Home LifeStyle Tot ce trebuie să știi despre Yoga tradițională

Tot ce trebuie să știi despre Yoga tradițională

24 min read

Pentru că am vrut să aflăm cu ce se deosebește Yoga tradițională de yoga cea pe care o știm practicată la scară largă, am stat de vorbă cu Remus Gugu, profesor de Yoga la școala Yoga România.

Ce este Yoga tradițională și de ce diferă de Yoga pe care o cunoaștem la scară largă?
Yoga tradițională este știința care vorbește despre optimizarea ființei umane, intern și extern. Prin reglarea tuturor organelor și ale funcțiilor acestora, prin eficientizarea maximă a tuturor proceselor biologice și fiziologice, omul reușește să își atingă potențialul de ființă umană. Altfel, el nu va fi decât un produs al minții sale care îi poate juca feste, iar aici este o întreagă altă discuție, pentru care nu avem timp acum.

Yoga tradițională ne permite să trăim precum ființe umane complete, libere și perfect sănătoase. Sănătatea fizică nu este întotdeauna o reflecție a celei mintale. Există persoane cu corpuri atletice, dar cu mari probleme psihologice. Yoga tradițională este știința care armonizează cele două structuri ale ființei umane, mintea și trupul. Iar spiritul este fundamentul pe care se bazează viață, el le include pe cele două și
este subînțeles.

Cum a început povestea școlii de yoga în România?
Școala Yoga România a început odată cu redescoperirea lui Mircea Eliade în India, de către colega mea, Daiana Rădulescu. A vrut să fie o școală pentru toții românii, pentru noi toți, ca urmași ai marelui nostru filozof. Este păcat să ne uităm astăzi la stilurile de Yoga ce provin pe filiera Statelor Unite, când avem tratate extrem de serioase despre această știință, scrise chiar în română. Mircea Eliade nu vorbea despre o Yoga bazată pe fizic, ci vorbea despre cum practica āsanelor modelează nu doar corpul, ci întregul aspect al ființei umane. Eliade înțelegea, prin studiu al doctrinei Yoga, dar și prin practică, faptul că putem influența mintea prin corp. Prin minte, vom influența inclusiv spiritul.

Cum poate fi folosită yoga tradițională în rezolvarea problemelor de sănătate?
Cauza numărul unu a tuturor afecțiunilor omului modern o reprezintă stresul. Iar stresul nu este un eveniment în sine, ci el este reacția organismului nostru la un eveniment anume. Înțelegând acest lucru, apelăm la practicare Yogăi tradiționale pentru a scăpa de acest răspuns nociv al nostru la diverși factori externi.

Opusul stresului este relaxarea. Când practicăm Yoga, învățăm să ne relaxăm, conștient și subconștient.
De fapt, în organismul nostru există deja acest răspuns al relaxării (Dr. Herbert Benson, 1975). Practica Yoga nu face decât să îl trezească, să îl scoată din starea sa latentă. Această relaxare, prin repetiție constantă, ajunge să devină adevărata noastră natură. Astfel încât, în viața zilnică, nu vom mai reacționa prin stres la schimbările ce intervin, ci prin relaxare.

Ce alte beneficii aduce practicarea regulată de yoga?
Dacă ar fi să deschidem o listă a beneficiilor Yogăi tradiționale, nu știu unde ne-am putea opri.
Să dăm totuși câteva exemple: ne rezolvă dereglările hormale, indiferent de natura lor.
Ne redă starea de bine, pofta de viață, înlătură emoțiile negative, ne scapă de anxietate, de stări de panică, rezolvă problemele coloanei, ne ajută să slăbim natural, fără diete, fără efort fizic ca la sală, ne întinerește, pentru că stopează radicalii liberi și manipulează circulația sângelui, ne lărgește capacitatea pulmonară, deci vom avea tot corpul mai oxigenat, mintea clară, limpede, ne clădește respectul de sine și încrederea în noi înșine, este un remediu împotriva sedentarismului și lista poate continua. Este important să privim practica Yogăi tradiționale ca pe regenerarea completă a ființei noastre.

Ce este detoxifierea și ce presupune ea în cultura indiană?
Tratamentele Panchakarma (de detoxifiere indiană) sunt tratamentele de curățare și detoxifiere Ayurveda, care sunt eficiente atât la nivel fizic, cât și mental. Ayur-veda înseamnă Știința Vieții. Trupul și mintea sunt revitalizate și întinerite în urma stresului și efortului vieții de zi cu zi, prin tratamente Ayurveda Panchakarma. Nu contează dacă încerci să te recuperezi după o boală sau dacă faci o încercare de a-ți
îmbunătăți pur și simplu sănătatea.

