„Acolo unde cântă racii”- Delia Owens, „O vară italiană” – Rebecca Serle sau „Noi suntem români (nimeni nu-i perfect)” de Radu Paraschivescu, alături de cărți de dezvoltare personală, precum „Ghid de supraviețuire mentală: De la criza globală la criza personală” sau „Metoda Wim Hof: Activează-ți întregul potențial uman” s-au numărat printre cele mai vândute titluri la LibFest, Târg de cArte și Experiențe Culturale, care s-a desfășurat pentru prima dată hibrid, online și offline, la Brașov. În medie, vizitatorii au achiziționat 2-3 cărți, având un coș mediu de cumpărături în valoare de 70 de lei.
Printre cele mai populare evenimente de la maratonul cultural LibFest – desfășurat între 18 și 21 august la Brașov – s-au numărat întâlnirile dintre cititori și autori, lansările de carte și sesiunile de autografe cu Cristian Tudor Popescu, Petronela Rotar, Teodor Baconschi, Cristina-Beatrice Preda și mulți alții. Alături de acestea, maratonul cultural a fost completat de ateliere dedicate adulților precum În ce măsură fericirea este o abilitate antrenabilă? cu autoarea Tony Mott, Despre alimentația emoțională cu Coca Staicu, nutriționist, Frici bune și frici rele, un atelier de parenting cu Cristina Tohănean, și copiilor, cum ar fi Coperți desenate și inventate cu Ana-Maria Gălățeanu, ilustrator.
Peste 1.000 de cărți ce au însemnat o donație de aproximativ 4500 de euro au fost vândute în beneficiul Hospice la Blind Date with a Book, iar sute de vizitatori au lăsat un mesaj la panoul cu citate Semn că ne Booktrivim ori au participat la Tresure Hunt. Cei mici au putut participa la atelierele de prim ajutor și nu numai organizate de Crucea Roșie, iar fiecare dintre cele 4 zile de LibFest s-a încheiat cu un concert.
Ne bucurăm că ediția de vară a LibFest a reunit într-o perioadă de vacanță un număr atât de mare de vizitatori, dar mai ales că media de vârstă a celor care au participat la lansările, dialogurile și experiențele culturale a scăzut considerabil față de anii trecuți. Extinderea activităților către zona de educație a fost de asemenea primită cu entuziasm de către participanți, dar cu siguranță cea mai mare bucurie vine din faptul că am putut relua interacțiunile offline dintre cititori și autorii lor preferați. Această ediție a LibFest se remarcă de altfel și printr-un număr mai mare de lansări și sesiuni de autografe decât în anii trecuți, a precizat Augusta Oniță-Bagoly, Director Evenimente LibFest.
Peste 100 de edituri au participat la maratonul cultural, fiecare venind cu noutăți și best-sellers, iar acestea au fost primite cu entuziasm de vizitatori. În total, LibFest a însemnat peste 100.000 de titluri. Coșul mediu de cumpărături a fost de 70 de lei, cu o medie de 2-3 cărți cumpărate. Printre cele mai căutate categorii de cărți s-au numărat beletristica și dezvoltarea personală, dar și cărțile de memorii, jurnale sau spiritualitate.
Iată mai jos câteva top 3 cele mai vândute cărți la LibFest, ediția august 2022:
Editura Humanitas
Noi suntem români (Nimeni nu-i perfect) – Radu Paraschivescu
Căzuți din junglă. Poveștile unui explorator – Alexandru N. Stermin
O scurtă istorie ilustrată a românilor – Neagu Djuvara
Editura Humanitas Fiction
Din cer au căzut trei mere – Narine Abgarian
Trei surori – Heather Morris
Trenul spre Samarkand– Guzel Iahina
Editura Polirom
Dumnezeu nu e mort. Interceptări. Note informative – Cristian Tudor Popescu
Versetele satanice – Salman Rushdie
Viața și Opera – Cristian Tudor Popescu
Editura Trei
Acolo unde cântă racii – Delia Owens
Povestea ta a început demult – Mark Wolynn
Privind înăuntru – Petronela Rotar
Editura Creator
Ghid de supraviețuire mentală– Mioara Țărulescu
Ecouri din tenebre – Rodica Bretin
Fii curajoasă – Chloe Brotheridge
Editura Nemira
O vară italiană – Rebecca Serle
Foc și sânge – George R.R. Martin
Oameni mari – Maria Orban
Editura All
Gașca puișorilor – Doreen Cronin
Curiozități bizantine– Anthony Kaldellis
Enciclopedie la cutie
Editura Act și Politon
Metoda Wim Hof – Wim Hof
Cum să convingi o pisică – Jay Heinrichs
Supranatural ed. 2– Joe Dispenza
Editura Prestige
Mantrele moderne – Martin Felipe Castagnet
Schimbă-ți destinul – Marian Rojas Estape
Amintiri din viața de apoi – Michael Newton
Editura Pilot Books
Stretching pentru orice vârstă – Jessica Matthews
Schi la superlativ – Ron LeMaster
Din sălbăticie – Ben Fogle
Editura Librex
Povestea vieții mele. Set 4 volume – Regina Maria a României
Copilul de la Auschwitz– Lily Graham
Jocul vieții și cum să-l joci – Florence Scovel Shinn
LibFest este un eveniment organizat prin Asociația Libris Cultural, cu sprijinul Libris.ro și cofinanțat de Consiliul Județean Brașov și Primăria Municipiului Brașov.
Despre LIBRIS
Afacere 100% românească, Libris a intrat pe piața de carte în 1991, cu librăria Șt. O. Iosif din Brașov. În 2009, apare Libris.ro care, în 12 ani de existență în online, a devenit nume de referință pe segmentul de librării, livrând comenzi către 1,6 milioane de clienți din întreaga lume.
În toți acești ani, Libris și-a asumat activ un rol de susținător al lecturii și a derulat campanii numeroase în acest sens. Din 2019, Libris a demarat proiectul CarteTeca, prin care își propune ca în 5 ani să ajungă în peste 350 de unități de învățământ, cu donații de volume actuale, care să-i atragă pe copii și adolescenți către lectură.
Citește în continuare 26 de scurtmetraje în competiție și 7 experiențe VR inedite la BIDFF 22 (UN)SAFE ZONES – ZONE (NE)SIGURE.