Dupa 8 ani de restaurari, Palatul Culturii din Iasi, cea mai importanta cladire emblema a orasului, isi deschide portile pentru toti cei care vor sa il viziteze si sa ii descopere povestea. Daca pana acum iesenii, impreuna cu turistii, se multumeau doar cu un selfie facut afara, incepand de miercuri, iubitorii de arta si istorie vor putea pasi si in interiorul palatului pentru a-i admira minunatiile.
Pentru cei care nu stiu, constructia a inceput in anul 1906 la cererea Regelui Carol I – drept recompensa pentru iesenii care pierdusera capitala tarii in favoarea Bucurestiului si s-a desfasurat pe parcursul a doua decenii. Cladirea este ridicata peste ruinele domnesti medievale, avand un stil neogotic, iar planurile arhitectului I. D. Berindei, au fost inspirate dupa arhitectura Palatului de Justitie din Paris. In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, Palatul a slujit drept cazarma a trupelor germane si ulterior sovietice, ca mai apoi, sa serveasca pana in 1955 drept Palat Administrativ si de Justitie. In prezent, uriasul palat adaposteste 4 mari muzee care detin piese de patrimoniu cu valoare de tezaur: Muzeul de Istorie al Moldovei, Muzeul Etnografic, Muzeul de Arta si cel al Stiintei si Tehnicii.
Consolidarea si restaurarea Palatului a costat 26 de milioane de euro, fiind cel mai mare proiect de restaurare, desfasurat pe o perioada de 8 ani, timp in care peste 350 de specialisti au reabiliat zidurile, pictura interioara si exterioara, dar si mobila, insa putine dintre cele 300 de camere au fost mobilate corespunzator din lipsa fondurilor.

Asadar, incepand de astazi, iesenii se pot mandrii cu cel mai mare proiect de restaurare si consolidare din Romania, Palatul Culturii, iar noua nu ne ramane decat sa mai adaugam inca un patrimoniu pe lista celor mai importante locuri din Romania, care merita vizitate.