Home Fashion Arad Fashion Days 2022 – Ecourile unui show care a stat sub semnul apei

Arad Fashion Days 2022 – Ecourile unui show care a stat sub semnul apei

26 min read

Organizat în cadrul Zilelor Aradului, într-o locație devenită emblematică pentru oraș, Vechiul Cazinou, cu o listă de designeri atent selecționați, Arad Fashion Days avea toate ingredientele unei rețete de succes cu un fashion show de renume. O singură temere plutea în aer, vremea. Fiind un show outdoor, în curtea mai sus amintitei locații, organizatorii au pus pariu cu timpul probabil și, în cele din urmă, pariul a fost câștigat odată cu primele acorduri ale primului show, deschiderea festivalului fiind făcută de Cătălin Botezatu.

Arad Fashion Days 2022

Continuând seria locațiilor excepționale cu care AFD a obișnuit publicul, și care este ingredientul principal care face din Arad Fashion Days un eveniment de excepție, 2022 aduce în prim plan recenta restaurată clădire a Cazinoului din Arad. ,,Dorim să oferim publicului arădean și a publicului de fashion, locații excepționale și show-uri pe măsură și vom încerca în fiecare an să aducem în prin plan o altă locație. Ca o strategie pe termen lung avem deja în vedere încă 3 locații inedite și suntem convinși că vom încânta iubitorii de fashion pentru următorii ani”, a declarat PR-ul evenimentului Cristina Sabău.

Desfășurat sub deviza The podium, AFD 2022 schimbă strategia curatorială, îndreptându-și atenția către tinerii designeri absolvenți ai facultăților de profil din țară, din Arad, Timișoara și Cluj, aducând în atenția publicului colecții de o mare încărcătură emoțională sau creativă și propunând o dată cu The Podium o rampă de lansare pentru acești tineri designeri.

Alături de generația nouă, designeri cunoscuți, precum Cătălin Botezatu, Tudor Halațiu, Paul Micșa sau Aura Dumitru, își aduc colecțiile pe podiumul AFD devenind un etalon pentru generația tânără.

Au venit către Arad și Arad Fashion Days cu mare drag și entuziasm și învitații acestui eveniment, Alexandra Ungureanu, Cristina Anti, Luminița Staicu, Geanina Corondan, Marius Tudose, Ovidiu Mureșan, amfitrionul acestei ediții fiind actorul Stelian Milu.

Deschiderea show-ului a fost făcută de Cătălin Botezatu, cu o colecție de ținute de seară. Cu materiale de o calitate excepțională, croieli perfecte, completate de magnificele coafuri realizate de Laurent Tourette, colecția semnată Cătălin Botezatu a început seara într-un mod fulminant făcând publicul să uite chiar și de ploaie.

Irina Silaghi a fost numele care s-a rostit cel mai des după încheierea primei zi, un designer cu rădăcinile adânc înfipte în pământul românesc, care a adus în atenția publicului tradiția materialelor din cânepă, precum si alte elemente create special pentru a înnobila texturi si croiuri unice, materialele țesute manual, naturale. Colecția “Port de țară – simplitate plină de respect”  e despre noi ca români, despre arhitectura satului românesc transpusă în creații vestimentare cu amprenta materialelor cu suflet străbun, care îndeamnă publicul să se regăsească. Cine sunt? Ce își doresc? Ca popor, ca oameni, ca neam. Când tradiția întâlnește pasiunea avem viitor.

Airinei Maria, tânără absolventă a Facultății de Artă și Design din Timișoara, a venit pe podium cu un concept nou și colecție inedită,  “Deep Ink” fiind expresia interesului pentru cultura orientală și estetica japoneză care a îndrumat publicul spre o lume clară, curată, structurată. Gestul îmbrăcării (ascunderii) corpului, asociat cu ideea intervenției directe asupra lui, prin ornamentica tatuajului, ca practică socială, culturală și artistică, sunt elementele cheie ale proiectului de licență, în care am explorat întâlnirea simbolică dintre corpul uman şi cadrul exterior prin intermediul hainelor sau doar a pielii acoperite de tatuaje.

Mihnea Covaci, absolvent al Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca, a prezentat „Fallen Angels”, o colecție inspirată după îngerul decăzut, adusă în actualitate prin rafinament, compoziție și puterea formei. Prin această colecție designerul a dorit să creeze un personaj feminin modern, dintr-o clasă înaltă, care reflectă puterea de caracter, dar și o mică parte de lumină și care aceasta din urmă contopește păcatul cu divinitatea, sugerând o nouă modalitate de teleportare între lumea celestă și cea terestră. Colecția a ieșit în evidență prin volum, materialitate, cromatică și detalii prețioase. Formele sunt inspirate după creaturile divine, celeste și cele înaripate: îngeri, păsări și fluturi. Acestea sugerează metamorfozarea cromatică, dar și a formei în toate cele douăsprezece ținute. Cu o cromatică rafinată, în colecție sunt folosite culori reci și nuanțe apropiate ale acestora. De asemenea, negrul colorat are un rol foarte important în paleta cromatică, deoarece leagă elementele unitar. Cuvintele cheie care descriu colecția cel mai bine sunt: glam, putere, celest, contrast și transparență.

