Home Movies 5 documentare pe care nu trebuie să le ratezi

5 documentare pe care nu trebuie să le ratezi

8 min read

Dacă te numeri printre persoanele care s-au plictisit de clasicele filme și seriale, ne-am propus să îți recomandăm o varietate de documentare pline de inspirație și emoție. Acestea sunt disponibile atât pe Netflix, cât și pe diverse platforme care îți vin în întâmpinare cu o multitudine de servicii de streaming online, unele chiar gratuite. Așa că, te invităm să descoperi topul celor 5 documentare pe care nu trebuie să le ratezi și pe care să le urmărești măcar o dată în viață.

Sursă foto: Cuja.ca

Cei mai faimoși distribuitori și producători vin în ajutorul cinefililor de pretutindeni cu o gamă largă de documentare disponibile pe toate platformele de streaming online, din țară și din străinătate. Noi le-am ales pe cele mai bune, iar în lista de mai jos îți prezentăm 5 documentare din toate timpurile pe care trebuie să le vezi neapărat.

1. Timebox (2019)

Ioan Matei Agapi, în vârstă de 80 de ani, este unul dintre cei mai îndrăgiți realizatori de documentare din Iași, care și-a câștigat notorietatea în urma numeroaselor sale lansări de filme, reușind să ne împărtășească prin peliculele sale aproape 50 de ani de istorie a României. Fiica lui, Nora, în vârstă de 47 de ani, alege să dea viață documentarului „Timebox”, nominalizat la premiile Gopo, în care ne povestește despre remarcabila arhivă a tatălui ei. Toată acțiunea se petrece în apartamentul în care Ioan locuiește cu chirie de mai bine de 40 de ani, unde, aceștia încep să vorbească despre trecutul fastuos al bătrânului, atât din punct de vedere artistic, cât și politic. În ciuda tuturor reușitelor sale, Ioan este informat de autorități că trebuie să se mute sau va fi evacuat din locuință, iar întregul documentar ia o întorsătura radicală.

2. Gorillaz: Reject False Icons (2019)

„Gorillaz: Reject False Icons”, lansat de Denholm Hewlett în Statele Unite, este un documentar de succes al celei mai faimoase trupe britanice, Gorillaz. Regizorul Hewlett urmărește timp de trei ani, cu o deosebită atenție, fiecare realizare a trupei. În tot acest timp, cei de la Gorillaz au scos pe piață două albume apreciate de întreaga lume și au organizat un turneu mondial cu care au apropiat și mai mult publicul de ei. Regizorul și al său documentar ne propun o călătorie fantastică în universul trupei Gorillaz și al familiei sale numeroase, oferindu-ne în exclusivitate cele mai interesante materiale de până acum, pentru a surprinde haosul spectaculos al vieții.

3. Planeta Petrila (2016)

„Planeta Petrila”, documentar românesc din 2016, nominalizat la premiile TIFF și Gopo și regizat de Andrei Dăscălescu, ne dezvăluie povestea micului orășel din Transilvania, Petrila, unde un fost miner devenit artist și activist se folosea de artă pentru a convinge autoritățile locale să oprească demolarea diverselor clădiri istorice ale celei mai vechi mine din România. Tânărul vrea să-și atingă scopul de a salva cu orice preț istoria din spatele orașului său natal și să descopere noi metode pentru a împiedica destrămarea comunității locale.

4. La marche de l’empereur (2005)

Deținătorul premiului Oscar, documentarul francez „La marche de l’empereur”, regizat și co-scris de Luc Jacquet și co-produs de Bonne Pioche și Societatea Națională de Geografie, are la bază mărturisiri nemaiauzite despre ciclul de viață, dragoste, natalitate și moarte a pinguinilor imperiali din Antarctica. Cu un succes răsunător, filmul documentar a fost proiectat în peste 800 de săli cinematografice și, încă de la lansarea sa din luna februarie a anului 2005, a avut peste 1.800.000 de spectatori numai în Franța.

5. Michael Jackson’s Private Home Movies (2003)

Filmul documentar „Michael Jackson’s Private Home Movies” din 2003, ne oferă detalii impresionante despre faimoasa casă a regelui muzicii pop, filmări care nu au fost urmărite niciodată și care ne dezvăluie viața reală, familia și prietenii acestuia, toate fiind expuse într-un decor spectaculos pentru publicul regretatului Jackson. Pe data de 24 aprilie 2003, premiera primului episod a fost difuzată pe postul de televiziune FOX și urmărită de peste 7,9 milioane de spectatori.

Citește în continuare „Avanpremiera Păsări de Prada şi Fantastica Harley Quinn celebrată de vedete şi de influenceri români”.

Load More Related Articles
Load More By Robert Muteș
Load More In Movies

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also

Elizabeth Debicki va interpreta rolul prințesei Diana în ultimele două sezoane ale serialului „The Crown”

Emma Corrin, cunoscută pentru interpretarea senzațională a Dianei, prințesa de Wales, în c…