Home Designers Silvia Șerban: ,,Loving the Shadow”

Silvia Șerban: ,,Loving the Shadow”

12 min read

,,Loving the Shadow” este cea mai recentă colecție semnată Silvia Șerban. Conceptul care a stat la baza acestei colecții este unul atipic, pentru că aduce laolaltă lumi aparent distante, zone care nu se intersectează vizibil: moda și psihanaliza. Sursa primară care a dus la crearea acestei colecții este opera celebrului Carl Jung, mai precis conceptele sale depre oglinzi și umbre.

„Cine privește mai întâi în oglindă apei vede mai întâi propria-i imagine. Oglinda nu lingușește, ea îl reflectă cu fidelitate pe cel care se uită în ea, acel chip pe care nu-l arătăm niciodată lumii, pentru că îl ascundem cu ajutorul persoanei – masca noastră de actori. Oglinda însă se află dincolo de mască și arată adevăratul chip”, spunea Jung.

Umbra este zona întunecată a personalității noastre, latura mai puțin flatantă pe care nu vrem să o vedem și o ascundem atât de noi înșine cât și de ceilalți. Gânduri, emoții, dorinţe, fantezii, impulsuri considerate imorale, neîncadrabile în vreun tipar social acceptat. Pe toate le disimulăm până la negare sau le împingem în inconştient.  Jung spune că “nimeni nu-şi poate realiza umbra fără să dea dovadă de tărie morală”. Atunci de ce să nu ne purtăm provocările, de ce să nu încercăm să facem pace cu noi înșine și prin intermediul veșmintelor?

Despre ideea de campanie și shootig

,,Mi se întâmplă foarte des ca atunci când doar schițez o colecție să îmi imaginez și catwalk-ul. De multe ori fac ținute « vedetă » doar de dragul imaginii pe care am văzut-o cu ochii minții, de dragul elementului surpriză dintr-o prezentare.

De data aceasta vedeam că trebuie să fie cu oglinzi și musai cu două personaje în antiteză. Ma gândeam inițial la un model profesionist și încă cineva… altfel. Universul a conspirat și gândul s-a materializat. Mai frumos și mai întreg decât mi-am imaginat, s-au așezat pe catwalk Manuela și Mihaela. Cu Manuela am mai avut o experiență la colecția din 2016, Eye Level, și parcă rămăseseră cumva lucruri « nespuse », așa că m-am bucurat enorm când a acceptat această provocare. Mihaela a venit într-o zi la atelier și a probat aproape întreaga colecție, în stilul ei: cu stare, cu joc, compoziție, ca pe o scenă pe care mi-o imaginasem. E o actriță desăvârșită, pe care o admir enorm. Și asta a fost!

Am făcut un pic de research și am ales să lucrez cu Roxana Ene ca fotograf, mi se pare în continuare fresh, dar în același timp capabilă să ducă la capăt un concept. Iar la mine conceptul era esențial, trebuia să se înțeleagă ideea oglinzilor  (oglinda e de fapt celalalt) și a umbrelor care trebuie acceptate (întunericul care vrea să iasă la lumină). Roxana a venit cu ideea de a folosi peruci, însă la început nu mi s-a părut fezabilă,  « modelele » aveau déjà o imagine pe care nu aș fi modificat-o. În final, dupa ce am primit de la Caelia Nastu zeci de poze cu peruci, am zis că e o altă provocare care va veni în sprijinul conceptului: blonda Mihaela va fi brunetă și roșcata Manuela va avea părul alb. Mihaela nu s-ar fi imaginat vreodată brunetă, iar Manuela urăște din principiu albul. Dar pentru că sunt profesioniste, totul a ieșit perfect. Acesta a fost sloganul shootingului: «Suntem profesioniste!». Am râs în continuu de cum spuneau amândouă asta, în contextul în care niciuna nu a făcut vreodată modelling. Rezultatul se vede, sunt câteva imagini pe care le-aș numi «de Vogue », îmi place foarte mult ce a ieșit. Cu toate astea, abia asștept continuarea. Sunt sigură că va fi și un 2.0 la Loving The Shadow.

Despre linii și stiluri

Așadar, din dualitatea de oglinzi și umbre, din dansul luminii cu obscuritate s-a născut o colecție care îndeamnă la sinceritate și recunoaștere de sine. Am pus în haine toate aceste idei și cred că purtătoarea fiecărei piese a acestei colecții va primi provocarea să dezlege simbolurile ascunse în forme și texturi.

 

Ne punem armuri ca să ne aparam (eu am folosit chimonouri de piele), dar adevăratele calități, daruri și lucruri pe care am venit să le facem pe acest pământ stau ascunse (trandafirii roșii – care pot simboliza iubirea, fragilitatea, curajul, reziliența, frumusețea).

Spatele, la majoritatea ținutelor, este tratat cu respectul cuvenit: prinderi care se desprind și lasă vederii pielea, apoi multe transparențe, colaje, perforeuri…  În spate lăsăm lucrurile pe care nu vrem să le acceptăm și ele ajung să atragă atenția atât de tare, încât intrigă, strigă și se vor eliberate, arătate. Întotdeauna mi-a plăcut să acord mai multă atenție spatelui unei haine. Este partea care rămâne mai mult în atenție, devine o amintire. Așa au apărut slițuri pe spate, cu opțiunea de a fi prinse în ocheți cu șnur, cu straturi transparente. sau pur și simplu desfăcute.

Multifuncționalul este prezent și în această colecție, sunt piese care își modifică lungimea sau volumul pentru a se adapta mai multor destinații și pentru a stimula creativitatea. Alte ținute sunt alcătuite din mai multe straturi pentru a sublinia încă o dată pornirea de a ne ascunde adevărata esență.

Public țintă

Aceasta este, poate, mai mult decât precedentele mele colecții, un manifest: haide să stăm față în față cu toate durerile, violența, temerile și să le îmbrățișăm, dacă nu vrem să le mai lăsăm pribege prin lume, proiectate asupra altora. Pentru că de fapt toate ne sunt oglinzi.

Încă nu pot să cânt, să dansez, să transmit emoții ca un artist adevărat, pe scenă. Dar pot să te provoc la acest joc de oglinzi și umbre, din care poți câștiga nu doar un sine mai așezat, ci și un stil personal care să vorbească lumii despre personalitatea ta.

Așadar, nu trebuie să ai o anumită vârstă sau o anumită siluetă, trebuie să fii dispusă să te așezi în fața oglinzii și să faci pace cu umbra ta.

 

 

 

 

 

Load More Related Articles
Load More By Cristina Anti
Load More In Designers

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also

Colecția de bijuterii Disney x Pandora ne încurajează să alegem un stil impunător

Vara aceasta, Pandora celebrează „Regele Leu”, cel mai nou film Disney, regizat de Jon Fav…