Home Designers Maria Pălăria, designerul român care duce mai departe un meșteșug pe cale de dispariție

Maria Pălăria, designerul român care duce mai departe un meșteșug pe cale de dispariție

9 min read

De-a lungul istoriei,  pălăria a fost un articol nelipsit din garderoba doamnelor  și, deopotrivă a domnilor, adăugând rafinament  ținutelor acestora. Tendințele vremurilor, tot timpul în continuă schimbare, au păstrat pălăria ca simbol al eleganței.  Meseria de pălărier era ridicată la rang de artă și nu oricine se putea lăuda cu un astfel de meșteșug. În secolul XIX, pălărierii erau considerați artiști cu brevet, iar prăvăliile erau adevărate furnicare, zeci de oameni trecându-le pragul pentru a comanda acest acccesoriu distins. Cine își amintește de personajul lui Tudor Mușatescu, din Titanic Vals, Spirache Necșulescu a cărui pălărie “cu boruri lăsate şi panglică roasă” a fost înlocuită cu una nouă?

Maria Pălăria

Vremea trece și odată cu aceasta se pierd și unele meserii, iar atelierele pălărierilor care nu făceau față comenzilor odinioară deservesc astăzi din ce în ce mai puțini clienți. Nu este cazul și Mariei Dumitrache, o  tânară carismatică, cu chip angelic care nu a renunțat la pasiunea sa, în ciuda  dispozițiilor vremii, nefavorabile de altfel,  pentru un pălărier.

Povestea Mariei începe cu dorința ei de afirmare, de a arăta lumii cine este. A reușit să se facă cunoscută prin intermediul pasiunii ei: “Fiind o persoană foarte emotivă și retrasă, de cele mai multe ori mi-a fost greu sa vorbesc despre mine. Așadar, prin pasiunea mea pentru pălării si creație am putut să fac acest lucru.”

Maria și-a ascultat nu doar intuiția, ci și sufletul, astfel că a ajuns să ducă mai departe un meșteșug care era pe cale de dispariție.

Insipirată de oameni, locuri, povești, cântece sau natură, Maria Pălăria adună frumosul din lumea înconjurătoare și îl transpune în munca sa. Stilul său se definește prin autenticitate, pălăriile sale se diferentiază cu desavarșire  de ceea ce mai găsim astăzi prin magazine.

Nicio pălărie pe care o fac nu se aseamană cu cealaltă, iar asta pentru că nu există două suflete la fel pe această lume.”

Atunci când creează o pălărie, Maria nu face niciodată două la fel. Povestea clientului, personalitatea acestuia și ceea ce transmite, sunt factori care  contribuie la forma finală a pălăriei: “Pălăriile mele reprezintă o reflexie din sufletul fiecărui purtător”

Munca Mariei este atât de apreciată încat a pierdut șirul pălăriilor pe care le-a făcut în cei patru ani de când s-a dedicat acestei meserii. Pălăriile se fac pe comandă, însă Maria face și demonstrații în cadrul cărora ne prezintă un adevărat show. Una din tehincile sale este arderea pălăriilor, astfel încât acestea capată un aspect vintage și creează contraste deosebite.

Asociez arsurile cu imperfecțiunile noastre pe care cu toții ne dorim  să le ascundem. Ce nu ne-am dat seama mulți dintre noi, este că asta ne face unici, frumoși și speciali.”

Materialele pe care le folosește sunt aduse din țări precum Portugalia, Cehia, Germania, Anglia, Spania și Ecuador.

Încrederea este caracteristica celor care poartă creațiile Mariei. Așa cum ne spunea chiar ea, în scoietatea actuală ai nevoie de curaj pentru a purta o pălărie. Paradoxal, nu? Pentru că pălăriile nu se mai poartă ca altădată. Însă, oamenii devin din ce în ce mai încrezători și încep să poarte pălării stylish.

Înainte de procesul de producție în sine, între Maria și client are loc o discuție în urma căreia știe ce tip de pălărie trebuie să producă astfel încat să îi încânte pe cei care îi trec pragul și nu numai, pentru că oferă consiliere și pentru cei care nu sunt din București, prin intermediul rețelelor de socializare sau a video call-urilor.

Dacă nu v-ați îndrăgostit pană acum de Maria și de munca sa, nu e timpul pierdut. Aflați că ea stă atât în fața, cât și în spatele brandului Maria Pălăria. Se ocupă în același timp și de atelier, de partea de creație, dar și de alte aspecte.

Maria este un personaj a cărei viață s-a schimbat radical. Face ceea ce îi place și nu simte că muncește. Nicio zi din viața ei nu este la fel, pentru că trebuie să confecționeze item-uri unice.

Ceea ce o motivează să meargă mai departe este certitudinea visului ei devenit realitate și mesajele de apreciere, multe de altfel, din partea celor care o urmăresc, dar și din partea necunoscuților care îi apreciază munca.

Pe lângă alte proiecte pe care le pregătește pentru publicul său, Maria are în plan o colecție de pălării care spre deosebire de celelalte creații, acestea vor purta o amprentă întru-totul personală, pentru că o vor reprezenta numai pe ea.

Citește și Lana Dumitru, designerul care te face să te simți mândru că ești român.

Load More Related Articles
Load More By Cristina Anti
Load More In Designers

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also

Focus pe creație | Ce veți descoperi în paginile noului număr Fashion Premium Magazine

Cele mai intense și creative zile din an au coincis cu pregătirile pentru predarea la tipa…