Home Music A murit Aretha Franklin, regina muzicii soul

A murit Aretha Franklin, regina muzicii soul

6 min read

Cântăreața americană Aretha Franklin a murit astăzi la vârsta de 76 de ani în orașul american Detroit, alături de familia sa, după ce în urmă cu doar câteva zile surse apropiate au declarat că aceasta este grav bolnavă.

Luni dimineață, un post local de știri din Detroit a transmis că „Regina muzicii soul” suferă de cancer. Evrod Cassimy, prezentatorul de știri al Local 4, a adăugat că artista „se odihnește și este înconjurată de familie și prieteni”. Evrod a cerut atunci publicului să se roage pentru starea de sănătate a Arethei și pentru familia sa.

Totodată, nepotul acesteia a declarat în urmă cu câteva zile pentru People că artista se afla sub îngrijire paliativă.

Starea de sănătate a cântăreței Aretha Franklin s-a deteriorat de-a lungul timpului, aceasta fiind nevoită să anuleze două concerte în luna martie, la recomandarea medicilor.

Deținătoarea a numeroase premii Grammy se confrunta cu probleme de sănătate încă din anul 2010, când a fost diagnosticată cu cancer, dar a continuat să cânte pentru public până anul trecut, în luna februarie, când a anunțat că se retrage de pe scenă. „Acesta va fi ultimul meu an. Voi fi în studio-ul de înregistrări, dar acesta va fi ultimul meu an în care voi concerta. Asta este”, le-a spus artista celor de la Local 4.

Ultima dată când Aretha a susținut un concert a fost în luna noiembrie a anului trecut, la Gala AIDS Foundation a lui Elton John, unde i-a încântat pe cei prezenți cu cele mai frumoase și faimoase piese ale sale.

Aretha Franklin, celebră pentru mai multe hituri, precum “(You Make Me Feel Like) A Natural Woman” (1967), “Chain of Fools” (1967), “Day Dreaming” (1972), “Jump to It” (1982), “Freeway of Love” (1985), “A Rose Is Still A Rose” (1998) şi “Respect” (lansat inițial de Otis Redding în 1965, dar care a devenit o semnătură a sa, după ce l-a cântat prima dată în 1967), a continuat să concerteze, să înregistreze şi să plece în turnee, fără întrerupere, timp de peste cinci decenii.
Franklin a câştigat 20 de premii Grammy (inclusiv trei speciale), dintre care opt au fost consecutive, între anii 1968 şi 1975, perioadă în care trofeul pentru cea mai bună solistă R&B a fost numit în glumă de ziarişti “premiul Aretha”.
A fost prima femeie inclusă în Rock And Roll Hall of Fame, panteonul american al muzicii rock, în 1987. Iar, în 2010, s-a situat pe primul loc în topul 100 al celor mai mari cântăreți din istorie realizat de prestigioasa publicație Rolling Stone. O stradă din orașul Detroit – orașul în care a fost înființată celebra casă de discuri Motown – îi poartă numele.
În 2005, a primit din partea președinției americane Medalia Libertății, cea mai înaltă distincție acordată în SUA unui civil.
 
În ianuarie 2009, a cântat la ceremonia de învestitură a lui Barack Obama, primul președinte afro-american din istoria SUA, după ce susținuse un recital și la învestirea precedentului șef de stat, Bill Clinton, în 1993.
Stilul Arethei Franklin a influențat numeroase cântărețe, de la diva pop Mariah Carey la regretata Whitney Houston – a cărei mamă a făcut backup pentru Franklin -, Alicia Keys, Beyonce, Mary J. Blige și Amy Winehouse.
Aretha Franklin este cântăreața cu cele mai multe hituri incluse în topurile muzicale, precum Billboard, cu 112 piese, dar și unul dintre muzicienii cu cele mai multe albume vândute, peste 75 de milioane de unități.
Load More Related Articles
Load More By Cristina Anti
Load More In Music

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also

RESTART | Ce veți descoperi în paginile noului număr Fashion Premium Magazine

După o perioadă de două luni în care am fost „blocați” în propriile case, este firesc să n…