Home Health & Beauty Machiajul tenului matur – Cum îl abordăm și ce trebuie evitat

Machiajul tenului matur – Cum îl abordăm și ce trebuie evitat

12 min read

Când vine vorba de frumuseţe, indiferent de vârstă, puterea autosugestiei joacă un rol foarte important asupra echilibrului nostru emoţional. Felul în care chipul nostru se reflectă in oglindă ne poate spori sau nu încrederea în noi înşine. Ca orice om, ne dorim în permanenţă să avem un look proaspăt care să emane frumuseţe şi tinereţe însă vrem, nu vrem, timpul trece pentru toată lumea, iar una peste alta semnele îmbătrânirii încep să apară. Pentru unele persoane mai devreme, iar pentru altele, puţin mai norocoase, mai târziu. Moştenirea genetică şi ritualul fiecăreia de îngrijire joacă un rol foarte important în tot acest proces.

Astfel, în funcție de vârstă, tipul de piele, tonul şi subtonul ei, nevoile cosmetice ale fiecărei persoane sunt diferite. Folosirea acelorași produse și tehnici de machiaj pe fiecare față ar putea părea plăcută şi uşoară, dar cu siguranţă rezultatul nu va fi la fel de frumos pentru toată lumea. Tenul matur are caracteristici şi nevoi pe care alt ten nu le are.

Aplicarea fondului de ten fără a lua în considerare vârsta, posibil să nu ducă la un rezultat care te va face să te simţi fericită şi încrezătoare. Cunoaşterea produselor şi tehnicilor adaptate tenului matur poate însemna diferenţa între a avea un aspect superb şi unul care te va face sa pari mult mai în vârstă.

Ce trebuie să faci şi ce trebuie să eviţi să faci dacă ai peste 40 de ani şi primele semne ale îmbătrânirii au început să apară?

Ei bine, avem pentru tine câteva sfaturi legate de această tipologie de ten. Înainte de toate, trebuie să ne amintim că tenul matur este acel tip de ten care şi-a pierdut tonusul şi fermitatea şi la care ridurile fine şi profunde sunt tot mai vizibile odată cu înaintarea în vârstă. Datorită vârstei, poate dezvolta şi pete pigmentare şi/sau pistrui. De cele mai multe ori este un ten uscat, dar poate fi şi normal sau gras. Prin urmare, folosirea produselor cosmetice adecvate acestei categorii de ten este foarte importantă pentru obţinerea unui rezultat satisfăcător.

PREGĂTIREA TENULUI, APLICAREA FONDULUI DE TEN ŞI A ANTICEARCĂNULUI

Dezbracă-ţi tenul de impurităţi printr-o demachiere corectă, folosind apa micelară pentru ten uscat sau sensibil, apoi prin mişcări circulare aplică o cremă hidratantă cu particule luminoase sau cu efect de lifting. Aşteaptă trei-cinci minute, dupa care verifică dacă aceasta s-a aşezat uniform pe piele şi treci la următorul pas.

Cu o pensulă din păr sintetic sau cu mâna curată, întinde un strat subţire de fond de ten fluid în nuanţa potrivită tenului tău. Alege un fond de ten hidratant cu textură lejeră şi efect de lifting care conţine protecţie SPF şi diferite ingrediente emoliente şi anti-aging ce ajută la menţinerea elasticităţii pielii.

În zona ochilor aplică prin mişcări de tapotare un anticearcăn cu textură fluidă, uşoară care să nu încarce zona, dar să ascundă pe cât posibil cearcănele.

Evită:

– aplicarea fondului de ten fără pregătirea corespunzătoare a pielii în prealabil;

– aplicarea unui fond de ten sau a unui anticearcăn cu o textură densă (tip stick), întrucât acestea se vor aduna în liniile fine, accentuându-le aspectul şi făcându-te să pari mult mai în vârstă.

BLUSH-UL (fardul de obraz)

Odată cu trecerea anilor, tenul capătă un aspect tern, lipsit de vitalitate. Aplicarea unui blush cu textură cremoasă într-o nuanţă caldă piersicie sau rozalie şi uşor satinată va reda chipului strălucirea naturală şi caldă de odinioară. Concentrează-te pe punctul cel mai bombat al pomeţilor, urcând uşor spre tâmple pentru a crea efect de lifting.

Evită:

– aplicarea blush-ului cu textură pudrata, extrem de colorat şi strălucitor, dacă pe zona pomeţilor ridurile sunt foarte vizibile;

– aplicarea fardului de contur al feţei. Acesta creează umbre ce întunecă şi înăspresc trăsăturile chipului, rezultat pe care nu îl dorim atunci când vorbim despre persoanele trecute de 50 de ani.

PUDRA

Fixează fondul de ten şi anticearcănul cu un strat subţire de pudră liberă translucidă, dar înainte de a o face, asigură-te că acestea nu s-au adunat în liniile fine ale feţei.

Evită:

– aplicarea unei cantităţi exagerate de pudră care va încărca excesiv tenul, evidenţiind astfel şi mai mult ridurile;

– aplicarea pudrei compacte care va duce la acelaşi rezultat nedorit.

MACHIAJUL OCHILOR

Foloseşte farduri de pleoape mate şi în nuanţe cât mai naturale (bej, maro, piersiciu, rozaliu). Aplică-le începând de la baza genelor, urcând spre pliul ochiului şi uşor deasupra lui, pentru a crea un efect de lifting.

Dacă şi tu iubeşti linia de tuş, traseaz-o strict la baza genelor şi uşor printre ele, doar dacă ai suficientă răbdare. Aceasta va crea o iluzie optică de volum al genelor. Nuanţa ideală? Maro închis!

Genele şi sprâncenele contribuie la echilibrul estetic al intregii fizionomii, astfel că forma şi culoarea acestora influenţează considerabil armonia feţei. Pentru sprâncene foloseşte un fard în nuanţa firelor de păr, urmând linia lor naturală, iar genele colorează-le într-o nuanţă de maro sau  negru doar dacă doreşti un machiaj mai intens.

Evită:

– aplicarea tuşului, fardurilor foarte închise şi a rimelului pe linia de jos a genelor. Acestea vor întuneca privirea şi vor adăuga ani.

– conturarea sprâncenelor cu un creion negru sau într-o nuanţă foarte închisă. În caz contrar, rişti să obţii un rezultat total nenatural.

BUZELE

Asigură-te că le-ai hidratat bine în prealabil după care aplică un lipstick mat în nuanţe naturale. Pentru a da volum şi a evita ca rujul să migreze în liniile verticale din jurul buzelor, trasează uşor deasupra lor un contur în aceeaşi nuanţă cu cea a rujului. Dacă forma buzelor tale este perfect simetrică şi zambetul îţi permite, atunci poţi opta şi pentru un ruj într-o nuanţă de roşu.

Evită gloss-urile, rujurile foarte sidefate şi nuanţele foarte închise de negru, brun, mov.

În esenţă, trebuie să ţineţi cont de aceste două aspecte:

  1. mai puţin înseamnă mai mult;
  2. ai grijă de tenul tău. Un ten ingrijit înseamnă un machiaj reuşit!

Machiajul este arta prin care se creează iluzii optice în scopul de a aduce un plus de valoare frumuseţii native. Machiajul nu are rolul de a elimina ridurile, aluniţele, ciatricile postacneice sau alte probleme mai mult sau mai puţin vizibile ale pielii, ci doar de a le masca într-o oarecare măsură.

 

 

 

Load More Related Articles
Load More By Irina Anti
Load More In Health & Beauty

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.