Home Fashion Adina Nanu, profesor, critic și istoric de artă reputat, a încetat din viață

Adina Nanu, profesor, critic și istoric de artă reputat, a încetat din viață

9 min read

Criticul și istoricul de artă reputat, Adina Nanu, a încetat din viață, astăzi, 22 Martie 2021, la vârsta de 93 de ani.

Cea care ne-a dat aripi să înfiinţăm Asociaţia pentru Muzică, Artă şi Cultură, cea care a susţinut mereu ideile şi proiectele noastre, prof. Adina Nanu, a plecat dintre noi lăsând un gol imens. Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură își propune să aducă aminte contemporanilor, mereu grăbiţi, că numai prin artă simţi că trăieşti cu adevărat, cu toată fiinţa, atât a creatorului, cât şi a celui care primeşte darul. Şi că toate imaginile, nu numai ale operelor din muzee, dar şi cele ale vieţii zilnice se pot ridica la nivel artistic, bucurându-ne sufletele”, a anunţat pe Facebook Asociaţia pentru Muzică, Artă şi Cultură

a murit adina nanu
Foto: Sorin Nainer

Adina Nanu s-a născut în Bucureşti, la 4 august 1927. A predat timp de peste 50 de ani cursuri de Istoria Artelor, Istoria Stilurilor și a Costumului la Universitatea Națională de Arte și Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică, din București. A scris numeroase articole in reviste de specialitate si ziare, a tinut conferinte, emisiuni de radio si TV. A publicat peste 30 de volume despre istoria artelor vizuale, plastice şi decorative, în care a susţinut că imaginea umană trebuie socotită prima şi cea mai însemnată artă decorativă, printre acestea se numără: Arta pe om,  Vezi? Comunicarea prin imagine, Arta Stil Costum, prima și singura istorie a costumului universal scrisă în România, și Bărbatul și moda, carte scrisă împreună cu criticul de modă român Ovidiu Buta.

„A fost odată ca niciodată am avut ocazia să întâlnesc o femeie genială. Ea a fost mai mult decât profesoara mea. Am petrecut o vară fierbinte uimitoare împreună scriind o carte despre modă. Ne-am distrat. Am avut povești de împărtășit. Ne-a plăcut să învățăm unii despre alții. O să-mi fie foarte dor de tine. Odihnește-te în pace, Adina.”, a declarat Ovidiu Buta pe pagina sa de Facebook.

A fost distinsă cu Ordinul Muncii cl. II pentru organizarea expoziţiei Centenarului Institutului de Arte Plastice, 1964, Ordinul „Serviciu Credincios” – comandor, Uniunea Artiştilor Plastici, 2000, Diploma de Onoare a Universităţii de Artă Teatrală si Cinematografică, 2002, Profesor Honoris Causa, Universitatea Naţională de Arte, 2008 şi Doctor Honoris Causa, Universitatea Naţională de Artă TC, 2014.

A fost membră a Uniunii Artiștilor Plastici din Romania de la infiintarea acesteia, din 1950, ca membru stagiar apoi definitiv din 1963, in sectia critica de arta. A expus desene si sculpturi in cinci expozitii colective ale UAP si intr-o expozitie personala la galeria Galateea din Bucuresti in 2008.

In decursul anilor, Adina Nanu a alcatuit o colectie de costume autentice din secolele XIX si XX, cu piese din familie, de la rude si prieteni, pe care a folosit-o drept material didactic la cursuri. A expus desene si sculpturi in expozitii colective si trei personale. Membra a Uniunii Artistilor Plastici de la fondarea ei, in 1950, a realizat peste 20 expozitii ale colectiei de costum si ambient in cele mai mari muzee din tara, la Muzeul National de Arta, Muzeul National de Istorie, Muzeul Cotroceni, Muzeul Colectiilor etc. din Bucuresti, la muzeele de arta din Constanta, Brasov, Castelul Peles etc. si in strainatate la Venetia si Budapesta.

Si-a expus colectia de costume: in 1997 – 1998 la Muzeul Colectiilor din Bucuresti, „Un secol de costum”, in 1998 la Muzeul de Arta din Constanta „Un secol de costum pe litoralul Marii Negre”, intre 1999 – 2004 in podul casei noastre din Bucuresti „Costumele din podul bunicii”, in 2007, timp de 6 luni, „Retro” la Centrul Cultural Municipal al sectorului 1, Bucuresti, organizand si sesiuni de comunicari si proiectii de filme, la care au luat cuvantul istorici, scriitori si oameni de arta, in 2008, la Muzeul Cotroceni din Bucuresti, a participat la expozitia „Costume la Curtea Regala”, si la expozitii de la Iasi si Alba Iulia, in 2009, la Muzeul National de Arta din Bucuresti, expozitia „Elegance roumaine”, in cadrul manifestarii franco-romane Pasarela, concomitent cu expozitia Yves Saint Laurent, in 2009, la Muzeul National de Istorie din Bucuresti, „Eleganta Bucuresteana”, la aniversarea a 550 ani ai Capitalei, in 2009, la Universitatea ARTIFEX din Bucuresti, expozitia „Voiajul de nunta”; apoi „500 palarii”, in 2010, la Venetia, la Muzeul Costumului din Palazzo Mocenigo „Costumul in Romania 1850 – 1950”, in 2010 – 2011, la Palatul Peles din Sinaia „Dantelele Reginelor”, in 2011, la Carol Park Hotel „Costume din vremea regelui Carol I”, in 2011, la Cercul Militar din Bucuresti, „Eleganta interbelica”, in 2012, la Muzeul Satului din Bucuresti „Ce povesteste portul popular romanesc”, transportata apoi, in 2013, la Muzeul de Arta din Buzau, in 2014, la Institutul Cultural Roman din Budapesta, „Portul popular romanesc”, in 2015, la Muzeul Taranului Roman „Podoaba Capului”, la Teatrul National Bucuresti „Pledoarie pentru palarie”, Nunti si botezuri Bucurestene in trecut si azi.

Citește în continuare LibFest, maraton pentru iubitorii de carte – 130 de lansări și dialoguri cu autorii momentului

Load More Related Articles
Load More By Cristina Anti
Load More In Fashion

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also

Moldova Film Festival dă startul competiției scurtmetrajelor, pentru Romanian Creative Week

Romanian Creative Week (RCW) și Moldova Film Festival, secțiunea de cinematografie a celui…