Home Deco Crăciunițele – de la istorie la sfaturi de îngrijire

Crăciunițele – de la istorie la sfaturi de îngrijire

20 min read

Crăciunița a devenit de-a lungul timpului floarea festivă preferată de întreaga Europă, dar rădăcinile sale se află de partea cealaltă a oceanului, în Regatul Aztec din America de Nord și Centrală, unde a fost apreciată de regii Netzahualcoyotl și Montezuma.

Crăciunițe

Cunoscută în Chile și Peru sub numele de „Coroana Anzilor”, crăciunița este de fapt un mic copac tropical (Euphorbia pulcherrima), iar în sălbăticie poate atinge înălțimi de până la 3,5 metri, cu frunze cu diametrul între 15 și 20 de centimetri. În secolele XIV-XVI, bracteele de crăciuniță au fost folosite de azteci pentru a crea un colorant purpuriu, în timp ce seva era folosită ca medicament care ajuta la controlul febrei. Se credea că roșul semnifică puritatea, așa că a devenit rapid culoarea preferată în rândul localnicilor.

Vândute în Ciudad de México cel puțin din epoca aztecă, crăciunițele sunt puse în vânzare, în țara lor natală pe tot parcursul lunii noiembrie și după legendara sărbătoare Día de los Muertos, ceea ce le face un simbol puternic al sezonului în întreaga Americă.

În secolul al XVII-lea florile de iarnă au fost descoperite de preoții franciscani și folosite în procesiunea anuală a nașterilor, Fiesta de Santa Pesebre. Acum, în secolul XXI, florile de Crăciun sunt expuse de către vânzătorii de flori din oraș alături de Zempasúchil, garoafa portocalie distinctivă, care este folosită în mod tradițional pentru a împodobi altarele de Ziua Morților.

Domnul Poinsett descoperă minunea mexicană

În 1828, ministrul Statelor Unite în Mexic, domnul Joel Roberts Poinsett, a fost încântat să descopere această minunată plantă exotică, care înflorește iarna cu frunze roșii ascuțite, crescând pe marginea drumului. Mexicanii și vecinii lor din Guatemala au numit-o „flor de noche Buena”, sau „Floarea nopții sfinte”, remarcându-se prin formațiunile sale de frunze în formă de stea care simbolizează Steaua din Betleem.

După cum spune legenda mexicană, o fetiță și fratele ei au adus la biserică un buchet de frunze verzi de crăciunițe pe care le-au cules de pe marginea drumului, ca un cadou pentru pruncul Iisus. Când fata, Maria, le-a așezat la scena Nașterii în Ajunul Crăciunului, frunzele verzi s-au transformat brusc în petale de un roșu aprins, ceea ce le-a adus numele evocator.

Frumoasa floare din Ajunul Crăciunului l-a captivat atât de mult pe noul ministru, încât a introdus-o în Statele Unite, unde a primit numele pe care îl cunoaștem astăzi și a devenit rapid un decor festiv preferat. Această ascensiune a fost atât de fulminantă, încât crăciunița este acum cea mai cultivată plantă de pe pământ, conform raportului USDA Floriculture Statistics, unde crăciunița reprezintă peste 20% din vânzările de plante în ghiveci, ceea ce în vânzări  înseamnă aproximativ 250 de milioane de dolari.

Mexicul rămâne unul dintre principalii producători de crăciunițe, cultivând zeci de milioane de plante în fiecare an, dintre care majoritatea sunt vândute pe piața internă sau sunt exportate în America, pe urmele domnului Poinsett. În prezent, ziua morții domnului Poinsett este comemorată în fiecare an la 12 decembrie. Cunoscut sub numele de Ziua Internațională a Crăciuniței, evenimentul a început în America, dar acum este sărbătorit în întreaga lume. Este ocazia perfectă pentru a cumpăra sau a dărui o crăciuniță, chiar în mijlocul sezonului când spiritul Crăciunului este omniprezent.

Descoperită de spanioli și cultivată acum în toată Europa

Mulțumită strămoșilor noștri care au cutreierat pământul, crăciunița este cunoscută în Europa încă din anii 1570, datorită scrierilor lui Francisco Hernandez, medicul regelui Filip al II-lea al Spaniei, care a petrecut o perioadă de timp în Mesoamerica studiind botanica și nu a putut să nu remarce această plantă minunată care creștea din abundență în sălbăticie.

În Polonia crăciunița este cea mai vândută plantă de apartament cu flori deoarece aceasta reprezintă pentru polonezi o decorațiune festivă îndrăzneață și frumoasă.

Ca și atunci, roșul tradițional al crăciunițelor este în continuare culoarea preferată în toate națiunile, dar noi soiuri într-o gamă largă de culori minunate – de la alb, crem și galben până la nuanțe de portocaliu și roz – sunt introduse în mod regulat pentru a satisface apetitul uriaș al clienților pentru simbolul Crăciunului.

Sfat – Boho Chic

Deși reprezintă podoaba festivă perfectă, crăciunițele nu sunt doar pentru Crăciun. Varietatea de culori disponibile demonstrează că aceste plante exotice pot crea o notă potrivită de boho chic în designul de interior. Toamna și iarna, crăciunița se potrivește perfect cu plantele de apartament luxuriante, cu frunze. Cu bracteele lor uimitoare, acestea adaugă culoare și creează o atmosferă confortabilă, caldă, dar în același timp sublimă într-o cameră. Cu îngrijire și atenția corespunzătoare Crăciunițele dumneavoastră vor înflori din toamnă până în ajunul Noului An.

Fiind cea mai populară plantă din lume, cu zeci de milioane de exemplare vândute în Europa în fiecare an, îngrijirea adecvată a crăciuniței este o problemă serioasă pentru „părinții” plantelor de pe întreg continentul, potrivit experților, Stars for Europe.

