Pentru cei mai multi dintre noi, TIFF-ul nu mai are nevoie de prezentare. Vorbim despre un eveniment care din 2002 pune Romania pe harta filmului international, primul si cel mai mare festival dedicat filmului de lung metraj din tara noastra, care statistic arata sectaculos si care reuseste sa stranga an de an, aproximativ 800 de invitati, de la regizori, producatori, actori, jurnalisti si bloggeri romani, pana la nume celebre din industria internationala a filmului.
Asa cum ne-a obisnuit in fiecare an, timp de 10 zile ( 27 mai – 5 iunie 2016), Clujul va gazdui numeroase evenimente speciale, de la proiectii gratuite in aer liber, proiectii platite in salile de cinema sau teatru, spectacole de teatru de papusi, pana la masterclass-uri, workshop-uri, lansari de exozitii si concerte. Printre capodoperele cinematografice ce urmeaza a fi proiectate, se regasesc filme nominalizate la Oscar sau premiate la festivalurile de renume de la Berlin, Cannes, Venetia, Toronto, Locarno si San Sebastian. Editia din acest an va avea in centrul atentiei cinematografia lituaniana, motiv pentru care cinefilii vor avea ocazia sa vada o selectie de 10 filme importante din cinematografia lituaniana, iar invitatul special din acest an este Sophia Loren.
Pentru cei care nu stiu, Sophia Loren s-a nascut pe 20 septembrie 1934, a fost remarcata in concursuri de frumusete cand avea doar 14 ani si a jucat in aproape 100 de filme, alaturi de mari regizori ai vremii, Vittorio de Sica, George Cukor, Charlie Chalin, Mario Monicelli, Ettore Scola si Robert Altman. La apogeul carierei sale, a fost platita cu 1 milion de dolari ca sa joace in The Fall of the Roman Empire (1964). Cea mai recenta aparitie a sa este intr-un scurtmetraj, Voce umana (2014), regizat de unul dintre cei doi fii ai sai, Edoardo Ponti. Sophia Loren a fost recompensata de-a lungul carierei si cu patru trofee Globul de Aur pentru World Film Favorite Female, prestigiosul Cecil B. DeMille Award, un Premiu BAFTA si detine recordul de a fi distinsa cu sase Premii David di Donatello pentru cea mai buna actrita. In 1991, a fost onorata de Academia Americana de Film pentru intreaga cariera, fiind declarata o “comoara a cinematografiei mondiale”, iar in 1999 a fost recunoscuta de catre American Film Institute drept una dintre marile legende ale epocii de aur de la Hollywood.
In alta ordine de idei, Festivalul Tiff este si in acest an un eveniment aparte care nu merita ratat. Asadar, daca nu ai ajuns pana acum la Cluj, nu te ingrijora, evenimentul continua pana pe 5 iunie, iar mai multe detalii despre program poti gasi aici.
Sursa foto: Facebook TIFF