Tratamentele Panchakarma sunt terapiile de curățare prin 5 proceduri. Aceste sunt terapii de curățare Ayurveda care ajung la cauza principală a problemei și elimină din corpul nostru metabolismele toxice așezate adânc (Ama), restabilind astfel echilibrul doshas (dezechilibre) și promovând țesuturile sănătoase.

Cui este recomandat să practice yoga?
Yoga nu are interdicții, nu are restricții. Orice ființă umană poate practica Yoga tradițională și chiar îi este recomandat. Cei de la țară, din zone ca raiul pe pământ, au mai puțină nevoie de Yoga, decât cei din
zonele urbane, aglomerate, poluate, toxice prin hrană și prin stilul de viață. Mai ales acestora le este recomandată practica āsanelor, a pranayamei etc. Însă poate participa oricine, indiferent de vârstă, de religie, de greutate. Ca să știi dacă ești apt de Yoga, trebui să încerci să te apleci către sol, din șolduri câtre
înainte – nu contează dacă atingi solul sau nu.

Dacă te poți apleca, e clar că poți veni la Yoga tradițională. Dacă nu poți, vino oricum, pentru că acest sistem beneficiază de un masaj cu totul special, care acționează ca o sesiune completă de Yoga, deci tot vom putea face ceva pentru ca tu să îți recapeți starea de sănătatea. Cu timpul, vei ajunge și la practica pozițiilor de Yoga.

Care este legătura dintre yoga tradițională și sănătatea corpului?
Sănătatea corpului poate fi o reflexie fidelă a sănătății minții. Însă pe noi, în Yoga, ne interesează foarte mult aspectele inconștiente și subconștiente al minții. Dacă procesele subconștiente alte ființei noastre, adică mai toate (circulația, digestia, bătăile inimii etc.) sunt eficiente, atunci starea noastră de sănătate corporală va fi exemplară. Dar dacă acestea au suferit dereglări, atunci și trupul va avea de suferit. Psihicul este un indiciu extraordinar în acest sens. Ați observat cum atunci când suntem răciți devenim mai sensibili la orice, mai irascibili? Asta pentru că cele 3 aspecte, conștient, subconștient și inconștient, sunt strâns legate.

Care este cel mai important beneficiu al celor care urmează cursurile de yoga tradițională?
Fără discuții, acest beneficiu este relaxarea absolută. Este un concept mai amplu decât ceea ce pare la o primă vedere. Odată dobândită, prin repetiții nenumărate, această stare de relaxare absolută se va reflecta
în sănătatea fizică și psihică a individului. Apoi, în activitățile lui. Este incredibil de frumos să privești un om relaxat, adică liber de orice frustrări, frici, nevroze sau psihoze, comportându-se în toate situațiile vieții.
Acest individ este cu totul diferit de altul, care va acționa mereu prin prisma unor pattern-uri mentale care i-au fost inoculate până la 5-6 ani. Asta face diferența dintre omul liber, independent de orice stimuli exteriori, și cel sclav, subjugat oricărei schimbări ce apare în jurul său și care îi afectează instantaneu viața.
Este o decizie ce ține doar de noi.

Au românii deschidere către cursurile de yoga?
Față de alte popoare de pe mapamond, românii nu sunt mari practicanți de Yoga. Într-un fel este de înțeles, comunismul nu permitea această practică. Iar perioadă de după Revoluție a lăsat o amprentă și mai neagră asupra acestei științe. Cu toate acestea, și Germania a avut un regim comunist. Dar interesul lor actual pentru Yoga este imens!

Există creștere semnificativă a practicanților în rândul persoanelor de peste 50 de ani, iar cele
mai des exprimate motive pentru care practică yoga sunt: creşterea flexibilităţii, ameliorarea
stresului şi practicarea mişcării.

Din experiența noastră, cei mai mulți practicanți sunt femei, dar asta se întâmplă la nivel global – unde, apropo, avem 2 miliarde de oameni care practică Yoga, aproape un sfert din populația globului! Cei ce practică Yoga tradițională sunt, în genere, oameni cu studii superioare, cu un interes către cunoaștere și personal development, cu salarii cel puțin medii. La cursurile noastre, cei mai mulți cursanți au peste 30-35 de ani.

