Mădălina Pavăl Live Orchestra scoate cu emoție în lume noul album, ROIESC, și ajunge pe scena Rocanotherworld pe 24 iunie. Cea de-a șaptea ediție a festivalului de la Iași va avea loc în zona de agrement Aroneanu, începând de joi, 23 iunie, până duminică, 26 iunie. Vorbim cu Mădălina Pavăl despre concertul din zona Moldovei, care pentru artistă înseamnă acasă, despre poveștile din spatele albumului „Roiesc” și provocările proiectului Mădălina Pavăl Live Orchestra, al cărei dirijor este Alexei Țurcan, compozitor, producător muzical și fost chitarist în trupa Travka, care a compus și coloana sonoră pentru documentarul „România Sălbatică”.
Ce înseamnă la nivel conceptual proiectul Mădălina Pavăl Live Orchestra? Cum ați format orchestra, cine sunt muzicienii care o compun, ce planuri aveți cu proiectul?
Mădălina Pavăl Live Orchestra este un proiect de 12 muzicieni care cântă muzică lumească și muzică pentru lume, stele, soare, copii, tineri și bătrâni. Ne-am adunat după 2 ani, suntem cu toții din aceeași lume și a venit destul de natural totul. Alexei Țurcan este dirijorul și producătorul nostru.
Nu pot să zic că e ușor mereu să ne aliniem cu toții, dar e interesant și merită când pe scenă vorbești aceeași limbă și simți aceeași muzică.
Eu, una, sunt recunoscătoare tuturor că suntem în asta împreună, căci alături de mine sunt muzicieni cu multă experiență în spate care, la rândul lor, dau muzica mai departe copiilor – profesori de vioară și flaut, doctoranzi sau oameni din orchestre, toți roim împreună și vrem să cântăm pe scenele lumii.
Recent ați lansat în această formulă albumul „Roiesc”, despre care știm că la fel de importante precum muzica, sunt și partea vizuală și de storytelling care întregesc mesajul. Povestește-ne un pic despre acest album și despre ce v-ați propus să transmiteți.
Albumul nostru ROIESC ne-a făcut pe noi toți să roim în jurul muzicii și, așa cum sunetele și dinamica noastră pe scena roiesc, așa ne dorim să îi vedem și pe oamenii din fața scenei. În spatele fiecărui concept stă o poveste. Noi toți din trupă iubim poveștile, de asta ne-am creat una. Totul este în strânsă legătură pentru că valorile noastre sunt aici, în muzica pe care o facem. Și, ca să îți răspund și mai bini, las un link cu o serie de making-of-uri unde ne-am spus toate ofurile. Ne reprezintă tare bini și arătăm poate provocările și poveștile din spatele proiectului nostru.
Cum este să lucrezi într-o formulă mai numeroasă, în studio și pe scenă? Care sunt particularitățile?
Totul este o provocare și cred că asta ne face să mergem mai departe. E un soi de adrenalină îmbinată cu curaj. Pe scenă ai timp să îți fie și frică și să simți și împlinire. Iar dacă noi suntem 12, imaginează-ți emoție acolo.
Real vorbind, avem multe reguli pe care le respectăm ca să funcționăm și avem grijă unii de alții.
Ce ne poți spune despre colaborarea cu Alexei Țurcan? De când faceți muzică împreună și ce presupune această chimie muzicală în cazul vostru?
Eu și Alexei ne-am dorit separat să avem șansa să cântăm cu lumea. CU, dar și PENTRU lume. Când ne-am întâlnit, am făcut un cântec despre începuturile noastre, despre povestea noastră – Vino pân’ la București! Și ne-am dat seama că mai avem multe de făcut împreună. Alexei a reușit să mă facă să îmi depășesc multe limite și să cred și mai mult în ce fac, iar acum, cu atât mai mult, în ce facem împreună. El și orchestra noastră îmi fac Bucureștiul mai frumos și asta se vede în fiecare concert al nostru.
Dacă aveți în comun dorința de a face muzică inspirată din folclor și libertatea de a face lucrurile așa cum le visați, care ați spune că sunt visele la care lucrați împreună?
Frumoasă întrebare. Folclorul ne oferă libertatea. Avem propriul nostru mit care ne spune să privim mai mult în vălul lumii, în valori și de acolo vin și visele. Avem planuri mari și vrem să ducem muzica noastră peste tot în lume.
Pe ce scene se aude Mădălina Pavăl Live Orchestra în această vară?
Ne vedem în toată țara ceea ce ce mă tare bucură. La mare și munte. Pe acoperișul filarmonicii din Sibiu dar și la Festival Codru din Timișoara, în Cluj la Jazz in the Park mergem și în sud la Ideo Ideis. Un loc în care abia aștept să ajung e Vadoo Chill Fest. Să dansăm și să ne îmbrățișăm!
Ascultăm la Rocanotherworld noul album în întregime? Ce ați pregătit pentru acest concert?
Ascultăm sigur! Cumva eu sunt destul de legată de zona Iașului, moldoveancă fiind, și am mari emoții. Eu un sentiment de acasă și că le cânți celor dragi. Sunt mulți prieteni din copilărie care vin să ne vadă și asta mă emoționează și mai mult. Mama mea vine.
Ne pregătim de doi ani să ieșim cu albumul în lume, deci cred că deosebit o să fie și pentru noi și pentru public.
Rocanotherworld este un festival explorator de muzică, artă, gânduri, oameni și idei, organizat la Iași începând cu anul 2016. Reprezintă o călătorie colectivă autentică, o stare de spirit, o celebrare a vieții prin (re)conectarea la valorile cu care rezonăm, o efervescență culturală de care avem nevoie în conturarea felului de-a fi și de a simți.
Citește în continuare Rocanotherworld 2022, ediția #7, are loc la Iași în perioada 23-26 iunie.