Home Movies Recenzie A quiet place

Recenzie A quiet place

9 min read

A quiet place este al doilea film din topul cu cele 10 cele mai anticipate de mine anul asta, al doilea pe care l-am văzut până acum, primul fiind Black panther, care nu m-a dezamăgit. Dar pot să spun același lucru și despre A quiet place ? Răspunsul este da, este unul dintre cele mai tensionate filme pe care le-am văzut, DAR, este și un “dar”… nici nu m-a dat pe spate cum speram să o facă.

În schimb pe mulți colegi de-ai mei cinefili, critici, etc., am observat că i-a impresionat cât să dea și note de
10. Eu n-aș merge până acolo. A quiet place este distribuit de Roimage, always a pleasure, este regizat, scris în colaborare cu alții și joacă în rol principal – John Krasinsky, da actorul de comedie care s-a luat după Matthew McConaughey și s-a dat pe roluri serioase aparent. Și a mai luat-o și pe soția lui din realitate să ii fie soție în film, smart move. Mai ales dacă o cheamă Emily Blunt 😉

Premisa încadrează A quiet place într-unul din genurile mele preferate și anume: lume post- apocaliptică pe Terra, în care urmărim niște supraviețuitori, în cazul nostru o familie, cum se adaptează la noul mod de viață. Mi s-a părut întotdeauna fascinant acest synopsis, mai ales dacă mai arunci și niște monștrii prin poveste. Tot ce trebuie să știți este că acești supraviețuitori nu trebuie să scoată niciun sunet, nu își permit să facă niciun zgomot, dacă vor să-și mențină în continuare acest statut.

Sună incredibil de promițător și interesant nu? Și APROAPE că ating acel potențial maxim. Prima jumătate este perfectă, nota 10, au construit un suspans și o tensiune pe care o tai cu cuțitul. Exact cum s-a speculat și s-a făcut mișto până acum, chiar nu îți mai vine să mesteci floricele sau să îți bagi paiul prin paharul de plastic sau să tușești, atât de eficient este!

Atât de eficient este regizorul, atât de eficiente sunt efectele, editarea, scenografia, ca să nu mai zic de actori, care 90 % din timp au fost nevoiți să își folosească expresivitatea fetei pentru a transmite toate emoțiile. Nu pot să vorbească! Nici măcar în șoaptă! Super idee.

Foarte eficientă este și sonorizarea, da culmea, chiar dacă A quiet place se putea numi și Jump-Scare, The Movie, deoarece s-au folosit destul de mult de ele. Ok, se justifica dată fiind întreaga premisă, iar aici nu s-au simțit ca niște artificii pentru a masca o slabă calitate sau pentru a oferi niște sperieturi false. Printre puținele filme în care au fost folosite cum trebuie.

Deci ce m-a deranjat poate va întrebați… pe mine personal. În a doua jumătate, parcă s-au simțit obligați să introducă mai multă acțiune, acțiune PREA spre comercial, mai ales spre sfârșit, m-aș incumeta sa zic chiar un pic clișeică, la limită, dar nu asta m-a deranjat cel mai mult. Ci introducerea anumitor scene PREA convenabile pentru avansarea scenariului ȘI ÎN ACELAȘI TIMP un pic în contradicție cu ce ne obișnuiseră până atunci.

Nu am putut să nu mă întreb de câteva ori “dar de ce… ?” sau “Dar nu puteau să… ?” sau “Dar de ce nu au făcut aia… ?” sau “Dar nu a văzut frate… ?” Da, dacă stai să analizezi, găsești niște explicații, mai trase de păr pentru unele și să zicem că se justifică unele decizii, dar asta nu înseamnă că nu m-au scos din atmosfera un pic și chiar m-au făcut să rationalizez. Înțeleg că trebuia să fie și un punct culminant, de acord, dar se putea mai bine după părerea mea.

Emoționant? Același lucru, este mult mai eficient în prima jumătate și prea grăbit spre sfârșit, fără o lovitură puternică la sentimente. Poate și din cauză că încă analizăm scenele de care am zis mai devreme, sau poate și pentru că personajele copiilor din acest film mi s-au părut ușor enervante. Poate aceștia au fost mici factori favorizanti pentru lipsa impactului emoțional, la mine cel puțin.

În concluzie nota mea este mare oricum, prima jumătate a ridicat filmul la 10, apoi a doua jumătate și mai ales punctul culminant au tras-o în jos cu anumite scene și decizii și direcții, dar nu l-au tras mult, nota mea este totuși 9! A quiet place merită văzut cu siguranță la cinema, e foarte scurt, 90 minute. Sper să nu nimeriți cu nesimțiți în sala pentru că o să strice absolut tot.

Deci… good luck and may God have mercy on your soul ! Nu uitați de un Subscribe pe linkul de mai jos către varianta video a recenziei. Mulțumesc și vizionare plăcută!

Load More Related Articles
Load More By Raluca Zdrobis
Load More In Movies

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also

HARD ROCK CAFE LANSEAZĂ CEA MAI AMPLĂ INOVARE A MENIULUI

Hard Rock International anunță cea mai amplă inovare a meniului din istoria companiei, cu …