Rosu Ciobanu Andrada, proaspăt ieșită de pe băncile Facultății de Artă și Design din Timișoara a venit la Arad Fashion Days cu o colecție deosebită în care absența cunoașterii tradițiilor, obiceiurilor și portului național sunt principalele motive în alegerea temei de creație. MIGNONETTE este o colecție inspirată din costumul tradițional bănățean, mai exact, din costumul de sărbătoare al locuitorilor Banatului de munte. Această colecție se distinge de celelalte creații autohtone prin folosirea materialelor prețioase, a imprimeurilor și broderiilor prezente în costumele tradiționale autentice. Prin urmare, pornind de la această stare de lucruri, MIGNONETTE dorește să aducă în actualitate elemente ale portului tradițional bănățean din zona Banatului de munte.

Colecția Clash on Perfection a Mihaelei Vișovan, absolventă a Facultății de Artă și Design din Timișoara, pune sub semnul întrebării idealurile de frumusețe ale lumii contemporane și volatilitatea termenului perfecțiune, astfel contopind cele două lumi ale frumosului și urâtului într-o colecție vestimentară. Ca sursă primordială de inspirație colecția a pornit de la boala mentală body dysmorphia. Această boală se manifestă prin analizarea exagerată a micilor imperfecțiuni ale corpului, iar persoana în cauză petrece mult timp făcând acest lucru, aceste mici imperfecțiuni fiind insesizabile pentru ceilalți în cele mai multe cazuri. Astfel acest mod de a ne autoanaliza devine unul nociv pentru noi și pentru cei din jurul nostru, mai ales în contextul în care social media portretizează ființe perfect editate în mare parte din cazuri. Ne este imposibil să concurăm cu photoshop și cu doctori esteticienii pentru a deveni așa zis perfecți. Mihaela, prin această colecție, își propune să modifice valorile identitare şi atitudinea faţă de semeni într-un sens pozitiv, acţionând prin înlăturarea prejudecăţilor şi bazându-se pe o compoziţie vestimentară care să pună în evidenţă dimorfismul corporal.

Seara în care primele acorduri ale evenimentului a făcut chiar și ploaia să se oprească a fost încheiată într-un tumul de forță de către designerul deja consacrat, Tudor Halațiu. Cu o personalitate flamboiantă în care se conturează foarte coerent și organic estetica lui Tudor Halațiu ca designer, estetica sa prezintă dramatismul formelor, glamour-ul rupt din filmele de la Hollywood, strălucirea ucigătoare și controlul dezordonat al texturilor, într-un cuvânt: o dramă! Colecția cu care a fost anul acesta la AFD este intitulată ”BAD REPUTATION” și surprinde un concept foarte actual și anume excesul. Cu toții suntem consumatori de exces și Tudor consideră că modalitatea dramatică prin care a transpus acest concept într-o colecție de modă, subliniază într-o manieră directă strălucirea pe care o are ca designer.

A doua zi, evenimentul a debutat sub semnul soarelui și al eleganței italiene care a răbufnit în primele momente ale deschiderii celei de a doua seri.

Designerul arădean Paul Micșa a propus publicului o incursiune prin Riviera Franceză sau străzile înguste din Italia cu o colecție plină de culoare, pasiune și forță, intitulată sugestiv Dolce far niente. Expresia Dolce far niente sugerează momentele de rupere de tumultul cotidian şi cufundare în contemplație, meditație, pentru bucuria şi liniștea de “a fi”, fără condiționări exterioare. Poate că nu întâmplător, o altă expresie îndrăgită de italieni este și la dolce vita. Dolce far niente şi la dolce vita trădează, desigur, o concepție despre viață. În colecția designerului, lejeritatea conceptului Dolce far niente este reprezentată prin materiale diafane, lejere, de vară, precum organza și voal în culori vibrante și croiuri lejere care te plimbă imaginar în însorita Italie, pe străzile pavate din Roma și Napoli, sau pe drumurile șerpuite de la malul mării din Riviera Franceză.

Mădălina Buzaș este un alt designer cu origini arădene cu care AFD a dorit să vă facă cunoștintă. Conceptul colecției (S)HE propune o direcție vestimentară comună între bărbati și femei. Acesta se leagă în mare parte de subiectul feminitătii si anume de energia feminină care poate fii regăsită în orice individ, astfel ca se mixeaza elemente feminine în ținute masculine și elemente masculine în ținute feminine fără să se schimbe percepția asupra genului purtătorului. În elaborarea pieselor vestimentare se caută echilibru între energia feminină și energia masculină prin îmbinari de elemente recunoscute si ca stereotipuri pentru fiecare gen. Se regăsesc elemente masculine în ținutele feminine dar și elemente feminine în ținutele masculine în încercarea de a aduce în normalitate tipul acesta de propuneri. Echilibrul tinutelor este accentuat de catre decupajele prezente pe produse în zona bazinului atât cât și în zona pieptului și a umerilor reprezentând noi medii de sexualizare a pieselor vestimentare fără a avea o direcție vulgară, umerii supradimensionați fiind elementul de control al ținutelor arătând siguranța asupra masculinității. Accesorizarea menține o direcție cu elemente glamour tocmai pentru a reda sensibilitatea si eleganta feminină dar care se regăsește în contrast cu încălțămintea cu platformă lată, masculină, creând astfel un echilibru stilistic potrivit temei alese. Ochelarii reprezinta elementul neobișnuit al ținutelor pentru a pune în prim plan asumarea personajului.

