
– nu mâncați și nu beți nimic în noaptea dinaintea operației
– cu 2 săptămâni înaintea operației, întrerupeți consumul de aspirină sau alte medicamente ce pot influența coagularea sângelui; de asemenea, anticoncepționalele trebuie întrerupte cu 1 lună înainte
– intervenția chirurgicală se efectuează în afara zilelor de menstruație
– dacă aveți probleme medicale (tensiune, afecțiuni vaasculare, diabet, epilepsie, alergii la diverse medicamente, etc.), anunțați medicul chirurg
– evitați fumatul cu cel puțin o săptămână înainte de operație, întrucât acesta influenţează circulaţia sângelui prin piele şi poate îngreuna vindecarea
– evitați expunerea la soare sau solar
– nu țineți cură de slăbire înainte de operație, deoarece vindecarea poate fi întârziată
Riscuri și complicații
Cu toate că posibilitatea apariţiei complicaţiilor este redusă, există uneori probabilitatea să apară echimoze, hematoame, prezenţa unei senzaţii de tensiune şi uscăciune a pielii, edemul feței sau alergii și cel mai important leziuni ale unui ram al nervului facial ce poate duce la un deficit estetic și funcțional evident. Toate aceste complicaţii ţin însă de constituția fiecărei persoane în parte și de modul în care medicul chirurg a efectuat intervenția.
Procesul de recupare
Perioada de recuperare după lifting facial presupune odihnă şi renunţarea la activităţile solicitante. La câteva zile după operație, aspectul feței este unul edematiat, fiind posibilă apariția vânătăilor, însă acestea vor dispărea în maxim două săptămâni de la operație. Firele se îndepărtează la 7-10 zile de la intervenție, cicatricile devenind în scurt timp imperceptibile.oricum acestea sunt asunse in pliuri naturale ale pielii sau in par. Majoritatea pacienţilor sunt total recuperaţi şi disponibili pentru reluarea activităţilor cotidiene după aproximativ două săptămâni. Indicaţiile medicului sunt acelea de a evita efortul fizic excesiv, temperaturile extreme și expunerea la razele soarelui în primele 2-6 luni după operație.
Deși aparent de-a dreptul înfricoșitoare, intervenția chirurgicală putem spune ca nu este simplă, necesitând precizie, migală și cunoștințe temeinice ale anatomiei feței, de aceea este foarte important să îți alegi cu grijă medicul care o va efectua. Prin această intervenție, chirurgul încearcă să redea aspectul natural tineresc, el nu îți poate garanta o față tânără, dar îți poate reduce vizibil semnele îmbătrânirii.
Lifting facial (intinerirea faciala) este o interventie chirurgicala care are ca scop imbunatatirea aspectului fetei prin indepartarea aspectelor inestetice cauzate de virsta. Inaintarea in virsta face ca pielea sa-si piarda elasticitatea, sa apara riduri mai mult sau mai putin adinci, obrajii sa-si piarda supletea iar contururile armonioase ale fetei sa fie “frante ” de piele si tesuturi care atirna.
Operatia de lifting facial nu poate obtine o fata tinara, dar poate indeparta semnele vizibile ale imbatranirii.
Citeste si Tehnica vampir, un moft sau o necesitate.