În fiecare zi, machiajul uimește cu texturile, liniile și culorile lui, cu proprietatea aspirațională de a schimba în bine orice fizionomie umană. Sună cam bombastic, dar acesta este adevărul, machiajul transformă, iar cele mai aplăudate rubrici sunt cele pe care le numim before&after.
![tendințele de makeup](https://fpm.ro/wp-content/uploads/image-001-min-1-1024x1024.png)
Tendințele de makeup ale sezonului toamnă-iarnă 2020/2021 transformă femeile în staruri, le oferă posibilitatea să strălucească și să cucerească.
Și cum cele mai sigure afaceri sunt francizele, surse de inspirație au fost machiajele deja verificate ale decadelor 60-70-80-90 , bineînțeles cu adaptările firești, corespunzătoare realității actuale.
Ce folosim, cum folosim
Baza de machiaj, alcătuită din fond de ten, farduri corectoare și pudră, trebuie să fie suplă și insesizabilă, însă tenul trebuie să arate perfect, neted și strălucitor.
Sprâncenele sunt în continuare accentuate și stilizate pe linia lor naturală, se fardează plin și se fixează oblic, la 45 de grade.
Fardul tip „blush” este roz, fin și copilăros, aplicat central pe obraji sau se poate asocia și cu nuanțe tehnice de bej, pentru modelarea pomeților, nimic exagerat.
Tușul este în continuare prezent în tendințe sub toate formele lui și poate fi folosit în varianta clasică, negru sau colorat în nuanțe vibrante de turcoaz, verde, fuchsia, oranj, roșu.
Fardurile pentru pleoape sunt mate-satinate și colorate: ocru, galben, turcoaz, albastru, verde, roz, alb și negru. Tehnica de aplicare este mai puțin sofisticată, se simplifică liniile, se pune accent pe culoare și imaginație.
Rujurile cele mai actuale sunt cele glossate, naturale, dar în continuare poate fi folosit rujul roșu rezistent.
Pentru sigilarea machiajului sunt actuale pudrele HD și pudrele strălucitoare albe.
Genele sunt generoase, curbate, dense, uneori colorate.
Designerii și tendințele de makeup
Pret-a-porter
Anii `60 sau Tuș și atât
Marc Jacobs a gândit o imagine fresh bazată pe simplitatea unei linii curate de eyeliner fără alte artificii de corecție, cu un ruj suplu în culoarea buzelor. Valentino a adus tribut femeii create de Andy Warhol, cu ochii fardați extrem de grafic, cu eyeliner. Tot aici putem încadra și casa Moschino care a avut o colecție veselă și elitistă, inspirată de regina Maria Antoaneta, teleportată în anii `60 cu un machiaj superb.
Anii `70 – DISCO POP
Dries van Noten a selectat culorile anilor `70, le-a orientat spre tonuri tomnatice de ocru, aubergine, turcoaz, roz și albastru de Prusia și a încadrat ochii modelelor cu linii simple și etajate. Colecția Dior este o declarație despre libertatea și feminismul anilor `70, iar machiajul cu ochii accentuați nu face decât să confirme acest lucru. Jenny Packman a ales machiajul standard al anilor `70, cu nuanțe de verde smarald și albastru. Același gen de „încadratură” a folosit și Matty Bovan, cu nuanțe de orange-fuchsia, una dintre cele mai frumoase combinații de culori și încă o variantă alb-negru.
Ashish are o colecție colorată, tonică, antidepresivă, iar machiajele sunt în același ton. Maison Margiela și echipa fantastică John Galliano – Pat McGrath au generat niște opere de artă care trebuie studiate fiecare în parte, în detaliu.
Anii `80 – Punk
În ceea ce privește colecția Gucci, ar trebui să spun mai întâi că spectatorii au avut acces la misteriosul backstage și au putut vedea cum se realizează machiajul grafic, cu influențe punk.
Rodarte a ales acceași zonă punk, dar a folosit bomb-blush, fond de ten deschis porțelan și un ruj grena închis într-un contur rigid, specific anilor `80.
Anii `90 – No make-up
Miu Miu a folosit exact machiajul anilor `90, adică o bază curată de machiaj și gloss pe pomeți, pleoape și buze. Chloe a ales un machiaj natural care s-a purtat, de asemenea, în anii `90. Balenciaga a ales machiajul anilor `90, natural și atât de neutru încât este evident că nu a interesat pe nimeni adevăratul potențial de frumusețe al modelelor, ci invers. Ralph Lauren a ales un machiaj natural, pur, cu gloss pe buze, se vede clar influența anilor `90. La Chanel machiajul este curat, dulce, natural, cu ruj clasic, în culoarea buzelor. Louis Vutton a mers tot pe „no make-up” și expresie neutră, iar Alexander McQueen s-a bazat tot pe naturalețe și neutralitate.
Haute couture
Colecțiile pret-a-porter pentru sezonul actual au fost prezentate în luna februarie și designerii nu aveau cum să anticipeze criza sanitară și tot ceea ce înseamnă anul 2020 pentru noi toți. În luna iulie însă, lucrurile au stat altfel, prezentările haute couture au fost reinventate și adaptate noilor reguli, noilor vremuri. Toate colecțiile de această dată propun o evadare din realitate, extravaganță și culoare. Tendințele de makeup joacă aici un rol important, te pot redefini și te pot transforma într-o operă de artă abstractă, este de ajuns să-i urmărim pe Ronald van der Kemp, Azzaro, Viktor&Rolf și, bineînțeles, pe Guo Pei pe care îl așteptăm cu interes în fiecare sezon.
Text de Mirela Vescan publicat în ediția print Fashion Premium Magazine, nr. 10, iarnă 2020.
Citește în continuare Dr. Cristina Bejan – Tratamentul liniilor fine, ridurilor și cicatricilor cu ultima generatie de laser fractionat CO2 EDGE.