Home News Rocanotherworld și Classix Festival adoptă poziție fermă împotriva majorarea cotei TVA pentru evenimentele culturale

Rocanotherworld și Classix Festival adoptă poziție fermă împotriva majorarea cotei TVA pentru evenimentele culturale

7 min read

Organizatorii celor mai importante festivaluri de muzică și film din România spun că sunt împotriva creșterii cotei TVA de la 5 la 19% pentru vânzarea de bilete la evenimentele cultura și arată că dacă măsura intră în vigoare, multe dintre acestea se vor închide. Scrisoarea deschisă adresată Ministrului Finanțelor, Prim-Ministrului și Ministrului Culturii este disponibilă pe website-ul AROC. 

majorarea cotei TVA

Din Asociația Română a Organizatorilor de Concerte și Evenimente Culturale fac parte: Jazz in the Park, TIFF, Electric Castle, Awake Festival, Neversea, Untold, Rocanotherworld, Classix Festival și alții.

Două dintre cele mai însemnate festivaluri ieșene, Rocanotherworld și Classix Festival s-au alăturat demersului inițiat de AROC și au declarat: „Astăzi, ne întoarcem cu un subiect care ne preocupă profund și care ar trebui să fie de interes pentru toți cei care iubesc arta, muzica și evenimentele culturale. Este vorba despre o propunere guvernamentală care ar putea avea un impact semnificativ asupra peisajului cultural din țara noastră. Concret, guvernul a luat în considerare o majorare a cotei TVA pentru evenimentele culturale de la 5% la 19%. Da, sună destul de drastic, iar această creștere ar putea avea consecințe importante pentru industria noastră și pentru voi, cei care vă bucurați de aceste evenimente. Pe de altă parte, creșterea TVA-ului ar putea duce la o majorare a prețurilor biletelor pentru evenimentele culturale. Acest lucru ar putea face ca accesul la artă și cultură să devină un lux pentru mulți dintre voi.

Nu trebuie să subestimăm nici impactul asupra calității artistice a evenimentelor. Organizarea unui festival sau a unui concert de succes implică multe resurse, iar majorarea TVA-ului ar putea duce la tăieri de costuri și, implicit, la o experiență culturală mai puțin satisfăcătoare pentru toți cei implicați.”

Asociația AROC are ca scop crearea și dezvoltarea cadrului organizatoric necesar pentru promovarea intereselor cu caracter profesional, legislativ și economic ale organizatorilor de concerte și evenimente culturale din România și dezvoltarea unor raporturi instituționalizate cu societatea civilă și autoritățile publice la nivel național și cu alte organizații similare din țară și din străinătate, pentru realizarea unor activități și inițiative care promovează libertatea de exprimare, deontologia profesionala, excelenta si valorile acestor profesii.

Classix Festival este primul festival independent de muzică clasică din Iași. Classix redefinește experiența de concert și o adaptează la publicul contemporan, încurajează dialogul și repoziționează muzica clasică din lumea elitelor și o aduce mai aproape de curioși, pasionați și exploratori. Scopul festivalului este stimularea unei noi generații care să își lărgească interesele intelectuale, precum și revitalizarea culturală a orașului.

Rocanotherworld este un festival explorator de muzică, artă, gânduri, oameni și idei, organizat la Iași de Asociația Industrii Creative și Showberry, ce a luat naștere în 2016, in memoriam Ioan Dan Niculescu. Acesta reprezintă o călătorie colectivă, o stare de spirit, o celebrare a vieții prin (re)conectarea la valori, o efervescență culturală și o conturare a felului de-a fi – curios, diferit și pentru ceilalți.

Asociația Industrii Creative este organizator al festivalurilor Rocanotherworld și Classix din Iași, având drept scop revitalizarea culturală a orașului, angrenarea comunităților creative și implicarea în viața civilă a societății prin acțiuni care promovează spiritul proactiv, contributiv și participativ.

Showberry este un startup câștigător al programului Investește în oameni! Din 2015 dezvoltă proiecte culturale și creative, fiind unul dintre principalii promotori de concerte publice și evenimente tematice din regiunea de nord-est a României. Din 2016 este co-organizator al festivalului Rocanotherworld iar din 2020 a Classix Festival, alături de Asociația Industrii Creative.

Mai multe informații:

Facebook: https://www.facebook.com/rocanotherworld/

Instagram: @rocanotherworld

Website: www.rocanotherworld.com și https://asociatiaindustriicreative.com/rocanotherworld/

Citește în continuare Peste 17.000 de participanți la Rocanotherworld 2023.

Load More Related Articles
Load More By Echipa FPM
Load More In News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also

Victoria’s Secret lansează noua campanie My Wings, My Way

Victoria’s Secret aduce în prim-plan o nouă campanie numită My Wings, My Way, dorind să tr…