Home Movies Colectiv, primul film românesc nominalizat la Oscar

Colectiv, primul film românesc nominalizat la Oscar

4 min read

Documentarul „Colectiv”, regizat de Alexander Nanău și realizat în coproducție cu HBO Europe și Samsa Film a fost nominalizat la Premiile Oscar 2021, atât la secțiunea documentar, cât și la secțiunea film internațional.

colectiv a fost nominalizat la oscar

În 2015, un incendiu declanșat la clubul Colectiv din București a ucis 64 de oameni și a rănit 186 de persoane. În scurt timp, mai multe victime cu arsuri încep să moară în spitale de la rănile care nu erau letale. Apoi un doctor vorbește cu o echipă de jurnaliști de investigație despre situația din spitale. O dezvăluire duce la alta pe măsură ce reporterii încep să descopere o vastă fraudă în sistemul medical. Când este numit un nou ministru al sănătății, el oferă acces fără precedent la eforturile depuse pentru a reforma sistemul corupt, dar și la obstacolele cu care se confruntă. Urmărind jurnaliști, victime și oficiali guvernamentali, documentarul oferă o prezentare intransigentă a impactului pe care îl are jurnalismul de investigație când este făcut la cel mai înalt nivel.

Colectiv este un documentar observațional despre evenimentele petrecute în primul an de la tragedia din clubul Colectiv. Filmul este despre oameni versus sistem, linia fină dintre adevăr și minciună, despre curaj și responsabilitate și urmărește povestea anului 2016, concentrându-se pe relația dintre autorități și jurnaliști în încercarea de a afla adevărul.

În 2020, Colectiv a câştigat Premiul academiei Europene de film pentru cel mai bun documentar, a luat premiul pentru cel mai bun lungmetraj străin de la Societatea Naţională a Criticilor de Film din Statele Unite, iar în urmă cu o săptămână a primit o nominalizare şi la premiile BAFTA, la categoria „cel mai bun documentar”.

Este pentru prima dată când un film românesc este nominalizat la Oscar, iar ceremonia de decernare a premiilor va avea loc pe 25 aprilie.

La categoria documentar, au mai fost nominalizate „Crip Camp”, „The Mole Agent”, „My Octopus Teacher” şi „Time”.

La categoria lungmetraj internaţional, „Colectiv” concurează cu „Another Round” (Danemarca), „Better Days” (Hong Kong), „The Man Who Sold His Skin” (Tunisia) şi „Quo Vadis, Aida?” (Bosnia şi Herţegovina, coproducţie cu participare românească).

Citește în continuare Premiile Grammy 2021. Câștigători, recorduri și interpretări live

 

Load More Related Articles
Load More By Echipa FPM
Load More In Movies

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also

Bucuria verii pentru fiecare situație: Posibilități nesfârșite cu mușcatele colorate

Mușcatele sunt adevărate vedete printre decorațiunile și plantele de balcon. Cu florile lo…