Home LifeStyle 10 locuri care merita vizitate daca ajungi la Cluj

10 locuri care merita vizitate daca ajungi la Cluj

11 min read

Daca tot am vorbit de Festivalul TIFF care se desfasoara zilele acestea la Cluj, ne-am gandit sa iti prezentam 10 locuri care merita vizitate in cazul in care ajungi pe acolo. Asadar, iata care sunt cele mai interesante si spectaculoase locuri ce merita vazute la Cluj.

parcul central din cluj1. Parcul Central

Parcul Central din inima Clujului reprezinta o atractie pentru toti turistii straini, dar si romani. Cladirea Casino din centrul acestuia, dar si lacul care ofera o vedere a barcilor care plutesc pe lac vara, inspira un aer boem si aminteste de linistea vremurilor in care relaxarea si observarea micilor detalii din jur reprezentau o bucurie zilnica. De la bicicletele care pot fi inchiriate pentru a te plimba pe aleile parcului, pana la hamacele pe care le poti agata pentru a te bucura de timpul liber, Parcul Central ofera un peisaj si clipe memorabile. De acest loc se indragostesc zilnic chiar si clujenii.

Bastionul Croitorilor si Observatorul Astronomic2. Bastionul Croitorilor si Observatorul Astronomic

Bastionul Croitorilor e unul dintre puţinele turnuri de fortificaţie care a ramas intact pana in zilele noastre. Fiecare turn din zidul medieval de aparare a fost finantat de o breasla de cizmari, tamplari, zidari etc. La subsol se gaseste si un fel de local, unde poti sa manaci sau sa bei o cafea. La fel trebuie sa faci si cu Observatorul Astronomic. Nu vei reusi neaparat sa vezi toate stelele, dar cu siguranta va fi o experienta placuta.

Parcul etnografic3. Parcul Etnografic “Romulus Vuia”

Asezat intr-o zona cu multa verdeata, e locul ideal unde poti sa faci o plimbare in liniste si sa inveti mai multe despre traditia romaneasca. Muzeul în aer liber are aproximativ 200 obiective. Planul tematic al Parcului etnografic a fost elaborat în 1929 de către Romulus Vuia si contine 13 gospodării cu 90 de construcții caracteristice zonelor ( Muntii apuseni, Nasaud, Bistrita, Campia Transilvaniei, Secuimea, Zarand, Podgoria Alba, Tara Oasului, Depresiunea Caltele, Bran), 34 de instalații tehnice țărănești, 5 case-atelier si 3 biserici de lemn.

piata muzeului4. Piata Muzeului

Fie ca iti doresti o iesire romantica sau o bere cu prietenii, Piata Muzeului este locatia ideala pentru a te relaxa. Acest loc  are o atmosfera aparte deoarece piata a fost transformata in zona pietonala, unde pe timpul verii localurile din jur amenajeaza terase in aer liber de unde poti admira cladirile istorice si oameni care trec pe strada. Piata Muzeului a primit numele dupa Muzeul de Istorie al Transilvaniei care se afla in capatul acesteia. Piata are un aer medieval datorita pavajelor cu care este acoperita strada, cat si cladirilor vechi ce o inconjuara. Piata Muzeului reprezinta pentru multi clujeni un loc de liniste in forfota orasului.

Tarnita5. Tarnita

Lacul Tarnita este un lac de acumulare care se gaseste intre comunele Rasca, Marisel si Gilau (judetul Clij), la vest de municipiul Cluj-Napoca. Cu o suprafata de cca. 215 ha si o lungime de peste 8 km si o adancime maxima de peste 70 de metri, lacul Tarnita este una din cele mai apreciate zone turistice din judetul Cluj.  Cei care vin aici, il considera un loc perfect de relaxare unde se pot plimba si admira frumusetea locului.

cetatuia6. Cetatuia

Nu poti sa pleci din Cluj fara sa urci la Cetatuie. Acolo gasesti si hotelul Belvedere, unul dintre cele mai frumoase din Cluj, plus cateva terase unde poti bea o cafea in timp ce ai la picioare tot orasul. Cetatuia este pe malul stang al Somesului si e o fortificatie construita in perioada Habsburgica. A fost cladita cu ziduri sub forma de stea, sant de aparare, 5 bastioane de colt si 3 porti. Din vechea cetatuie au mai ramas doar o parte din ziduri, cateva cladiri, iar reduta a fost transformata in Turnul Parasutistilor. Ulterior, pe colina dealului a fost construit Hotelul Belvedere, in perioada anilor 1970, iar in 1995 a fost inaltata o cruce de fier, in locul celei distruse de comunisti în anii ’50. Crucea initiala  a fost ridicata in memoria celor intemnitati aici. Panorama de pe Cetatuie e una dintre cele mai frumoase pe care o sa le vezi vreodată intr-un oras din Romania.

gradina-botanica-alexandru-borza-din-cluj

7. Gradina Botanica

Poti sa iei cum vrei locul acesta – fie ca o institutie educativa, fie ca, pur si simplu, o gradina in care te poti plimba la nesfarsit, pentru ca fiecare sezon vine cu atractiile lui in gradina de pe deal. Fondata de Alexandru Borza in 1920, gradina adaposteste peste 10 mii de specii, are niste sere spectaculoase si alei pe care le poti strabate intr-o plimbare placuta care iti va arata specimene de plante de pe tot globul. Si, din nou, ti-am zis ca e locul perfect de plimbare?

nr_91_Cimitir_1

8. Cimitirul Hajongard

Este unul dintre cele mai vechi din oras, infiintat in secolul al XVI-lea, si nu te-am trimite sa il vezi daca nu am sti ca este exact acel gen de loc extrem de romantic si de melancolic pe care nu ai voie sa il ratezi. De anul trecut, cimitirul este considerat monument istoric si, avand in vedere ca a fost infiintat in urma marii ciume din 1585, e usor de inteles valoarea lui de document.

cafenea9. Razvanarie

Daca ti se face pofta de ceva bun, trebuie neaparat sa treci pe la Razvanarie. Un loc mic si caldut unde gasesti clatite preparate cu ciocolata sau cu dulceata facuta natural la foc de lemne. E un loc creat din dorinta de a expune dulceturile si bunatile produse la borcan in mica lor fabrica de la Idicel Padure. Acolo, in fiecare an, se face dulceata de fructe de padure, cirese, prune si la inceput de toamna se face o zacuscă excelenta. La Razvanarie gasesti singurele clatite la borcan din întreaga tara, dupa o reteta inedita cu o combinatie de dulceturi si ciocolata unica.

laborator-wiki_79444700

10. Muzeul Farmaciei

Chiar in Piata Unirii se afla acest mic (si fascinant) muzeu pe care ai face bine sa il vizitezi cat mai curand, pentru ca este posibil sa fie evacuat, deoarece cladirea a fost recuperata de fostii proprietari. Dincolo de asta, muzeul se afla in locul celei mai vechi farmacii din oras, atestata de pe la 1573, dupa cum spun unele surse. Din 1949, locul a devenit un muzeu care o sa iti satisfaca toate fanteziile cu leacuri miraculoase si laboratoare in care se concep potiuni vrajitoresti.

Load More Related Articles
Load More By Echipa FPM
Load More In LifeStyle

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also

Documentarul despre Ilie Năstase se lansează la Iași, pe 19 aprilie, în prezența echipei

Premiera documentarului NASTY, care prezintă cariera și viața tenismenului român, va avea …