Home Editorials PRO sau CONTRA cezariană

PRO sau CONTRA cezariană

6 min read

După ce vestea că Andreea Bălan a suferit un stop cardio-respirator în timpul operației de cezariană, internetul a făcut ce știe internetul mai bine și a inflamat situația până la refuz. Toată lumea a avut ceva de spus pe marginea subiectului. De bine și de mai puțin bine.

În comunitățile de parenting există de multă vreme o luptă crâncenă între mamele care au născut natural și cele care au născut prin cezariană, de parcă modul în care copilul se naște este mai important decât miracolul în sine. Situația pe care a întâmpinat-o Andreea Bălan nu a făcut decât să confirme că există două tabere bine delimitate care se împroașcă reciproc cu noroi. Bine, mai mult cele care nasc natural pe cele care aleg să nu o facă.

Eu am născut cu ajutorul unei operații de cezariană și refuz să cred că asta mă face mai puțin mamă. Cel mai urât lucru care mi s-a spus? Că eu nu am născut, să nu mai spun că am născut ci să spun că am fost operată, să nu știrbesc din mândria mamelor care nasc “pe bune”.

Dar de ce nasc femeile prin cezariană?

Pentru unele este singura soluție de a salva viața prețioasă pe care o găzduiesc și care, fără posibilitatea acestei intervenții, nu ar reuși să supraviețuiască. Se poate întâmpla, de asemenea, ca mama să sufere de o afecțiune care îi poate pune în pericol viața (ex: trombofilie) și nu vrea să riște. Și de ce ar risca să aibă probleme atunci când există la îndemână o soluție mai bună?

Pe lângă problemele survenite în ultimul minut și problemele de sănătate existente, sunt și mame care aleg să nască prin cezariană deși nu există riscuri. Fie pentru că le este teamă, fie pentru că au avut o naștere naturală anterioară foarte grea și dureroasă, fie pentru că la o naștere naturală anterioară au pierdut un copil… Sau orice alte motive personale, indiferent de care sunt ele.

În bătălia asta pentru a arăta cât de femei suntem noi, cum naștem noi ca niște amazoane și cum aducem pe lume prunci cărora le tăiem cu dinții codonul ombilical și îl înfășurăm în haine pe care le-am țesut la război din bumbacul pe care l-am adunat cu propriile mânuțe când eram deja însărcinate în 7 luni…. uităm cu desăvârșire că OPERAȚIA DE CEZARIANĂ SALVEAZĂ VIEȚI! Uităm cu desăvârșire de rata de mortalitate a femeilor, survenită în timpul nașterii, de-a lungul istoriei. Uitam de rata de mortalitate a nou-născuților survenită la naștere. Uitam că operația de cezariană a fost inventată dintr-o NEVOIE!

Femeiele nasc și indiferent că o fac prin cezariană sau natural, miracolul vieții ar trebui sărbătorit. La fel și efortul pe care îl face o femeie pentru a aduce pe lume o viață nouă.

Poate că ar fi bine să nu ne mai dăm cu părerea în ceea ce privește ce fac altii cu corpul lor. Poate ar trebui să nu ne mai dăm cu părerea cine și cum ar trebui să opteze pentru naturalețe. Și poate ar trebui să încetăm să hotărâm noi câtă durere este prea multă durere….pentru alții.

 

Load More Related Articles
Load More By Raluca Zdrobis
Load More In Editorials

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also

HARD ROCK CAFE LANSEAZĂ CEA MAI AMPLĂ INOVARE A MENIULUI

Hard Rock International anunță cea mai amplă inovare a meniului din istoria companiei, cu …