Născută și crescută în București, v-o prezint pe Roxana Gavrilă, cunoscută și sub pseudonimul de RxA, pseudonim care i-a decis destinul, cred eu, și care, absolutamente, o reprezintă. Cu un bagaj veritabil de cunoștințe în ale muzicii, cântăreața a lucrat, de-a lungul mai multor ani, cu unii dintre cei mai apreciați artiști din România, precum Smiley, INNA și Ștefan Bănică. Mai mult decât atât, Roxana a avut o colaborare de succes și cu Disney, pentru care s-a și implicat în numeroase proiecte de dublaj ale celor mai îndrăgite producții de desene animate televizate. Vă propun s-o cunoaștem mai bine în următoarele rânduri pe RxA, tânără artistă și profesoară de pian!

Care este povestea numelui de scenă RxA?
De foarte mult timp eu mă semnam peste tot cu RxA, îmi plăcea mie, și la un moment dat, iubitul meu a zis că ar trebui să folosesc același nume și pentru scenă. Și așa a rămas.
Cum a luat naștere pasiunea pentru muzică și care a fost momentul definitoriu când ai știut negreșit că ești făcută pentru o artă atât de delicată?
Am fost dată de foarte mică la tot felul de activități care implicau muzica, după care a fost ceva firesc când am intrat la școală să optez pentru unul dintre liceele de muzică din București.
Muzica este o formă de expresie care te conectează la o altă realitate decât cea palpabilă. Ce înseamnă muzica pentru tine și cum te conectezi la ea?
Muzica pentru mine este metoda de a mă exprima. De a-mi exprima emoțiile și stările. Și de a mă arăta așa cum sunt.
Ai absolvit, la București, Universitatea Națională de Muzică. Cât de importantă a fost școala în parcursul muzical?
Școala în parcursul muzical nu pot spune că a fost neapărat foarte utilă. Procentul este destul de scăzut. Sunt elemente care mă ajută, evident, îmi fac viața mai ușoară în anumite momente, dar cu siguranță aș fi făcut față și fără informațiile dobândite în școală și facultate.
Spune-mi cine și cum a fost primul tău profesor de muzică. Cum v-ați intersectat și dacă mai aplici și astăzi lecțiile sau sfaturile pe care ți le-a oferit?
Primul profesor de pian pe care l-am avut a fost o tipă de care, actually, mult timp am fost fermecată. Mi se părea că este cea mai frumoasă și mai bună profă de pian din lume. Mergeam la ea efectiv de drag.
Cum este RxA ca profesoară de pian? Complezentă, exigentă, compătimitoare?
Eu, ca profesor de pian, aș spune că sunt un dascăl care face tot posibilul să își înțeleagă elevul, să îi înțeleagă nevoile, să îl ajute, să îl sprijine și să îl convingă să îndrăgească muzica și pianul.
Care este cea mai mare provocare cu care se confruntă elevii tăi în arta stăpânirii pianului și care sunt cele mai importante sfaturi pe care le oferi?
Cea mai mare provocare cu care se confruntă elevii mei, și cred că o provocare pentru orice copil care se apucă de un instrument, este să fie consecvent în ce face și să studieze înțelegând că o face pentru progresul lui, nu pentru mine sau pentru părinți.
Ți-ai clădit deja o parte din cariera artistică cu „Bird of Prey” și „Gangsta”, două dintre cele mai ascultate melodii ale tale de pe YouTube. Sunt curios să știu care este structura și procesul creativ prin care trece o compoziție muzicală înainte de a fi lansată.
Procesul creativ prin care se formează o piesă, în cazul meu este: „hai să facem niște muzică așa cum ne place, cum simțim”. E un proces care are nevoie de timpul lui, de răbdare și de multă explorare. E ceva foarte maleabil, la început doar schițat, care încetul cu încetul prinde contur odată ce ideile se încheagă.
De-a lungul timpului, pe scene mici și mari, ai fost backing vocals pentru Ștefan Bănică, Smiley, INNA, Giulia Anghelescu, aceștia fiind, însă, doar câțiva dintre artiștii cei mai îndrăgiți cu care ai colaborat. Cu cine ți-ar fi plăcut să mai împarți scena?
Mi-a plăcut să împart scena cu toți artiștii cu care am colaborat, pentru că de la fiecare am învățat câte ceva, am trăit experiențe diferite și am putut aborda stiluri diferite de muzică.
Pe lângă industria muzicală propriu-zisă, mai știm că o colaborare de succes ai avut-o și cu cei de la Ager Film, și anume cu Disney, pentru care ai dublat vocile personajelor din desenele animate, iar „Strada 101 Dalmațieni”, „Peter Pan” și „Clubul lui Mickey Mouse” sunt doar câteva dintre producțiile cele mai îndrăgite de cei mici în care te-ai implicat. Cum te pregătești înainte de a interpreta vocile personajelor și cum decurge o zi într-un studio de înregistrări pentru Disney?
O zi în studiourile de înregistrări Disney, unde se fac dublajele în limba română, este foarte intensă, funny și, în funcție de ce personaj trebuie să interpretezi, trebuie să scoți din tine acel caracter. Nu am vreo pregătire specială, vreun ritual înainte de a interpreta vocile personajelor. Îmi încălzesc vocea și dau drumul la voie bună și la copilărie
Cum și cu ce urmează să ne mai surprindă RxA?
RxA urmează să surprindă pe viitor cu piese noi, cu concepte de videoclipuri gândite chiar de ea. Își dorește să se lase descoperită și să se descopere în felul ei real de a fi.
Urmăriți-o pe Roxana atât pe Instagram, la @roxanagavrila01, cât și pe profilul ei de Facebook, la www.facebook.com/roxana.gavrila.5, pentru a rămâne la curent cu noile sale proiecte pe care urmează să vi le destăinuie curând.
Citește în continuare 5 filme pe care merită să le vezi în 2021.