Home Events Descoperă dorința la Classix Festival 2024

Descoperă dorința la Classix Festival 2024

11 min read

Au fost puse în vânzare primele bilete și abonamente pentru cea de-a cincea ediție a festivalului Classix care va avea loc la Iași în perioada 18-25 februarie 2024.

classix festival 2024

Descoperă dorința

Conceptul dedicat „descoperirii dorinței” va domina Classix Festival 2024 în 8 capitole distincte, asociate fiecărui concert și spațiu. Tematica din acest an îi va invita pe iubitorii de cultură să se alăture într-o călătorie personală și introspectivă, încurajându-i să exploreze natura multidimensională a dorinței în lumea muzicii clasice, de la cea subtilă, până la cea pasională.

Classix 2024 va debuta cu o incursiune axată pe introspecție și descoperirea de sine, reflectată în evoluția muzicală a lui Enescu și Mahler. Festivalul va continua prin celebrarea diversității dorințelor umane, ilustrate prin simbolistica tribală a lui Stravinsky și va oglindi intensitatea emoțională a compozițiilor lui Rahmaninov. Alături de sfera concertistică, accentul va fi pus și pe interacțiunea dintre artiști, promovând juxtapunerea între arta vizuală și improvizația muzicală.

Parte din aventura clasică contemporană este concentrarea pe inovație, în concordanță cu dorințele publicului și ADN-ul festivalului. Cea de-a cincea ediție va aduce în premieră europeană o suită interdisciplinară ce îmbină muzica orientală cu poezia persană, pe fundalul tradițiilor muzicale europene și influențele de jazz. Întregul parcurs muzical va oferi o explorare a segmentului clasic contemporan, iar încheierea va fi marcată de o incursiune în „world music”, subliniind excelența și universalitatea patrimoniului muzical.

Primele două concerte au fost deja anunțate, iar reacțiile pozitive ale publicului n-au întârziat să apară. Pe 20 februarie 2024, The Classic Theory va avea loc la Palatul Culturii din Iași, iar concertul va include lucrări de Caroline Shaw, Fanny Mendelssohn și Ludwig van Beethoven, interpretate de Chaos String Quartet din Austria.

Pe 21 februarie 2024 călătoria va continua cu Bohemian Jazz, un concert care va împleti eleganța muzicii cehe cu virtuozitatea jazz-ului. Evenimentul găzduit de Casa de Cultură a Studenților Iași va prezenta lucrări de Martin Brunner, Josef Suk, Astor Piazzolla și Paul Schoenfield, interpretate de Trio Bohemo din Cehia.

„Deși ne apropiem cu pași repezi de sărbători, freamătul și bucuria de a pregăti următoarea ediție de Classix ne încântă total. Mai ales când vedem cât de iubit și de așteptat de public este acest festival. Deși abia am început să anunțăm o parte din programul ediției următoare, avem deja 2 categorii de sold out la abonamente iar biletele individuale se dau și ele uimitor de repede. Ne măgulește mereu încrederea pe care o primim de la cei din jur, iar asta ne determină să oferim, an de an, un produs cultural din ce în ce mai bun. Ceea ce dorim să facem și în 2024” a declarat Patricia Brohanschi, directorul și co-fondatorul festivalului.

Programul complet al concertelor și a evenimentelor conexe va fi publicat în curând pe www.classixfestival.ro.

Classix Festival 2023 a avut în cele 7 zile de festival 4500 de participanți la concerte, peste 1000 de participanți la activitățile educative și culturale, peste 70.000 de vizualizări ale transmisiunilor live, 130 de artiști și invitați internaționali din 18 țări, 60 de voluntari, peste 50 de lucrători și profesioniști în industriile creative. Programul festivalului a inclus 8 concerte, 2 flashmob-uri în Iași și Chișinău, 1 maraton de scurtmetraje, un tur ghidat, 2 expoziții, 5 dezbateri, un vernisaj, un workshop creativ și 68 de sesiuni de masterclass. Classix Festival 2023 a adus publicului său prime audiții absolute, lucrări special comandate pentru festival, premiere naționale, precum și compozitori contemporani invitați să participe la această ediție. Aventura clasică contemporană s-a remarcat atât prin efervescența programului clasic și contemporan, prin experiența vizuală a concertelor, calibrul artiștilor invitați, cât și prin deschiderea spre noi categorii de public.

Cu debutul în 2020, Classix a devenit unul dintre cele mai importante festivaluri internaționale independente din România, ce a adunat peste 14000 spectatori în săli și 200.000 în mediul online, 200 de artiști internaționali din 18 țări, 20 de parteneri culturali și diplomatici, în 28 de concerte, 14 panel-uri, 2 prelegeri, 2 vernisaje, o lansare de carte, 8 proiecții de film, 121 masterclass-uri și 15 burse pentru artiști în valoare de 15 000 euro.

Biletele și abonamentele sunt puse în vânzare online, iar detaliile referitoare la programul concertelor se regăsesc pe www.classixfestival.ro

Organizatori: Asociația Industrii Creative, Showberry

Parteneri culturali: Forumul Cultural Austriac, Institutul Francez Iași, Centrul Ceh, Centrul Cultural German Iași, Institutul Polonez, Institutul Cultural Italian
Parteneri instituționali: Filarmonica de Stat „Moldova” Iași, Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași, Episcopia Romano – Catolică Iași

Parteneri media: Radio România Internațional, Radio România Cultural, Radio France International, Radio Iași, Viva FM, Radio HIT, Smart Radio, IQads, Scena9, Cărturești, Dilema, Zile și Nopți, Capital Cultural, Suplimentul de Cultură, Ziarul de Iași, Observator Cultural, Curatorial.ro, Bookhub.ro, News.ro, Infomusic.ro, Fashion Premium Magazine.

Asociația Industrii Creative este organizator al festivalurilor Rocanotherworld și Classix din Iași, având drept scop revitalizarea culturală a orașului, angrenarea comunităților creative și implicarea în viața civilă a societății prin acțiuni care promovează spiritul proactiv, contributiv și participativ.

Showberry, membru AROC (Asociatia Romana a Organizatorilor de Concerte si Evenimente Culturale), este un startup câștigător al programului Investește în oameni! Din 2015 dezvoltă proiecte culturale și creative, fiind unul dintre principalii promotori de concerte publice și evenimente tematice din regiunea de nord-est a României. Din 2016 este co-organizator al festivalului Rocanotherworld iar din 2020 a Classix Festival, alături de Asociația Industrii Creative.

Website: www.classixfestival.ro

Facebook: https://www.facebook.com/classixFestival/

Instagram: https://www.instagram.com/classixfestival/

Youtube: https://shorturl.at/louFW

Citește în continuare Expoziția comemorativă „Pictor Dumitru Bâșcu (1902-1983)” la Muzeul Unirii Iași.

Load More Related Articles
Load More By Echipa FPM
Load More In Events

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also

IED – Istituto Europeo di Design prezintă “Multitudine” la Feeric Fashion Week 2024

Nouă studenți IED din școlile sale din Italia și Spania și-au prezentat colecțiile de abso…