Home Designers Life and death | Designerul Pierre Cardin a încetat din viață la vârsta de 98 de ani

Life and death | Designerul Pierre Cardin a încetat din viață la vârsta de 98 de ani

4 min read

Designerul, cunoscut pentru decizia sa, revoluționară la acea vreme, de a introduce conceptul ready to wear în atelierul său haute couture, a decedat la vârsta de 98 de ani, veste confirmată de familia sa.

Pierre Cardin
Sursă foto: www.vogue.co.uk

În ciuda dorinței tatălui său de a studia arhitectura, încă din copilărie Pierre Cardin a știut că este interesat de modă. După ce și-a finalizat perioada de ucenicie, a lucrat la Paris cu cele mai renumite case de modă ale vremii, Paquin și Schiaparelli, precum și cu Christian Bérard, proiectând costume și măști pentru La Belle et la Bête, de Jean Cocteau. În 1947, Cardin devenise șeful atelierului de croitorie Christian Dior, în timpul stilului revoluționar New Look. Deși exista posibilitatea să-l succede pe Dior, în 1950 Pierre Cardin a plecat să-și înființeze propriul atelier într-o mansardă de pe strada 10 Richepanse.

„Casa Dior ar dori să aducă un omagiu designerului Pierre Cardin, icon al creativității și reinventării care a continuat să deschidă noi drumuri în Haute Couture și Ready to wear. Couturierul Space Age și-a început cariera ca șef al atelierului nostru de croitorie alături de Monsieur Dior.”, @dior.

Estetica pe care o propus-o în continuare de-a lungul carierei sale și felul în care a abordat designul vestimentar au definit creațiile secolului trecut și i-au asigurat un loc etern în lumea modei. „Hainele mele preferate sunt cele pe care le creez pentru o viață care nu există încă – lumea de mâine”, a spus designerul în deschiderea unei expoziții dedicate activității sale, desfășurate la Victoria and Albert Museum în 1990.

„Couturier, designer, ambasador al Franței, academician, afacerist, de-a lungul vieții, Pierre Cardin a avut o activitate exatrordinară. Mulțumesc domnule Cardin pentru că ați deschis ușile modei și mi-ați făcut posibil visul …”, a declarat designerul Jean Paul Gaultier.

Dincolo de alegerile sale în ceea ce privește construcția, silueta propusă și materialele pe care le utiliza în realizarea creațiilor sale, Cardin a fost în multe feluri deschizător de drumuri. Deși practica împrumutării propriului nume pentru diferite concepte și linii de produse este acum obișnuită, cu siguranță nu era norma în momentul în care Pierre Cardin a început să-și asocieze numele cu hoteluri, bijuterii, ochelari, parfumuri etc, numeroasele licențe ducând în cele din urmă la crearea unui imperiu controversat.

Citește în continuare Dicționar ilustrat de stări | Creații semnate de designeri români.

Load More Related Articles
Load More By Roxana Galescu
Load More In Designers

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also

Focus on Romanian Designers: prezentare de modă și lansarea ediției de vară Fashion Premium Magazine

Fashion Premium Magazine continuă promovarea designerilor români și a creativității autoht…