Home Events Weekend-ul 22-25 Iunie, la Muzeul ASTRA din Sibiu, a avut loc Ziua Universală a Iei

Weekend-ul 22-25 Iunie, la Muzeul ASTRA din Sibiu, a avut loc Ziua Universală a Iei

4 min read

În perioada 22-25 Iunie la Muzeul ASTRA din Sibiu, a avut loc evenimentul Ziua Universală a Iei, ajuns deja la ediția a X-a. Pe decursul celor patru zile, vizitatorii au fost invitați să descopere tradiții și obiceiuri, să ia parte la șezători și să asculte povești și mituri direct de la 50 de meșteri populari, muzeografi și restauratori. Ziua Universală a Iei este sărbătorită în fiecare an pe 24 iunie, de Sânziene, și a fost inițiată în anul 2013 de Comunitatea online La Blouse Roumaine.

Ziua Universală a Iei

S-au desfășurat 36 de ateliere demonstrative și interactive, începând cu ateliere de țesut, până la ateliere de imprimare flori pe textil sau vopsit cu culori naturale, confecționat podoabe, brodat motive de pe ie, împâslit, metaloplastie, pictat pe sticlă sau prelucrare piele și ateliere de spus povești (storytelling).

,,E vremea să ne dăm din nou binețe pe aleile muzeului în aer liber din Dumbrava Sibiului și să ne recunoaștem fiecare după semnele de pe chimeșă: din ce loc venim, din care neam suntem și cu cine ne-nsoțim. Pe parcursul mai multor zile vă dăm prilej să vă gătiți de sărbătoare și să reintrați în universul tradiției. Haideți pe ulițele Muzeului ASTRA în căutarea poveștilor și măiestriei meșterilor populari, care au dat viață firelor de ață și le-au înfățișat în cele mai delicate țesături!”, a declarat Ciprian Ștefan, manager Muzeul ASTRA.

Pentru după-amiaza zilei de 24 iunie, chiar de Sânziene, programul de anul acesta a cuprins plimbarea în IE cu Biciclete Cochete și picnicul din Târgul de țară apoi concertul tinerilor Țiterași de la Galeșu, aranjamentele muzicale contemporane inspirate din tonuri străvechi ce au purtat semnătura creativă a DJ Silly Conductor și concertul trupei CORBU.

Duminică, 25 iunie, în poiana Bisericii din Bezded a avut  loc Hora de Sânziene, inițiată de artiști ai Școlii de Arte și Meserii „Ilie Micu”. Tot duminică vizitatorii au fost  invitați  să ia parte la concursul „Cea mai frumoasă ie”.

Acţiunile Muzeului ASTRA sunt posibile cu finanţarea Consiliului Judeţean Sibiu.

Citește în continuare Pășește în lumea feerică a colecției Enchanted Garden by Coriolan.

Load More Related Articles
Load More By Roxana Galescu
Load More In Events

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also

Cea mai mare ediție Romanian Jewelry Week – peste 230 de designeri, 8 expoziții colective, 4 locații culturale conexe

Asociația Assamblage continuă maratonul bijuteriei contemporane din acest an cu cel mai am…