Unde ai vrea să te ducă povestea dacă ai deschide o carte de basme? Toată copilaria, bunica mi-a citit basme cu zmei, cosânzene și feți-frumoși, nu puteam merge la culcare fără o astfel de poveste, așa îmi începeam călătoria pe meleaguri îndepartate, până în lumea viselor.
Am crescut așa că am început să caut frumusețea basmelor pe meleagurile tradiționale românești. Am călătorit prin țara noastră frumoasă și am descoperit zona Covasna, plină de tradiții, meștesuguri, conace și bucate delicioase.
România este o țară cu o frumusețe brută, foarte puțin procesată de tehnologia modernă și foarte aproape de basmele bunicii. Putem admira în Covasna, peste ani, frumoasele case boierești, menținute în condiții extraordinare, pentru că oamenii locului sunt români implicați cu sufletul în tot ceea ce fac.
Covasna are un număr impresionant de conace, fapt pentru care zona este cunoscută și sub numele de Ținutul Conacelor, și este în plin proces să devină patrimoniu UNESCO. Casele acestea secuiești sunt impunătoare și reprezintă o îmbinare a stilurilor renascentist, baroc și neoclasic.
Pe lângă cele 160 de conace, Covasna are tare multe de oferit. Muzeul Național Secuiesc și Muzeul Breslelor sunt de neratat. Dacă vrei să descoperi tradițiile de manufacturare și tradițiile secuiești, aceste muzee sunt locul perfect pentru asta.
Balinth Zoltan, vestit sculptor în lemn, realizează decorațiuni de lemn tradiționale pe care le poți admira, dar poți vedea și artistul în timp ce lucrează. Tot în Covasna vei putea admira o colecție impresionantă de numără nu mai puțin de 450 de fiare de călcat sau un fierar care realizează manual porți masive secuiești de o frumusețe rară și obiecte din fier forjat.
Meșteșugurile tradișionale, reprezentative pentru zona Covasna, se transmit de la o generație la alta, părinții transițând copiilor tainele acestor îndeletniciri. Turiștii sunt fascinați de această zonă a țării noastre și descoperă cu bucurie tradițiile autentice ale poporului nostru.
Dacă vreți să vă petreceți noaptea în zonă, vă propun două locții deosebite. Prima este Castle Hotel Daniel, refăcut de către o familie iubitoare de frumos ce a părăsit aglomerația orașului pentru liniștea și frumusețea Covasnei. Este un Hotel Boutique și are doar 8 camere. Îcăperile păstrează încă frescele originale ale vechiului castel iar mobilierul este create din lemnul original, salvat în procesul de renovare. Punctul forte al hotelului, însă, îl reprezintă băile, realizate cu multă piatră naturală și căzi deosebit de frumoase și romantice.
Cea de a doua locație este Domeniul Contelui Mikes din Zabala. Un secret bine păstrat al Transilvaniei, proprietatea este impresionantă, cu un domeniu de peste 500 de hectare și clădiri ce datează din secolul al XVIII-lea. Atmosfera caldă și primitoare este departe de cea de hotel, te face să te simți în vizită la prieteni dragi. Domeniul este vast și te poți plimba în voie. Poți chiar vedea animale sălbatice în mediul lor natural, înclusiv urși, în deplină siguranță și confort.
Și dacă tot ajungi în zonă, nu rata Sfântul Gheorghe, Zabala, Hațuica, Cernat, Târgu Secuiesc, Dalnic, Lacul Sfânta Ana, Cheile Varghisului, Bicfalau, Ilieni și Reci. Toate merită vizitate și fotografiate, așa că merită ocolul!
Eu am descoperit basmele bunicii în ținutul Covasnei așa că vă invit și pe voi să cunoașteți o bucățică de Românie frumoasă. Și, de ce nu, să vă creați propriul basm!
…și-am încălecat pe-o șa și v-am spus povestea așa.
Text de: Gabriela Simion
Apărut în numărul 5 al revistei FPM!