Se stie ca sprancenele contribuie considerabil la echilibru estetic al intregii fizionomii, influentand astfel aromonia acesteia. Dar cati dintre noi cunoastem informatii despre evolutia lor, ce modificari au fost facute si care sunt noile tendinte.
Particularitatea chipului uman este data de unicitatea trasaturilor si elementelor care il compun. Considerate apanajul frumusetii, sprancenele, ca parte componenta a acestui ansamblu sunt o tusa decisiva pentru echilibrul estetic al intregii fizionomii. Fiind singura linie a fetei ce poate fi modificata fara proceduri invazive, pensarea si vopsirea sprancenelor in diferite forme si culori, au reprezentat de-a lungul istoriei un adevarat mod de exprimare.
In perioada Evului Mediu idealul feminin era reprezentat de personaje biblice ca Eva sau Maria. In acest context rotunjimile fetei si volumul fruntii erau caracteristici ravnite pentru atingerea frumusetii. Cu toate ca religia, reprezentata in plan social de clerul alcatuit din barbati celibatari, impunea puritatea si naturaletea, femeile din aceasta perioada recurgeau totusi la diverse tehnici de infrumusetare. Pentru a obtine o frunte cat mai lata care confera privirii mai multa profunzime, sprancenele erau pensate foarte subtire sau aproape in intregime, iar firele ramase erau adesea vopsite cu un amestec chimic in nuante roscate.
Facand un salt in istoria moderna remarcam o cu totul alta abordare a frumusetii. Decada 1920-1930 a ramas in istorie ca “Era Jazz-ului” sau “Epoca filmului mut”. Pentru ca arta acestui tip de film era axata pe limbajul trupului si mimica fetei ca instrumente ideale de transmitere a expresiei specifice, o serie de actrite, alese dupa rigorile fotogeniei, au recurs la diverse tehnici pentru a-si dramatiza trasaturile devenind cat mai teatrale. Sprancenele erau pensate foarte subtire sau cateodata chiar in intregime urmand a fi creionate sub forma unui semicerc menit sa creeze iluzia optica de descendenta a coltului exterior al ochilor, conferind astfel un aspect melancolic intregii fizionomii. Brand-uri de beauty de renume din acea perioada au lansat chiar o serie de sabloane pentru creionarea sprancenelor inspirandu-se din look-ul celebrei actrite Greta Garbo.
Anii 40-50 au adus o data cu progresul cinematografiei si a aparitiei noilor vedete o alta traiectorie in conturarea sprancenelor. Idealul Hollywoodian reprezentat de trasaturile actritelor Elisabeth Taylor, Marilyn Monroe si Audrey Hepburn impunea creionarea sprancenelor intr-o forma precisa si adesea mai groasa decat cea naturala. La sfarsitul anilor 40′ celebra casa de moda Dior, propunea prin intermediul reclamelor din reviste celebre precum Vogue sau Harper’s Bazzar un aspect feminin si natural, iar sprancenele groase erau in deplina concordanta cu aceasta noua tendinta fashion.
Trendul in materie de frumusete din anii 80′, ca un ecou al perioadei curentului hippie, aducea in prim plan un look intentionat neglijent ce transmitea ideea de libertate in manifestare. Sprancenele erau lasate in forma lor naturala fara a fi pensate sau tunse. Madona sau Brooke Shields sunt doar cateva din exemplele de vedete care au adoptat un astfel de look.
Cu toate ca amalgamul de influente ce a caracterizat tendintele aniilor 90′ a adus o la fel de larga diversitate si in modul de stilizare al sprancenelor, se remarca totusi un stil general de pensare a acestora sub forma unui semicerc foarte ascendent si subtire. Aceast trend se va sfarsi insa o data cu anii 2000 cand forma sprancenelor dobandeste progresiv volumul natural.
In zilele noastre, tendintele sunt intr-o continua transformare si adaptare, insa mai multe detalii despre ceea ce se poarta acum, puteti gasi in primul numar a Revistei FPM, ce se afla spre vanzare in magazinele Inmedio.