Home Editorials Romanian Artist Arta personală a unui suflet încercat. Credinţă şi pasiune cu artista Alina Meran

Arta personală a unui suflet încercat. Credinţă şi pasiune cu artista Alina Meran

8 min read

Artistul român cu care vrem să vă facem cunoştinţă în această săptămână este Alina Meran. După o poveste de viaţă impresionantă şi ani petrecuţi studiind şi în atelierul de pictură, de la lucrările expuse pe holurile şcolii din sat, Alina a ajuns în 2018 la o expoziţie personală la Bucureşti în Galeria-atelier a lui Horaţiu Mălăele. Deşi nu a avut o viaţă uşoară, a ştiut să nu îşi piardă speranţa, să îşi urmeze pasiunea şi să aibă încredere în drumul său pentru a-şi împlini visele.

alina meran
Am crescut la centrul de plasament timp de nouă ani, în 1997 am fost luată în asistență maternală de către o familie timp de trei ani. Din anumite motive am fost transferată la o altă familie care a avut grijă de mine care m-a îndreptat către Seminarul Teologic din Iași, unde printre orele de curs, aveam și cursuri de pictură, mai precis pictură religioasă icoane. De atunci am îndrăgit mult pictura și am încercat să fac și pictură laică.
Am început Facultatea de Arte la secția Istoria și teoria artei, şcolarizarea fiind plătită de centrul de plasament din Iași. Am continuat în această perioadă să pictez, considerând că menirea mea este să fac artă, mai ales că mă simțeam în elementul meu. Astfel, puteam să îmi pun în evidență sentimentele. După terminarea facultății, m-am ocupat mai mult de pictură, am început să îmi îmbunătățesc și paleta coloristică, dar și tematica, subiectele mele fiind variate de la peisaj, la portret și compoziție.

Am înțeles că pentru mine cel mai important lucru în viață este manifestarea artistică care îmi dă posibilitatea de a-mi exprima sentimentele într-un mod direct și plăcut.
Sunt fascinată de arta Renașterii, dar și de impresioniști, artă modernă.
Am avut prilejul să am un mentor profesionist de la care am învățat și încă învăț tehnici și manifestări artistice, păstrându-mi personalitatea. Ştiu că este un drum lung, știu că voi întâlni multe impedimente, dar în același timp știu că voi izbândi în drumul spre consacrare.
Sunt recunoscătoare, pentru că mi-au fost aproape, mamei mele, Sirghi Valentina şi familiei ei, profesoarei mele de desen Bolocan Ioana, nașilor mei care m-au botezat la 12 ani, Cricu Mihaela și Marius şi, nu în ultimul rând, sunt recunoscătoare mentorului meu, Ned, care m-a încurajat și mi-a dat încredere să continui ceea ce mi-am dorit de când eram copil. Mulțumesc și fundației Blue Heron pentru susținerea materială, acordându-mi o bursă în timpul facultății.

Încerc să-mi aprofundez în continuare cu perseverenţă măiestria, abordând tehnici şi tematici noi. În elaborarea compoziţiilor şi portretelor, am trecut de la pictura religioasă realizată în tempera pe lemn la pictura în acrilic şi mai apoi în ulei pe pânză. Am descoperit noi posibilităţi de exprimare, făcând şi mixuri între acrilic şi ulei. De aici am trecut la o pictură mult mai elaborată, ceea ce m-a facut să mă pregătesc pentru a expune. Astfel, după expoziţii de grup din liceu şi din perioada facultăţii, am reuşit să-mi deschid o expoziţie personală la Bucureşti în Galeria-atelier a lui Horaţiu Mălăele, căruia îi mulţumesc foarte mult că mi-a găzduit-o.
Îmi exprim sentimentele liber, în compoziţiile şi picturile personale, care mă reprezintă, în comparaţie cu icoana în care se impun canoane. Temele mele sunt alese în funcţie de inspiraţie şi de simţul personal, însă portretele le interpretez în funcţie de starea pe care o am, dar şi în funcţie de ceea ce vreau să evidenţiez cu ele. Unele compoziţii şi portrete au povestea vieţii mele, a trecutului meu, dar şi aspiraţii.
Sper să realizez o artă personală mai puțin influențată de alți artiști chiar dacă ei mă inspiră. Drumul este foarte lung, dar eu l-am ales. Mulțumesc Bunului Dumnezeu că mi-a îndreptat pașii spre realizarea pasiunii mele îndrăgite și îmi doresc să fiu sănătoasă pentru a îndeplini misiunea ce mi-a încredințat-o.”

Citeşte în continuare Un portret mic al unui om mare.

Load More Related Articles
Load More By Galescu Roxana
Load More In Romanian Artist

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also

Corul Madrigal sărbătorește românește Ziua Culturii cu lucrări clasice și de inspirație folclorică

Vineri, 15 ianuarie 2021, Corul Național de Cameră „Madrigal-Marin Constantin” sărbătoreșt…