Home Health & Beauty Efectele lipsei somnului asupra tenului

Efectele lipsei somnului asupra tenului

5 min read

În timpul zilei, pielea asigură funcția de barieră și protejează organismul împotriva agresiunilor mediului: soare, vânt, poluare. Noaptea, se regenerează, profitând de odihna ce i se acordă. Somnul astfel ajută la menținerea sănătății pielii, dar în același timp încetinește procesul intern de îmbătrânire. Producția de colagen și elastină, responsabilă de fermitatea pielii, crește noaptea grație apogeului de secreție a hormonului de creștere. Degradarea proteinelor scade, ceea ce contribuie la o mai bună coeziune a celulelor. Micro-circulația crește. Celulele pielii primesc mai mult oxigen și nutrienți, permițându-le să funcționeze la întregul lor potențial.

Tenul este cel care beneficiază în mod special de această hiperactivitate. Melatonina, un hormon care reglează ciclul de odihnă și somn și al cărui apogeu de secreție are loc în jurul orei 2:00 noaptea, protejează celulele pielii de efectele dăunătoare ale radicalilor liberi datorită acțiunii lor antioxidante.  Datorită acestor motive, este important să favorizați somnul cât mai des posibil: astfel, veți oferi pielii toate șansele de a fi sănătoasă.

Consecințele lipsei somnului 

Cu siguranță ați observat, după nopțile prea scurte: aspectul chipului dumneavoastră se schimbă. Dacă câteva nopți scurte accentuează aspectul “obosit”, lipsa somnului pe termen lung expune femeile la îmbătrânirea pielii premature. Când cineva duce lipsă de somn, ritmurile biologice sunt dereglate.

Sinteza melatoninei, hormonul care reglează ritmul de somn/trezire, este întreruptă, ceea ce afectează toate procesele regenerative asociate cu somnul. Organismul produce mai mult cortizol, “hormonul de stres”, ceea ce duce la o scădere a producției de colagen, una dintre principalele componente ale pielii. Aceasta din urmă, mai puțin suplă și fermă, apoi îmbătrânește prematur.

În cele din urmă, există o scădere a producției de hormon de creștere, care este esențială pentru regenerarea pielii, ea contribuie la vindecarea și densitatea ei. Această funcție este cu atât mai importantă pentru a contracara procesul de îmbătrânire a pielii care cu vârsta, devine mai subțire.

Trăsăturile trase, tenul tern, pungile sau cearcănele sub ochi sunt semnele care trădează pe termen scurt o noapte fără somn. Dar efectele pe termen mediu și lung ale somnului insuficient sau ale calității slabe sunt la fel de vizibile, ducând la  o piele mai fragilă și ridată precoce datorită deshidratării, un ten mai tern și cearcăne intense datorită scăderii micro-circulației, subțierea și fragilizarea pielii datorită diminuării reînnoirii celulare, scăderea densității și o slăbiciune a pielii, datorită scăderii sintezei colagenului.    

Acest articol a fost scris cu sprijinul specialiștilor RoC 

Load More Related Articles
Load More By Raluca Zdrobis
Load More In Health & Beauty

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also

HARD ROCK CAFE LANSEAZĂ CEA MAI AMPLĂ INOVARE A MENIULUI

Hard Rock International anunță cea mai amplă inovare a meniului din istoria companiei, cu …