Probabil că te-ai familiarizat cu noutatea că balerinii se vor purta din nou în această toamnă. Deși sunt detestați de o mare majoritate de femei, o altă majoritate îi adoră. Trendurile nu se satură de nostalgie, iar revenirea balerinilor în fluxurile noastre de Instagram și TikTok, ar trebui să ne aducă bucurie datorită confortului și eleganței pe care o aduc.
Dacă te-ai întrebat vreodată de ce acești pantofi confortabili și dichisiți se numesc „balerini” și cum a început totul, ei bine, aici găsești răspunsul.
Cum a început totul?
Balerinii, sinonimi cu stilul și eleganța atemporală s-au născut în Franța anilor 1689 la școala de balet de la Academia Regală de Dans. Inițial, aceștia aveau un toc mediu și erau destul de greu de purtat, făcându-i pe dansatori aproape incapabili să-și execute o parte dintre mișcări.
Probabil a fost și pentru tine o noutate să îți imaginezi cum primii balerini aveau toc și, erau purtați pe marile scene atât de femei, cât și de bărbați.
Un secol mai târziu, Marie-Anne Camargo, o populară balerină franceză, a fost prima care a purtat încălțări fără toc în timpul spectacolului de la Opera din Paris, reușind să își execute jocul grațios de picioare pentru care era renumită.
În anii 1880, imigrantul italian, Salvatore Capezio, a înființat un magazin de încălțăminte în New York, chiar vizavi de Metropolitan Opera. În cursul anilor în care s-a ocupat de repararea pantofilor de balet, Capezio a reușit să proiecteze un pantof care necesita mai puțină întreținere. Mai târziu, în 1941, designerul american de îmbrăcăminte sport, Clare McCardell, a fost fascinată de eleganța și simplitatea cu care erau îmbrăcați balerinii și i-a cerut lui Capezio să creeze o versiune care să fie purtabilă și in afara scenei. Astfel, Clarie a scos o colecție de balerini Capezio, cu o talpă mai dură și a captivat lumea modei din acea vreme.
Cu câțiva ani mai târziu, istoria balerinilor clasici avea să rămână strâns legată de Brigitte Bardot care, în anul 1956, i-a cerut antreprenorului de origine italiană, Rose Repetto, să-i creeze o pereche de balerini mai confortabili și mai șic. Astfel, Repetto, a proiectat și realizat balerinii Cendrillon, cu un design mai subtil, cu un vârf mai rotunjit și cu o fundă mică în față (da, chiar balerinul clasic pe care îl cunoaștem astăzi). Bardot a purtat balerinii în filmul care a făcut-o un etalon al frumuseții și al stilului: ,,Și Dumnezeu a creat femeia”. Acești balerini, au avut un succes imens, ei fiind purtați atât pe ecran, cât și pe stradă, intrând imediat în producția de masă.
În afară de Bardot, alte femei iconice în ceea ce înseamnă stil, au purtat balerinii ca pe un element cheie al eleganței. De la femei din lumea regalității, precum: Prințesa Diana, Megan Markle, la fosta prima doamnă a Americii-Michelle Obama. Și să nu uităm de Audrey Hepburn, o altă dansatoare care a devenit actriță și care a purtat balerinii lui Capezio în filmul Funny Face, devenind un simbol parte din stilul său, alături de rochia neagră, pantalonii Capri și ochelarii de soare supradimensionați.
În ciuda suișurilor și coborâșurilor, balerinii nu au ieșit niciodată complet din uz, ei rămân întotdeauna un element salvator atunci când cautăm eleganță, dar și confort. Pe podium, Miu Miu și Valentino au rămas fideli pantofilor clasici eleganți, și ca să se adapteze stilului modern, au adăugat și catarame, capse și logo-uri supradimensionate.
Citește în continuare Ediția aniversară Romanian Jewelry Week – 5 ani de creativitate și inovație