Home Kids Tot ce trebuie să știi despre cearcăne!

Tot ce trebuie să știi despre cearcăne!

6 min read

Temporare, din cauza oboselii sau stresului, sau instalate permanent, genetic sau din cauza vârstei, nu este deloc plăcut să ai cearcăne. Ce sunt de fapt aceste semne întunecate sau sculptate care se formează sub ochi? La ce mecanisme răspund? Există diferite tipuri de cearcăne sau sunt aceleași la fiecare individ?

Ca să putem răspunde la aceste întrebări, este necesar să știm ce sunt, de fapt, cearcănele.

Cearcănele sunt schimbarea culorii pielii sau a reliefului feței sub ochi, în zona dintre pleoapa inferioară și partea superioară a pomeților, când pielea devine ternă și întunecată, o culoare care variază în funcție de oameni (cearcăne pământii, violete). În unele cazuri, structura facială se schimbă, iar partea de sub ochi este golită. În general, cearcănele conferă chipului un aspect mai obosit și mai îmbătrânit.

Culoarea cearcănelor se datorează unei circulații necorespunzătoare a sângelui. La nivelul ochilor, pielea este atât de subțire încât acumularea de pigmenți din sânge în vasele de sânge este mai vizibilă acolo decât în ​​altă parte. Stresul, consumul de tutun sau alcoolul afectează circulația sângelui, contribuind astfel la întunecarea pielii chiar sub ochi.

Nopțile prea scurte pot provoca, de asemenea, cearcăne. Într-adevăr, noaptea, în repaus, circulația limfatică care asigură eliminarea toxinelor este la maximum. Când reduceți numărul de ore în care dormiți, limitați eliminarea toxinelor organice, ceea ce este esențial pentru buna funcționare a celulelor.

La aceasta se adaugă fenomenul natural de îmbătrânire cutanată. Colagenul și fibrele de elastină se degradează, producția lor încetinește, pielea se slăbește. Mai puțin fermă și mai fină, cea a conturului ochilor este marcată de linii fine și dezvăluie vasele de sânge. Cearcănele se consolidează și se fixează permanent.

Cearcănele se împart în două mari categorii, cearcăne întunecate și cearcăne adânci.

Cele întunecate pot fi negre, violet, gri sau maro-gălbui și se datorează circulației slabe a sângelui. Pielea de sub ochi este subțiată și dezvăluie vasele de sânge încărcate cu pigmenți și toxine acumulate. Această categorie include și așa-numitele cearcăne “pigmentate”, care se extind dincolo de partea inferioară a pleoapei inferioare și marchează întreaga periferie a ochiului. Aceste cearcăne sunt mai degrabă de origine ereditară.

Cearcănele seci apar atunci când stratul de grăsime de sub piele se subțiază, cu vârsta. Acest proces evidențiază conturl orbitei și face ca cearcănele să fie mult mai vizibile.

Pentru a combate instalarea definitivă a cearcănelor, pot fi utilizate creme special formulate pentru vindecarea acestora. Prin aplicarea cremei însoțită de masarea ușoară a zonei, circulația sângelui este activată iar zona își poate recăpăta culoarea normală. În plus, acestea conțin picmenți refractori de lumină care ajută la mascarea cearcănelor până la retragerea completă a acestora.

Ele mai pot fi reduse prin tratamente cu laser, exfoliere sau diferite tratamente injectabile local. Înainde de a se ajunge aici însă, este necesară o vizită la medicul specialist pentru a determina tipul de cearcăne și cel mai indicat tratament pentru acestea.

Load More Related Articles
Load More By Echipa FPM
Load More In Kids
Comments are closed.

Check Also

Documentarul despre Ilie Năstase se lansează la Iași, pe 19 aprilie, în prezența echipei

Premiera documentarului NASTY, care prezintă cariera și viața tenismenului român, va avea …