Let’s Do It, Romania!, cea mai mare mișcare socială din România, a organizat și anul acesta Ziua de Curățenie Națională, iar rezultatele arată un grad ridicat al implicării sociale: peste 250.000 de voluntari înscriși în aplicația Let’s Do It, Romania! au strâns 230.000 de saci de deșeuri, adică aproximativ 2.400 tone de deșeuri în 41 de județe din România la care se adaugă și București.
Și anul acesta, Let’s Do It, Romania! s-a alăturat mișcării globale “Let’s Do It World!” și astfel, a participat la curățenie alături de 198 de țări din lume. World Cleanup Day 2024 a fost marcată pentru prima dată ca Zi Internațională în calendarul Națiunilor Unite.
„Sunt cincisprezece ani de când ‘Let’s Do It, România!’ aduce împreună oamenii cu scopul comun de a avea un mediu mai curat. Alături de alte 198 de țări din lume, facem pași către o planetă mai verde, iar în România suntem foarte aproape de a declara cea de-a treia sâmbătă din luna Septembrie a fiecărui an ca Ziua de Curățenie Națională, iar acest lucru nu poate decât să ne bucure. Doar printr-un efort comun și educație continuă putem schimba lumea.” — a declarat Ștefan Buciuc, Președintele Asociației „Let’s Do It, România!
Irina Iatan, ambasadorul Ipsos Interactive Services România a menționat că sustenabilitatea este foarte importantă și reprezintă o parte din ceea ce suntem: „Ne dorim ca, împreună, să protejăm natura pentru generațiile viitoare. Pentru noi, natura este o sursă constantă de inspirație și liniște. Acest eveniment reflectă angajamentul nostru continuu de a proteja mediul înconjurător și de a contribui la crearea unui viitor mai verde.”
Demers legislativ ZCN 2024
Let’s Do It, Romania! a început demersurile legislative ca Ziua de Curățenie Națională în România să fie recunoscută la nivel național, iar pe 16.04.2024, inițiativa a fost depusă în Senatul României. A fost înregistrată cu numărul L312/2024, a primit votul Senatului și a Camerei Deputaților, urmând a fi promulgată de Președintele României și publicată în Monitorul Oficial.
Obiectivele acestui demers sunt întărirea legilor de protecție a mediului, reducerea deșeurilor depozitate ilegal, încurajarea implicării cetățenilor și autorităților, precum și promovarea educației ecologice și a gestionării corecte a deșeurilor.
Continuăm să curățăm România de deșeuri pe tot parcursul anului
Cu ajutorul aplicației Let’s Do It, Romania! (disponibilă pe iOS și Android pe tot teritoriul României) pot fi raportate oricând, gratuit, zonele cu deșeuri din oraș sau din natură, care vor fi apoi raportate oficial către autorități și curățate. Aceasta reprezintă o contribuție esențială la eforturile de curățare și protejare a mediului, facilitând raportarea deșeurilor în zonele urbane și rurale. În plus, aplicația permite și raportarea ambroziei, o plantă invazivă care perturbă sănătatea oamenilor cât și mediul, afectând peste 2.5 milioane de persoane anual. Descarcă aplicația de aici: https://qr.link/8dPRWK
Despre Let’s Do It, Romania!
Let’s Do It, Romania! este cea mai mare mișcare socială din România, care de paisprezece ani se dedică promovării curățeniei și protejării mediului prin organizarea de evenimente de amploare, campanii educaționale și proiecte de reciclare, mobilizează comunități din întreaga țară pentru a combate problema deșeurilor și pentru a promova un stil de viață sustenabil. Printre inițiativele asociației se numără organizarea Zilei de Curățenie Națională, ateliere educaționale în școli și colaborări cu alte organizații și companii pentru a spori conștientizarea și participarea în proiecte ecologice.
Din 2010 până în prezent, peste 2.6 milioane de voluntari au participat la acțiunile și proiectele Let’s Do It, Romania!.
Citește mai departe și „În căutarea Paradisului pierdut”, un proiect despre migrația înspre mediul rural, caută poveștile celor care au făcut acest pas Apel pentru povești și fotografii până pe 15 octombrie