Home Arts De vorbă cu Bogdan Macavei

De vorbă cu Bogdan Macavei

21 min read

Pasionat de desen de când se știe, Bogdan Macavei este unul dintre cei mai talentați artiști tatuatori din România. Am fost în salonul din strada Ronda pentru vedea îndeaproape cum lucrează și pentru a sta de vorbă despre desenele pe piele, un fenomen în continuă creștere și în România. Noi am întrebat, Bogdan a răspuns. Ce a ieșit puteți citi în materialul de mai jos.

Știu că ești din Mangalia. Când ai venit în București și de ce ai ales capitala?

Am venit la facultate în 2002. Mi se părea că în București se întamplă multe lucruri și că partea creativă este mult mai mult susținută. Era un vis mai vechi de-al meu. Cred că eram la grădiniță când am venit pentru prima oara în capitală,  am fost fascinat și am știut că aici îmi doresc să trăiesc.

Când și cum ai început să tatuezi? De unde a venit pasiunea pentru aceasta formă de artă?

Chiar când am început liceul am făcut primul tatuaj, prin 98. Pasiunea a fost pentru desen inițial și multă vreme am desenat cu pixul colegilor tatuaje pe piele. Aflau prietenii prietenilor și toți mă întrebau dacă nu bat tatuaje pe bune, nu doar desene cu pixul. Nu aveam aparatură pe vremea aia și nici nu era disponibilă pe nicăieri. Cel puțin nu în România. Tatuajele în acea perioadă erau destul de rudimentare iar aparatura home-made (râde).

Tot în vara aia am văzut de aproape primul tatuaj mai profesional, să spun așa. Colorat, interesant și bine bătut, cel puțin în comparație cu ce mai văzusem eu până la acel moment. Mi-a plăcut super mult și am știut de atunci că asta vreau să fac. Partea frumoasă este că am și avut ocazia, nu după multă vreme, să intru în posesia unui aparat artizanal pe care l-am primit în schimbul unor desene. Cum tribalele, atât de la modă în acea perioadă, erau toate xerox de prin reviste și umblau de la unul la altul, faptul că eu aveam ceva nou era valoros. Și cu câteva zile după ce am început clasa a noua, am bătut primul meu tatuaj.

Îți mai aduci aminte ce desen era? Ai pe undeva o poză?

I-am bătut unui tip pe braț un cap de leu, doar contur. Nu ștaim atunci să bat umbre, culoare. Am chiulit de la ora de istorie să merg să îi bat tatuajul ăla (râde).

Din păcate, nu am o poză. Nu erau telefoanele așa de performante ca acum și nici nu m-am gândit atunci că ar fi important. Eu doar îmi doream să tatuez.

Când te-ai apucat serios de treaba asta te-ai gândit să faci cursuri în domeniu?

Când am început eu treaba asta nu era așa luată în serios și foarte multă vreme a fost un domeniu slab legiferat. Saloanele erau încadrate cu saloanele de cosmetică, acum cel puțin este încadrat separat. Nu se știa de cursuri și în România oricum nu aveai unde.

Acum unde se pot face cursuri în domeniu? Care sunt cele mai renumite școli pentru artiștii tatuatori?

La noi în țară se organizează destul de rar. Doar când își dorește un artist să învețe generațiile noi.

La noi nu este domeniul bine reglementat și nu se fac foarte multe. Nu s-a ținut pasul cu evoluția reală din piață așa că totul este mult în urmă față de restul țărilor. Ca în toate domeniile, la noi trendurile ajung cel mai târziu.

În ceea ce privește cursurile, trendul este mai mult în Europa. În State se merge foarte mult pe ucenicie, nu pe un curs propriu-zis. Și eu cred că este cel mai ok mod de a învăța. Dacă ești talentat și îți dorești să faci asta, cel mai bine este să înveți în salon. Partea proastă la acest fel de a învăța este că de foarte multe ori nu este spațiu în salon pentru un ucenic și chiar dacă vrei să ajuți pe cineva și să îl înveți meserie, nu ai cum din cauza lipsei spațiului.

Se organizează și seminarii pe tematici, cum ar fi black and grey, shading sau explicarea unui stil anume. Cei mai renumiți artiști și-au format un stil ce poate fi foarte ușor de recunoscut. Stilul nu depinde de tehnică cât contează compozițiile, contururile sau felul în care sunt desenate. Deci dacă nu urmează un curs online, bazat pe tehnică, un artist poate merge la un seminar pentru a explora și învăța lucruri noi.

Ai terminat o școală de arte? De unde vine talentul la desen?

Nici pe departe (râde). Am făcut liceul de mate-info și apoi am fost la Politehnica. Deci mai degrabă tehnic decât creativ. Tot ce am învățat a fost practic și din pasiune pentru desen. Desenam absolut tot timpul, în fiecare minut disponibil.

Era internetul prin dial-up pe vremea aia și căutam prin extrem de puținele informații disponibile atunci. Întrebam pe toată lumea și asimilam informația ca un burete.

Pasiunea și talentul le-am moștenit de la tata, el era talentat și el ne-a fost și primul profesor și mentor. Ne făcea desene pe care să le redesenăm noi, un fel de inspirație. Apoi am început să reproducem desenele din cărțile istorice disponibile pe vremea aia.

Care este cel mai creativ tatuaj realizat? Dar cel mai mare?

Am desenat atât de multe încât chiar nu pot spune care a fost cel mai creativ, dar am făcut multe desene după ideile clienților. Ei spuneau ce și-ar dori iar eu făceam desenul de la 0. Pot să îți spun care mi-a atras mie atenția în mod special. Un desen mai mare care reprezenta trei clovni, un clovn vesel, unul trist și unul serios. Tema era un circ mai deosebit ce reprezenta cumva stările sufletești.

