Deși nu putem stopa îmbătrânirea, putem întârzia vizibil apariția semnelor de vârstă. Mai mult de 50% din îmbătrânirea pielii se datorează mediului în care trăim, ceea ce înseamnă că dacă acționăm asupra stilului de viață putem vedea rezultate în calitatea pielii. Hrănirea într-un mod echilibrat și diversificat are un impact foarte clar asupra sănătății și calității pielii.
Pielea, ca și alte organe, va folosi hrana pe care o primește ca să se reînnoiască, să obțină energie, să se protejeze, să se vindece.
Unele alimente sunt acceleratoare ale îmbătrânirii pielii deoarece provoacă două reacții chimice foarte specifice în organism, Stresul oxidativ și Glicația, de aceea alimentația este extrem de importantă.
Aceste două fenomene, favorizate de alimentația dezechilibrată și nu foarte diversificată, au un impact real asupra îmbătrânirii pielii.
Stresul oxidativ determină o scădere a colagenului, a elastinei și a acidului hialuronic produs în epidermă, rezultând formarea timpurie a ridurilor. Celulele cutanate, pe de altă parte, se degradează și mor mai repede, fără a fi reînnoite cum ar fi necesar. În curând își fac apariția petele de vârstă. Stresul oxidativ apare când se consumă prea multă carne roșie, cârnați și produse prelucrate (produse industriale excesiv sărate, pe bază de făină rafinată și, prin urmare, au pierdut substanțele nutritive). Sunt incluse în această listă brânzeturile fermentate sau laptele crud, alimentele prăjite, cartofii prăjiți și alte grătare, precum și alcoolul.
Glicația, un fenomen cauzat în principal de alimentație, cauzează pierderea supleței, slăbiciunii pielii și formarea ridurilor. De asemenea, este cauzată de excesul de carne roșie și de carne neprelucrată.
Antioxidanții sunt excelenți soldați anti-îmbătrânire, dar, pe măsură ce corpul nu produce suficient, trebuie să fie asigurat consumând o mulțime de fructe, legume (cele mai colorate sunt deosebit de bune pentru piele) și de leguminoase (linte, năut, fasole roșie…)
Uleiul vegetal, peștele gras și semințele oleaginoase (fructe cu coajă lemnoasă, alune, migdale) bogate în așa numiții acizi grași “polinesaturați” favorizează creșterea și regenerarea pielii, pe care le protejează de radicalii liberi. Cunoscuți sub numele de Omega-3 și Omega-6, acizii grași polinesaturați întăresc, de fapt, stratul lipidic al epidermei și favorizează o bună hidratare. De asemenea, acționează asupra sintezei colagenului, care menține elasticitatea pielii.