Revelația celei de a doua seri este Ana Farâma, studentă a Facultății de Design din Arad. Colecția „Suflete” este despre oameni și spiritualitate. O colecție ce pune accent pe misticism, libertate și rațiune prin forme, culori și accente. Prin mâini am ales să arăt sufletele noastre care se ridică la cer pentru libertate, iar în alte culturi mâna este instrumentul cu care acționează zeii și cu care se fac sacrificii în numele lor. Astfel simbolul mâinii devine prin excelență semn de divinitate sau intervenție divină. Ochiul din palmă fără pleoape, este considerat, de altminteri, simbolul Esenței și al cunoașterii divine. Culorile care predomină în această colecție sunt alb, roșu și negru. Culoarea alb însemnând un simbol al luminii și al energiei pozitive. Această culoare a fost întotdeauna un simbol al binelui și s-a crezut că poate elimina toate lucrurile negative și rele din lume. Din punct de vedere al semnificației spirituale, dacă albul simbolizează autoritatea sacerdotală asupra principiului cunoașterii, rosul reprezintă puterea temporală sacerdotală. În acest sens, roșul simbolizează dragostea față de principiul divin. Iar negrul fiind culoarea misterului și semnificând forță, putere, dominație și rebeliune.

Mara Popa este marea descoperire de la Facultatea de Design din Timișoara, tânărul designer fiind din Arad. Organizatorii au văzut-o pe podiumul galei MDVTM și au știut de atunci că va fi unul din designerii care va avea o carieră de succes în domeniu. De ce? Pentru că Mara este în primul rând suflet și iubire. Pentru că Mara spune povești de viață, uneori inspirate din propria experiență. Povestea Marei de pe podiumul AFD este despre ea, despre operații, cicatrici și urmările lor. Scars însumează o colecție de sentimente și emoție, fiind un omagiu adus cicatricilor. Inspirația se regăsește în povestea propriei cicatrici, rezultată în urma unei operații pe cord deschis, și în arta tehnicii japoneze, Kintsugi, care este o îmbrățișare a imperfecțiunilor prin repararea lor cu aur. Colecția încununează frumusețea efemerului și imperfectului.

Conceptul colecției Mălinei Popa este bullying-ul, acesta fiind o formă de excludere a altor persoane, de luare în derâdere și de umilire. Bullying-ul nu se bazează pe o problemă sau un conflict real, acest fenomen apare din dorința unui/unor indivizi de a-și câștiga autoritatea și puterea în fața unor persoane mai sensibile, care nu ripostează. Colecția Follow the white rabbit (to see the truth) după cum spune melodia lui Madison Beer, este un titlu metaforic, cu subînțeles, pentru a urmări ținuta albă a colecției, care simbolizează ultima etapă din procesul unui individ care trece prin bullying, adică etapa de regăsire. Perioada dezolantă, de depresie, care este și cea mai lungă, este reprezentată de ținutele negre, simbolizând prima etapă a procesului. În cele din urmă, piesele alb-negru înseamnă perioada de trecere din etapa unu, în ultima etapă, adică ținuta albă. Printul simbolizează bulversarea individului care stă între două etape, mai exact dorința de detașare, ”îmbrățișarea” adevăratei personalități, înțelegerea fenomenului, iar în același timp frica ca bullying-ul să nu se mai repete, care în mare parte vine cu negarea propriilor opinii, lipsa încrederii și frica de a fi judecat.

Am avut parte pe podiumul Arad Fashion Days de o paletă aparte și subiecte diversificate. Publicul s-a plimbat prin toate elementele si prin diferitele simboluri, prin oameni și spiritualitate, prin semne de întrebare despre idealurile de frumusețe ale lumii contemporane și volatilitatea termenului perfecțiune, prin abordarea ținutelor dintr-o perspectivă sustenabilă, prin teme actuale, precum bullying-ul, prin teme marine, prin cultura orientală și estetica japoneză, prin povești de viață transpuse maiestuos într-o formă fizică plină de semnificații, simplitate plină de respect, prin flori și culori.

Citește în continuare O nouă generație de designeri și-a prezentat colecțiile la Gala MDVTM 2022.

Load More Related Articles
Load More By Echipa FPM
Load More In Fashion

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also

Nike: Form Follows Motion – Expoziția care te poartă prin istoria și inovațiile brandului Nike la Vitra Design Museum

Dacă ești pasionat de pantofi sport și vrei să descoperi povestea din spatele unuia dintre…