Mari am tot făcut, spatele întreg sau un picior de sus până jos. Nu știu sigur care este cel mai mare dar știu că acum este o tendință spre acest tip de tatuaje care îți îmbracă brațul, piciorul sau este coordonat si acoperă o parte mai mare din corp.

Întrăm într-o zonă sensibilă. Aș vrea să știu care este cel mai neobișnuit desen tatuat unei femei?

Femeile au prins curaj și au depășit faza de flori și culori. Din ce în ce mai multe decid să opteze pentru tatuaje mari, îndrăznețe, poate chiar ușor masculine.  Nu știu care este cel mai neobișnuit dar am tatuat o cobră mare, care ataca, unei tipe pe gât. Iar alteia i-am tatuat pe braț un personaj din Mortal Kombat.

De unde îți iei inspirația? Ai modele de artiști tatuatori pe care îi urmărești?

Marea majoritate a artiștilor pe care îi urmăresc sunt de afară. Îmi plac Niki Norberg, Niko Hurtado și Eric Marcinizyn și mă inspir din munca lor. Caut mereu artiști foarte buni care să mă provoace să evoluez. Inspirația pentru tatuajele propriu zise vine mult și din interacțiunea cu persoana pe care urmează să o tatuez, din ideile pe care acesta le are, din starea de spirit și multe altele. Este ceva fluid ca în orice domeniu creativ.

Cum a luat naștere Macavei Brothers și unde mai exact vă desfășurați activitatea?

Macavei Brothers a luat naștere în urmă cu 4 ani. Până atunci tatuam la Famous Tattoo dar și eu și fratele meu ne doream să avem propriul business. Pe noi lumea ne știa oricum ca frații Macavei, fiind și singurii frați gemeni care tatuează la noi. Așa că am decis să rămânem cu numele ăsta, mai ales că sună bine.

Activitatea ne-o desfășurăm la Macavei Brothers Ink, pe strada Rondă nr 18. Acolo ne găsiți în marea majoritate a timpului.

Mergi la convenții și festivaluri dedicate tatuajelor? Povestește-mi puțin despre atmosfera de acolo și despre ce se întâmplă la un astfel de eveniment.

Am mers până acum doar la cele organizate în București. Convenția de la București chiar este de nivelul celor de afară. Încă nu am reușit să ajungem la cele din alte țări dar avem în plan. La noi în țară se organizează acum în mai multe orașe, fiind un trend ascendent și un fenomen în continuă evoluție.

La convenții se întâmplă lucruri frumoase și atmosfera este super. Este un fel de prezentare al saloanelor de tatuare și demonstrații cu public. Sunt show-uri, concerte, concursuri și invitați de afară. Chiar este un eveniment la care merită să mergi.

Cum a evoluat România în ultimii ani în ceea ce privește tatuajele? A crescut cererea? Tatuajele au devenit mai complexe? Cum este comparativ cu restul Europei în această privință?

În primul rând a crescut foarte mult cererea. Cum spuneam și mai devreme, este un trend cu o evoluție formidabilă în ultima vreme. Modelele au devenit mai complexe și mai mari, mai interesante. Oamenii urmăresc ce se întâmplă afară, asta și datorită în mare parte social media care aduce trendurile mai rapid și la noi.

Comparativ cu restul Europei am evoluat foarte mult și sunt artiști români care se pot compara cu cei mai mari artiști europeni. S-a dezvoltat extrem de mult estul europei pentru că noi ne-am dorit mult dezvoltarea și ne-am luat ca repere pe cei mai buni. Avem artiști tatuatori talentați și foarte capabili și care învață extrem de repede, deci nu rămânem să batem pasul pe loc ci evoluăm în fiecare zi.

Ce ar avea nevoie România să facă, în această zonă, pentru a crește și pentru a fi recunoscută pentru artiștii săi tatuatori?

Foarte mulți artiști români au început să lucreze pe afară ca guest artiști, mai ales în țările în care s-a rămas la old school. În lume deja sunt foarte mulți artiști din Urcraina sau foste țări sovietcie care deja sunt cunoscuți la nivel mondial. Și participarea la convențiile de pe afară le aduce recunoaștere, normal. Și mai este și internetul care ajută extrem de mult pentru a aduce în vizorul străinilor lucrările artiștilor noștri.

Ce planuri de viitor ai pentru Macavei Brothers?

Planurile de viitor sunt doar despre evoluția noastră ca artiști. Ne dorim să oferim servicii de top, de la execuția lucrării până la felul în care arată salonul. Ne dorim să ne mărim echipa și să ne nișăm pentru a ne ocupa locul în piață. Dar primează evoluția ca artiși. Chiar dacă acum ne aflăm deja printre cei mai buni, nu ne dorim să ne menținem ci să urcăm mai sus. Învățăm în fiecare zi, căutăm tehnici noi și încercăm să rămânem la curent cu cele mai noi apariții în piață.

Unde te pot urmări pasionații de tatuaje pentru a fi mereu la curent cu ceea ce faci?

Pot fi găsit pe pagina de facebook, atât a mea personală cât și cea a salonului, pe contruile de instagram și în curând vom da drumul și unui site.

Load More Related Articles
Load More By Echipa FPM
Load More In Arts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also

911 lansează primul lui single în colaborare cu Killa Fonic – „MT.K.”

911 este un nou nume pe scena muzicii trap din România care la doar 17 ani lansează primul…