În timp ce crăciunița este renumită pentru jocurile de culoare pe care le creează are și reputația de a fi o plantă un pic mai dificil de îngrijit, însă cu ajutorul sfaturilor puse la dispoziție de experții Stars for Europe  vă puteți asigura că aceste flori colorate  supraviețuiesc mult timp în intimitatea casei dumneavoastră.

Temperatură 

Nu v-ați gândit niciodată că ar fi cu putință să înfruntați sălbăticia iernii fără hainele adecvate, o atitudine similară ar trebui adoptată și față de crăciunițe care nu urăsc nimic mai mult decât curenții de aer rece.

Regula de aur pentru crăciunițe este să nu o lăsați în spații reci. Acestea trebuie păstrate la o temperatură minimă de 15-22˚C și protejate atât de curenții de aer rece, cât și de lumina directă și puternică a soarelui, preferând un loc cald, adăpostit și luminos.

Aceste plante sensibile pot fi ușor deteriorate în timpul transportului de la magazinele dedicate sau de la  florărie, acasă, astfel că trebuie să vă asigurați că atunci când le cumpărați sunt învelite corespunzător în hârtie – fără a lăsa frunzele expuse la intemperii. Ideal ar fi să le puneți în interioul unei pungi pentru siguranță. Acest aspect este foarte important și demn de luat în calcul, chiar și câteva minute de expunere la aer rece pot deteriora definitiv frunzele care trebuie să fie protejate în permanență.

Udarea și Nutriția

Crăciunița are nevoie de sol cu ph optim între 5,8 – 6,2 folosind trei părți de sol pentru o parte de pietriș, astfel încât rădăcinile să poată primi mult oxigen. Cele mai multe crăciunițe nu au nevoie de replantare pe timpul iernii, așa că le puteți păstra în siguranță în ghiveciul în care le-ați cumpărat.

Nu trebuie să fie udate în exces și lăsate în sol umed. Această acțiune este o „crimă” împotriva crăciunițelor aproape (deși nu chiar) la fel ca și plasarea acesteia în aer rece. Ar trebui să permiteți compostului să înceapă să se usuce înainte de a oferi plantei o udare ușoară, având grijă să nu înmuiați prea mult solul. Udarea excesivă poate provoca apariția mucegaiului cenușiu la crăciunițe făcându-le vulnerabile la atacul unor dăunători obișnuiți cum ar fi făinarele și cochiliile.

La latitudinile noastre, lumina directă a soarelui nu reprezintă o problemă iarna. Important: atunci când vă aerisiți casa, asigurați-vă că planta nu este expusă la curenți de aer. Crăciuniței nu-i place uscăciunea sau „picioarele umede”. Așa cum am mai spus, acestea sunt deosebit de sensibile la înecarea în apă. Cel mai bun lucru pentru o Crăciuniță este udarea moderată cu apă călduță imediat ce solul se usucă. O alternativă la udarea regulată este scufundarea plantei în apă, aproximativ o dată pe săptămână, în funcție de mărimea acesteia, de temperatura ambientală și de locul în care este amplasată.

Crăciunițelor le plac condițiile umede de aceea este necesar să le udați mai ales dacă le aveți situate într-o încăpere în care temperatura este la maximum.

Crăciunițele ca flori tăiate 

Ca flori tăiate, Crăciunițele au o durată de viață în vază surpinzător de lungă. Acestea vor rămâne proaspete timp de aproximativ două săptămâni într-un buchet sau într-un aranjament floral, dacă capetele tulpinilor lor sunt ținute mai întâi în apă fierbinte (aproximativ 60˚C)  timp de câteva secunde după tăiere, apoi sunt introduse imediat în apă rece pentru a opri scurgerea sevei lor.

Cum faci să înflorească din nou Crăciunițele

Crăciunițele sunt plante peerene. În sălbăticie, acestea cresc în arbuști impresionanți de până la patru metri înălțime. După încheierea perioadei de înflorire, când își pierd bracteele colorate, se transformă în plante cu frunziș luxuriant. Pentru ca o crăciuniță să dezvolte din nou frunze colorate la timp pentru sezonul festiv, trebuie mai întâi să fie ținută în întuneric complet timp de 12-13 ore pe zi, timp de cel puțin opt săptămâni. Chiar și cea mai mică rază de lumină în timpul perioadei de întuneric zilnic o va împiedica să înflorească din nou. Deoarece acest proces necesită un efort mai mare, este mult mai ușor să cumpărați o nouă plantă înainte de sezonul festiv.

Află mai multe

Pentru mai multe detalii despre Stars for Europe și pentru a avea acces la baza sa de informații, imagini, sfaturi și conținut puteți accesa https://www.starsuniteeurope.eu/ro/.

Stars for Europe

Stars for Europe (SfE) este o inițiativă de marketing fondată de crescătorii europeni de crăciunițe Dümmen Orange, Selecta One, Beekenkamp și Syngenta Flowers. Inițiativa a început în anul 2000 cu scopul de a promova și de a asigura vânzările de crăciunițe pe termen lung în Europa. Activitățile SfE se desfășoară în prezent în 22 de țări europene. În perioada 2021-2024, SfE este susținută de programul UE „Stars Unite Europe” în șapte țări: Franța, Germania, Italia, Țările de Jos, Polonia, Spania, Spania și Suedia. 

Citește în continuare Posibilități nesfârșite cu mușcatele colorate.

Load More Related Articles
Load More By Echipa FPM
Load More In Deco

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also

The A – deschiderea oficială a celui mai modern și de lux beauty center din București

Vedete, artiști și oameni de televiziune au respectat dress code-ul serii, Black with a to…