Este nevoie de ceva special pentru a practica yoga? De vestimentație specială sau orice
altceva care necesită o investiție specială?
În acest sistem tradițional de Yoga, vorbim despre o singură investiție: investiția în TINE. În afara abonamentului lunar de yoga, nu mai ai nevoie să achiți altceva. Nu ai nevoie de salteluța de yoga pentru acasă, pentru că Yoga nu se poate poate practica singur. Fiind o știință a subconștientului, ai musai nevoie de un profesor, încât tu să te poți relaxa complet.

Echipamentul este unul cât mai lejer, noi recomandăm orice îmbrăcăminte largă din bumbac. Nu ai nevoie de haine de firmă, nici de încălțări. Vino în orice ai, dar mai ales VINO ! Timpul petrecut pe acel yoga mat este cel mai frumos și cel mai util cadou pe care ți-l poți oferi săptămânal.

Care este structura claselor și ce învață cursanții acolo?
La Yoga România, ne vedem de 3 ori pe săptămână, momentan : luni, miercuri și joi seara. Orele încep pe le 18.45 sau 19.00, pentru a permite cât mai multor oameni să ajungă, după serviciu. Există doar doi profesori, eu și Daiana, care predăm același sistem, întrucât am urmat aceeași școală. Suntem singurii din țară care am studiat la ashramul Shri Kali din India.

Sistemul este complet, deci include câteva serii unice, pentru manipularea pranei, pentru alinierea osoasă, pentru flexibilitatea articulațiilor, pentru reglajul hormonal etc. Avem și una masaj special pe care îl facem uneori, înainte de practica āsanelor. Se numește walking massage și îl știm tot de la profesorul nostru. Nu se învață altceva decât principiile acestui sistem relaxarea totală, comunicarea sinceră, iubirea pentru oameni

În cadrul școlii, suntem o comunitate. Legăm prietenii, învățăm să comunicăm deschis,
transparent, să scăpăm de temeri, de inhibiții, de prejudecăți. O dată pe săptămână gătim pentru cursanții noștri și stăm cu toții la masă. Vrem să reclădim aceeași atmosferă de la ashramul din India. Nu-i ca la sala de fitness, unde stai de vorbă cu antrenorul personal despre exercițiile de forță și musculatură, apoi pleci acasă. Aici vorbim despre orice, avem un grup pe WhatsApp, ne trimitem mesaje, felicitări,
întrebări.

Știm că femeile sunt mult mai inclinate către cursurile de yoga așa că am vrea să știm dacă sunt și bărbați care o practică.
Desigur, sunt și bărbați care vin la Yoga tradițională. Toți guru sunt bărbați, nu? Există însă și varianta feminină a unui guruji, numita mataji – cum a fost cazul lui Bhagavan, care a învățat Yoga de la o mataji.
Deci da, vin și bărbați, iar Yoga nu este sexistă. Ba mai mult, nici nu vede sexele precum omul actual.
E foarte simplu : dacă ești om, Yoga este o știință pentru tine, pentru sănătatea și binele tău. Deci vino la Yoga, uită de prejudecăți precum bleu e pentru băieți, roz e pentru fete. Yoga e pentru orice om!

Sunt oferte speciale, în această perioadă, de care cititorii ar putea beneficia?
Avem mereu oferte speciale, mai ales pentru cei care ne sunt deja cursanți, pentru că vrem
să îi motivăm să vină cât mai des la cursuri.
Deci primul pas este să te înscrii, să vii la cursurile școlii noastre o lună, iar apoi îți vom oferi
cele mai mici prețuri cu cât vii mai des.
Practic, ne fidelizăm cursanții : vii mai des, plătești mai puțin decât ce scrie pe website.

Dar avem o promoție pe care o putem face acum pentru voi: Yoga Friendship.
Vino cu un prieten sau o prietenă la Yoga, sau și mai bine, cu persoana iubită sau cu orice membru al familiei, și prima lună aveți 50% reducere amândoi. Adică veți achita doar 150 lei/8 sesiuni de Yoga Tradițională. Yoga susține familia, prieteniile adevărate, relațiile de cuplu. Deci este o practică pe care o
putem împărtăși cu cei dragi, dintr-un punct al iubirii absolute. Yoga România te răsplătește pentru relațiile tale de prietenie și dragoste !

Load More Related Articles
Load More By Raluca Zdrobis
Load More In LifeStyle

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also

5 idei de cadouri speciale pentru Crăciun și nu numai

Cadourile pe care le oferim trebuie să aducă bucurie în suflet celor care le primesc. Dacă…