Home Editorials Despre depresie și alți demoni

Despre depresie și alți demoni

7 min read

Depresia clinică  este o stare mentală, caracterizată printr-o tristețe/amarăciune generală, ce persistă perioade îndelungate de timp și care împiedică desfășurarea normală a activităților zilnice. Nu este același lucru cu starea de deprimare, care este o stare trecătoare și care apare în urma unor evenimente neplăcute în plan personal sau profesional, iar uneori chiar și la schimbarea anotimpului, primăvara și toamna, când se manifestă astenia.

Depresia clinică  este o stare patologică caracterizată pe plan psihic de pierderea motivațiilor, autodepreciere, lipsă de concentrare, teamă, anxietate, sentimente de vinovăție sau neputință. Pe plan fizic se poate manifesta prin prezența cefaleelor, palpitațiilor, oboselii acute, insomniilor, alterarea libidoului, lipsa poftei de mâncare și prezența tulburărilor digestive.

Poți avea o viață plină, o carieră de succes, o familie frumoasă și poți suferi de depresie clinică! Depresia nu este o opțiune! Nu te poți scutura și merge mai departe. Depresia nu ține cont de câtă treabă ai, de câte proiecte ai în care ești implicat, de câți oameni depind de tine. Depresia este o boală care te paralizează psihic și te împiedică să continui și cu cele mai basic acțiuni. Când suferi de depresie, nu ești capabil să mănânci, să dormi sau măcar să îți faci duș. Nu mai ești capabil să duci la bun sfârșit nimic, nici măcar funcțiile de bază necesare supraviețuirii.

Este extraordinar de greu să trăiești cu o astfel de afecțiune. În primul rând pentru că oamenii din jur nu pot înțelege prin ce treci. Nu pot empatiza și nu știu cum să ajute. Confundă, de cele mai multe ori, depresia clinică cu o starea de deprimare și nu înțeleg cum de nu poți trece peste.

Sunt enorm de multe persoane care suferă de depresie clinică și sfârșesc prin a se sinucide doar pentru că nu știu că pot cere ajutorul. Sau nu cer ajutorul de rușine. Nu vor să admită că au o boală ca oricare alta și ca au nevoie de medicație. Cum pentru tiroidă poți lua medicamente întreaga viață, la fel și pentru depresie poți fi pe tratament întreaga viață.

Stigmatul de boală mentală ține, aproape întodeauna, persoanele care suferă de depresie clinică departe de tratamentul care le-ar putea salva și îmbunătăți simțitor viața.

DEPRESIA NU ESTE O OPȚIUNE! Și oricine crede că te poți scutura și îți poți vedea de viață în continuare, sau că te poți mobiliza și trece peste, SE ÎNȘEALĂ!

Cel mai trist și urât lucru pe care îl poți spune unei persoane este – “și eu am avut depresie dar mi-am văzut de viața mea, aveam job/studii/familie care nu așteptam să îmi fac eu mofturile”.

Depresia nu este o opțiune și nu te poți debarasa de ea cum și când decizi. Depresia este o afecțiune clinică care afectează fizic și psihic ființa umană și care, de foarte multe ori, îi pune în pericol viața. Nu este o decizie, nu te trezești dimineața și decizi că astăzi vei fi deprimat. Sau, dimpotrivă, nu te trezești și spui că de astăzi nu vei mai fi deprimat. Nu așa funcționează. Cum nu te poți trezi dimineața să spui că de astăzi nu vei mai avea pietre la rinichi sau cancer la plămâni, la fel nici nu poți hotărâ să te debarasezi de depresie.

Depresia este o boală ca oricare alta și afectează creierul. Cum oamenii care trăiesc cu diferite boli ale corpului primesc tratament și sprijin, oamenii care suferă de boli ale minții au nevoie de tratament și sprijin.

Load More Related Articles
Load More By Raluca Zdrobis
Load More In Editorials

One Comment

  1. Corina Cosa

    27 noiembrie 2018 at 09:34

    Asa este . Uneori si deprimarea continua , faptul ca esti o persoana introvertita ( si nu e vina ta pentru ca esti asa ) , te face sa te inchizi in tine , sa devii un pesimist incurabil … ajunge un singur declic acolo inauntrul computerului central , creierul, ca sa o iei razna . Depresia , dementa , psihozele , toate au nevoie de diagnosticare si tratament. Pentru binele persoanei respective , dar si a celor din jur. Cum nu alegem nici o afectiune si nici nu ne-o dorim , desigur …asa nu alegem nici aceste boli ale mintii , mutilante pentru psihic si fizic . Sa fim atenti la orice actiune care ne pune pe ganduri , sa nu stam si sa ne amuzam copios de cei care o iau razna , pentru ca maine acela poti fi chiar TU. Da , chiar TU.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also

HARD ROCK CAFE LANSEAZĂ CEA MAI AMPLĂ INOVARE A MENIULUI

Hard Rock International anunță cea mai amplă inovare a meniului din istoria companiei, cu …