Home Interviews Horațiu Mălăiele: ”Din prudență, gândesc puțin, rar și pe ascuns”

Horațiu Mălăiele: ”Din prudență, gândesc puțin, rar și pe ascuns”

7 min read

Într-un interviu, mai demult, Horațiu Mălăiele ne povestea despre marile spectacole. Despre marii actori. Nume din trecut, în fața cărora cădem spășiți. Ne-a povestit că, urmărindu-le, multe i se păreau slabe. Ciudate. Că se trăiește altfel. Se joacă altfel. Spunea că marii actori aparțin prezentului. Sunt ai vremurilor. Am zis să tragem câteva cadre. Să fotografiem un pic vremurile. Ce vremuri ne aduc pe aici!

Cum se vede România de pe scenă în vremurile astea?

Actorul este un mincinos cât se poate de sincer, spunea Albert Camus. Presupunând că avea dreptate, atunci România acestor timpuri arată formidabil. Adevărul e că, de pe scenă, cu reflectoarele-n ochii, obiectele și ființele își pierd controlul, iar întâmplările devin confuze și accesibile.

Ce vă scârbește în vremurile astea?

„Mi-e scârbă, Doamne, scârbă / de atâta cazacioc și-atâta sârbă, / de atâta pace cu miros de praf de pușcă / de libertatea care stă în cușcă / de poezia sechestrată-n călimară, / de dimineața care pute-a seară, / de neamul meu închis în propria țară”, spune poetul Girel Barbu. Pe mine nu mă scârbește mai nimic. Uneori, mă miră dihonia și mizeria politicii noastre, dar, în politică, cine face economie de prostie e dat afară, așa că nu se întâmplă decât ceea ce trebuie să se întâmple.

Ce vă bucură în vremurile acestea?

În vremurile astea și dintotdeauna, mă bucură și uluiește creșterea zilei și începutul anilor, revărsarea toamnei și ivirea primăverii, floarea zarzărilor și mirosul teilor, vinul băut cu prieteni, zdrăvăneala familiei și telefonul mamei.

De ce vă temeți în vremurile astea?

Parafrazându-l pe Cehov, mai ales în vremurile astea, teme-te și ferește-te de bou din față, de cal din spate și de prost din toate părțile!

La ce vă gândiți în vremurile astea?

Pe vremea libertății gândului se spunea ” Gândesc, deci exist!” În vremurile astea, se spune ”Gândesc, deci… exit!” Așa că, din prudență, gândesc puțin, rar și pe ascuns.

Ce mai este emoția în vremurile astea?

În casa emoției sunt multe camere. Deși cred că oricât ar fi casa de dărâmată și aproape demolată, emoția rămâne o unitate constantă indiferent de vremurile care se abat asupra-i.

Ce credeți că va rămâne după din vremurile astea?

A fost odată un om / Ce-a vrut…a fost un pic… / Și el, acolo, un om… / Un fel de …cum să zic?… / Natura noastră condamnată/Să-ncapă în a fost odată…” Așa ziceam cândva și mai zic încă. Va rămâne amintirea trecerii noastre, mai lungi ori mai scurte, mai înalte ori mai joase, mai vesele ori mai triste.

Cătălin Buzoianu vă laudă, George Mihăiță vă laudă, Ion Caramitru vă laudă, Tamara Buciuceanu vă laudă, Stefan Bănică Jr vă laudă, publicul vă laudă… Cum de sunteți la fel de lăudat și în vremurile astea?

Când eram mic eram sașiu, cu rahitism în stare stabilă, reumatism poliarticular, rubeolă, rujeolă, otită, pecingine, puțin afon, puțin dislexic, puțin bâlbâit, adică toate argumentele unui eșec plenar. Să mă bucur de lauda semenilor e un cadou nesperat pe care mi l-a făcut viața. Cu și de ce…e o taină.

La noi ca să identifici un om de cultură dintr-o mulțime, nu-l arăți cu degetul, îl scuipi” dacă nu faci asta, ce se întâmplă?

Nimic. El își vede de treabă, iar tu ai ratat o ocazie.

Mulți oamnei există, puțin trăiesc…” Să fie vorba de… Facebook?

Nu numai.

”Sunt un orb”. Mai există români orbi?

Eu n-am văzut!

Interviu realizat de Radu Buzăianu

Load More Related Articles
Load More By Cristina Anti
Load More In Interviews

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also

De vorbă cu Ioana Popa, fondatoarea brandului Cloche

Continuăm dialogul realizat de Laura Călin, inițiatoarea proiectului V for VINTAGE, între …